NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05


200 Questions MCQ Test NABARD Assistant Manager Grade A Mock Test Series | NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05


Description
This mock test of NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for Banking Exams NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05 exercise for a better result in the exam. You can find other NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 05 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Study the information carefully and answer the questions given below.

Seven persons i.e. A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row. Some of them faces north and some of them faces south. Each of them has different lucky numbers i.e. 4, 5, 11, 12, 14, 16 and 22. All information is not necessarily in same order. Not more than two adjacent persons face same direction. 
G sits one of the extreme ends of row. The person whose lucky number is prime number sits second to the right of G. E sits third to the left of C. B sits third to the right of D. A sits second to left of one whose lucky number is 12. D faces in the same direction as B. The person whose lucky number is 4 sits second to the right of person whose lucky number is 14. Four persons sit between the one whose lucky number is 12 and the one whose lucky number is 22. The person whose lucky number is 16 sits on of the extreme ends of row. Equal number of persons sits to the right and left side of A. B face opposite to the direction of G. The difference between the lucky number of C and B is 6. C does not face south direction. D is not immediate neighbor of A. E and A faces in opposite direction. D is not immediate neighbor of the person whose lucky number is 5. F faces opposite to the direction of D. The person whose lucky number is 14 is not the immediate neighbor of G. A’s lucky number is not 14.

Q. Who among the following person sits second to the left of B?

Solution:

QUESTION: 2

Study the information carefully and answer the questions given below.

Seven persons i.e. A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row. Some of them faces north and some of them faces south. Each of them has different lucky numbers i.e. 4, 5, 11, 12, 14, 16 and 22. All information is not necessarily in same order. Not more than two adjacent persons face same direction. 
G sits one of the extreme ends of row. The person whose lucky number is prime number sits second to the right of G. E sits third to the left of C. B sits third to the right of D. A sits second to left of one whose lucky number is 12. D faces in the same direction as B. The person whose lucky number is 4 sits second to the right of person whose lucky number is 14. Four persons sit between the one whose lucky number is 12 and the one whose lucky number is 22. The person whose lucky number is 16 sits on of the extreme ends of row. Equal number of persons sits to the right and left side of A. B face opposite to the direction of G. The difference between the lucky number of C and B is 6. C does not face south direction. D is not immediate neighbor of A. E and A faces in opposite direction. D is not immediate neighbor of the person whose lucky number is 5. F faces opposite to the direction of D. The person whose lucky number is 14 is not the immediate neighbor of G. A’s lucky number is not 14.

Q. What is the difference between the lucky number of E and G? 

Solution:

QUESTION: 3

Study the information carefully and answer the questions given below.

Seven persons i.e. A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row. Some of them faces north and some of them faces south. Each of them has different lucky numbers i.e. 4, 5, 11, 12, 14, 16 and 22. All information is not necessarily in same order. Not more than two adjacent persons face same direction. 
G sits one of the extreme ends of row. The person whose lucky number is prime number sits second to the right of G. E sits third to the left of C. B sits third to the right of D. A sits second to left of one whose lucky number is 12. D faces in the same direction as B. The person whose lucky number is 4 sits second to the right of person whose lucky number is 14. Four persons sit between the one whose lucky number is 12 and the one whose lucky number is 22. The person whose lucky number is 16 sits on of the extreme ends of row. Equal number of persons sits to the right and left side of A. B face opposite to the direction of G. The difference between the lucky number of C and B is 6. C does not face south direction. D is not immediate neighbor of A. E and A faces in opposite direction. D is not immediate neighbor of the person whose lucky number is 5. F faces opposite to the direction of D. The person whose lucky number is 14 is not the immediate neighbor of G. A’s lucky number is not 14.

Q. How many persons sit between E and F? 

Solution:

QUESTION: 4

Study the information carefully and answer the questions given below.

Seven persons i.e. A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row. Some of them faces north and some of them faces south. Each of them has different lucky numbers i.e. 4, 5, 11, 12, 14, 16 and 22. All information is not necessarily in same order. Not more than two adjacent persons face same direction. 
G sits one of the extreme ends of row. The person whose lucky number is prime number sits second to the right of G. E sits third to the left of C. B sits third to the right of D. A sits second to left of one whose lucky number is 12. D faces in the same direction as B. The person whose lucky number is 4 sits second to the right of person whose lucky number is 14. Four persons sit between the one whose lucky number is 12 and the one whose lucky number is 22. The person whose lucky number is 16 sits on of the extreme ends of row. Equal number of persons sits to the right and left side of A. B face opposite to the direction of G. The difference between the lucky number of C and B is 6. C does not face south direction. D is not immediate neighbor of A. E and A faces in opposite direction. D is not immediate neighbor of the person whose lucky number is 5. F faces opposite to the direction of D. The person whose lucky number is 14 is not the immediate neighbor of G. A’s lucky number is not 14.

Q. Four of the following five are alike in certain way based from a group, find the one that does not belong to that group? 

Solution:

QUESTION: 5

Study the information carefully and answer the questions given below.

Seven persons i.e. A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row. Some of them faces north and some of them faces south. Each of them has different lucky numbers i.e. 4, 5, 11, 12, 14, 16 and 22. All information is not necessarily in same order. Not more than two adjacent persons face same direction. 
G sits one of the extreme ends of row. The person whose lucky number is prime number sits second to the right of G. E sits third to the left of C. B sits third to the right of D. A sits second to left of one whose lucky number is 12. D faces in the same direction as B. The person whose lucky number is 4 sits second to the right of person whose lucky number is 14. Four persons sit between the one whose lucky number is 12 and the one whose lucky number is 22. The person whose lucky number is 16 sits on of the extreme ends of row. Equal number of persons sits to the right and left side of A. B face opposite to the direction of G. The difference between the lucky number of C and B is 6. C does not face south direction. D is not immediate neighbor of A. E and A faces in opposite direction. D is not immediate neighbor of the person whose lucky number is 5. F faces opposite to the direction of D. The person whose lucky number is 14 is not the immediate neighbor of G. A’s lucky number is not 14.

Q. Who among the following person sits second to the right of G? 

Solution:

QUESTION: 6

Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers 
rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 54 Way 14 other 17 11 Classroom 24 Badges Attack 
Step I: Attack 54 Way 14 Other 17 Classroom 24 Badges 11 
Step II: Attack Classroom 54 Way Other 17 24 Badges 11 14 
Step III: Attack Classroom Other 54 Way 17 Badges 11 14 24 
Step IV: Attack Classroom Other Badges 54 Way 11 14 24 17 
Step V: Attack Classroom Other Badges Way 11 14 24 17 54 
And step V is the last step of the above input, as per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On

Q. What will be the position of ‘Platform’ with respect to ‘Focus’ in the step III of the input? 

Solution:

Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that – 
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end. 
(i) In this, words are arranged in alphabetic increasing manner according to the last letter of the word. (ii) Numbers are arranged in increasing order in terms of addition of digits in the given number. In step I, the number ‘12’ sum is least and it is placed at extreme right end.
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On 
Step I: Off 41 Know 52 Platform 54 35 Focus On 12 
Step II: Off Platform Know 52 54 35 Focus On 12 41 
Step III: Off Platform On Know 54 35 Focus 12 41 52 
Step IV: Off Platform On Focus Know 54 12 41 52 35 
Step V: Off Platform On Focus Know 12 41 52 35 54 

QUESTION: 7

Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers 
rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 54 Way 14 other 17 11 Classroom 24 Badges Attack 
Step I: Attack 54 Way 14 Other 17 Classroom 24 Badges 11 
Step II: Attack Classroom 54 Way Other 17 24 Badges 11 14 
Step III: Attack Classroom Other 54 Way 17 Badges 11 14 24 
Step IV: Attack Classroom Other Badges 54 Way 11 14 24 17 
Step V: Attack Classroom Other Badges Way 11 14 24 17 54 
And step V is the last step of the above input, as per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On

Q. What will be the position of ‘54’ in the last but one step? 

Solution:

Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that – 
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end. 
(i) In this, words are arranged in alphabetic increasing manner according to the last letter of the word. (ii) Numbers are arranged in increasing order in terms of addition of digits in the given number. In step I, the number ‘12’ sum is least and it is placed at extreme right end. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On 
Step I: Off 41 Know 52 Platform 54 35 Focus On 12 
Step II: Off Platform Know 52 54 35 Focus On 12 41 
Step III: Off Platform On Know 54 35 Focus 12 41 52 
Step IV: Off Platform On Focus Know 54 12 41 52 35 
Step V: Off Platform On Focus Know 12 41 52 35 54 

QUESTION: 8

Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers 
rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 54 Way 14 other 17 11 Classroom 24 Badges Attack 
Step I: Attack 54 Way 14 Other 17 Classroom 24 Badges 11 
Step II: Attack Classroom 54 Way Other 17 24 Badges 11 14 
Step III: Attack Classroom Other 54 Way 17 Badges 11 14 24 
Step IV: Attack Classroom Other Badges 54 Way 11 14 24 17 
Step V: Attack Classroom Other Badges Way 11 14 24 17 54 
And step V is the last step of the above input, as per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On

Q. Which of the following will be the penultimate step? 

Solution:

Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that – 
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end. 
(i) In this, words are arranged in alphabetic increasing manner according to the last letter of the word. (ii) Numbers are arranged in increasing order in terms of addition of digits in the given number. In step I, the number ‘12’ sum is least and it is placed at extreme right end. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On 
Step I: Off 41 Know 52 Platform 54 35 Focus On 12 
Step II: Off Platform Know 52 54 35 Focus On 12 41 
Step III: Off Platform On Know 54 35 Focus 12 41 52 
Step IV: Off Platform On Focus Know 54 12 41 52 35 
Step V: Off Platform On Focus Know 12 41 52 35 54 

QUESTION: 9

Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers 
rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 54 Way 14 other 17 11 Classroom 24 Badges Attack 
Step I: Attack 54 Way 14 Other 17 Classroom 24 Badges 11 
Step II: Attack Classroom 54 Way Other 17 24 Badges 11 14 
Step III: Attack Classroom Other 54 Way 17 Badges 11 14 24 
Step IV: Attack Classroom Other Badges 54 Way 11 14 24 17 
Step V: Attack Classroom Other Badges Way 11 14 24 17 54 
And step V is the last step of the above input, as per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On

Q. Which of the following will be step IV of the above input? 

Solution:

Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that – 
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end. 
(i) In this, words are arranged in alphabetic increasing manner according to the last letter of the word. (ii) Numbers are arranged in increasing order in terms of addition of digits in the given number. In step I, the number ‘12’ sum is least and it is placed at extreme right end. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On 
Step I: Off 41 Know 52 Platform 54 35 Focus On 12 
Step II: Off Platform Know 52 54 35 Focus On 12 41 
Step III: Off Platform On Know 54 35 Focus 12 41 52 
Step IV: Off Platform On Focus Know 54 12 41 52 35 
Step V: Off Platform On Focus Know 12 41 52 35 54 

QUESTION: 10

Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers 
rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 54 Way 14 other 17 11 Classroom 24 Badges Attack 
Step I: Attack 54 Way 14 Other 17 Classroom 24 Badges 11 
Step II: Attack Classroom 54 Way Other 17 24 Badges 11 14 
Step III: Attack Classroom Other 54 Way 17 Badges 11 14 24 
Step IV: Attack Classroom Other Badges 54 Way 11 14 24 17 
Step V: Attack Classroom Other Badges Way 11 14 24 17 54 
And step V is the last step of the above input, as per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On

Q. What will be the position of ‘35’ in step III? 

Solution:

Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that – 
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end. 
(i) In this, words are arranged in alphabetic increasing manner according to the last letter of the word. (ii) Numbers are arranged in increasing order in terms of addition of digits in the given number. In step I, the number ‘12’ sum is least and it is placed at extreme right end. 
Input: 41 12 Know 52 Platform 54 Off 35 Focus On 
Step I: Off 41 Know 52 Platform 54 35 Focus On 12 
Step II: Off Platform Know 52 54 35 Focus On 12 41 
Step III: Off Platform On Know 54 35 Focus 12 41 52 
Step IV: Off Platform On Focus Know 54 12 41 52 35 
Step V: Off Platform On Focus Know 12 41 52 35 54 

QUESTION: 11

Study the information carefully and answer the questions given below.

Eight persons namely P, Q, R, S, T, U, V and W go to eight different destinations for holidays i.e. Shillong, Ooty, Ladakh, Goa, Gangtok, Darjeeling, Mcleodganj and Dharamshala. They are going through three means of transport i.e. Bike, Car, Airplane. Atleast two persons and Not more than three persons use same means of transport. All information is not necessarily in same order. 
U goes by Airplane. R goes to Ladakh and does not go by airplane. Only one person uses same means of transport with the person who goes Dharamshala. Q and the person who goes Gangtok use same means of transport. W goes to Ooty and does not go by airplane. The person who goes Darjeeling and the person who goes Ooty use the same means of transport. P goes to Shillong and does not go by bike or airplane. R and the person who goes Mcleodganj use the same means of transport. T goes by bike. Q goes Darjeeling and does not go by airplane or car. V does not go by airplane. U does not go to Goa.

Q. On Which of the following destination S goes? 

Solution:

QUESTION: 12

Study the information carefully and answer the questions given below.

Eight persons namely P, Q, R, S, T, U, V and W go to eight different destinations for holidays i.e. Shillong, Ooty, Ladakh, Goa, Gangtok, Darjeeling, Mcleodganj and Dharamshala. They are going through three means of transport i.e. Bike, Car, Airplane. Atleast two persons and Not more than three persons use same means of transport. All information is not necessarily in same order. 
U goes by Airplane. R goes to Ladakh and does not go by airplane. Only one person uses same means of transport with the person who goes Dharamshala. Q and the person who goes Gangtok use same means of transport. W goes to Ooty and does not go by airplane. The person who goes Darjeeling and the person who goes Ooty use the same means of transport. P goes to Shillong and does not go by bike or airplane. R and the person who goes Mcleodganj use the same means of transport. T goes by bike. Q goes Darjeeling and does not go by airplane or car. V does not go by airplane. U does not go to Goa.

Q. Which of the following group of persons go by bike? 

Solution:

QUESTION: 13

Study the information carefully and answer the questions given below.

Eight persons namely P, Q, R, S, T, U, V and W go to eight different destinations for holidays i.e. Shillong, Ooty, Ladakh, Goa, Gangtok, Darjeeling, Mcleodganj and Dharamshala. They are going through three means of transport i.e. Bike, Car, Airplane. Atleast two persons and Not more than three persons use same means of transport. All information is not necessarily in same order. 
U goes by Airplane. R goes to Ladakh and does not go by airplane. Only one person uses same means of transport with the person who goes Dharamshala. Q and the person who goes Gangtok use same means of transport. W goes to Ooty and does not go by airplane. The person who goes Darjeeling and the person who goes Ooty use the same means of transport. P goes to Shillong and does not go by bike or airplane. R and the person who goes Mcleodganj use the same means of transport. T goes by bike. Q goes Darjeeling and does not go by airplane or car. V does not go by airplane. U does not go to Goa.

Q. Which of following combination is true? 

Solution:
QUESTION: 14

Study the information carefully and answer the questions given below.

Eight persons namely P, Q, R, S, T, U, V and W go to eight different destinations for holidays i.e. Shillong, Ooty, Ladakh, Goa, Gangtok, Darjeeling, Mcleodganj and Dharamshala. They are going through three means of transport i.e. Bike, Car, Airplane. Atleast two persons and Not more than three persons use same means of transport. All information is not necessarily in same order. 
U goes by Airplane. R goes to Ladakh and does not go by airplane. Only one person uses same means of transport with the person who goes Dharamshala. Q and the person who goes Gangtok use same means of transport. W goes to Ooty and does not go by airplane. The person who goes Darjeeling and the person who goes Ooty use the same means of transport. P goes to Shillong and does not go by bike or airplane. R and the person who goes Mcleodganj use the same means of transport. T goes by bike. Q goes Darjeeling and does not go by airplane or car. V does not go by airplane. U does not go to Goa.

Q. The person who goes to Goa uses which means of transport? 

Solution:

QUESTION: 15

Study the information carefully and answer the questions given below.

Eight persons namely P, Q, R, S, T, U, V and W go to eight different destinations for holidays i.e. Shillong, Ooty, Ladakh, Goa, Gangtok, Darjeeling, Mcleodganj and Dharamshala. They are going through three means of transport i.e. Bike, Car, Airplane. Atleast two persons and Not more than three persons use same means of transport. All information is not necessarily in same order. 
U goes by Airplane. R goes to Ladakh and does not go by airplane. Only one person uses same means of transport with the person who goes Dharamshala. Q and the person who goes Gangtok use same means of transport. W goes to Ooty and does not go by airplane. The person who goes Darjeeling and the person who goes Ooty use the same means of transport. P goes to Shillong and does not go by bike or airplane. R and the person who goes Mcleodganj use the same means of transport. T goes by bike. Q goes Darjeeling and does not go by airplane or car. V does not go by airplane. U does not go to Goa.

Q. Which among the following person goes Dharamshala? 

Solution:

QUESTION: 16

Study the information carefully and answer the questions given below.

Mohit starts his journey from point A. He walks 10m in South direction and reaches at point B. Now he turns to the right, he walks 3m to reach point C then he takes right turn and walk 5m to reach point D. From point D, he walks 7m in east direction and reaches at point E.

Q. What is the shortest distance between A and E? 

Solution:

QUESTION: 17

Study the information carefully and answer the questions given below.

Mohit starts his journey from point A. He walks 10m in South direction and reaches at point B. Now he turns to the right, he walks 3m to reach point C then he takes right turn and walk 5m to reach point D. From point D, he walks 7m in east direction and reaches at point E.

Q. In which direction point D with respect to point A? 

Solution:

QUESTION: 18

Study the information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, and G are 7 family members among them only 3 are females. A is married to C. A has one son and one daughter. G is brother in law of E. A is the grandfather of B. F is the brother of G. E is the brother of D and B is niece of E.

Q. How is D related to A? 

Solution:

QUESTION: 19

Study the information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, and G are 7 family members among them only 3 are females. A is married to C. A has one son and one daughter. G is brother in law of E. A is the grandfather of B. F is the brother of G. E is the brother of D and B is niece of E.

Q. How is D related to F? 

Solution:

QUESTION: 20

Study the information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, and G are 7 family members among them only 3 are females. A is married to C. A has one son and one daughter. G is brother in law of E. A is the grandfather of B. F is the brother of G. E is the brother of D and B is niece of E.

Q. If H is a daughter of E then how is H related to B? 

Solution:

QUESTION: 21

Bar-graph shows the quantities of 5 different products sold by a shopkeeper and table shows the price per unit (in thousand) of all 5 products.

Q. What is the difference of cost of all mobiles to cost of all watches sold by the shopkeeper? 

Solution:

Required difference = 40 × 10,000 – 35 × 5,000
= [400 – 175] × 1000
= 225 thousand 

QUESTION: 22

Bar-graph shows the quantities of 5 different products sold by a shopkeeper and table shows the price per unit (in thousand) of all 5 products.

Q. Total cost of all TV sold is approximately what percent more or less than total cost of all AC sold by the shopkeeper? 

Solution:

QUESTION: 23

Bar-graph shows the quantities of 5 different products sold by a shopkeeper and table shows the price per unit (in thousand) of all 5 products.

Q. If 20% of watch sold is defective then find the average of cost of watches which are not defective and cost of all Laptop (in Rs)? 

Solution:

Cost of watches which are not defectives

QUESTION: 24

Bar-graph shows the quantities of 5 different products sold by a shopkeeper and table shows the price per unit (in thousand) of all 5 products.

Q. What is the ratio of cost of half of the number of mobiles sold to cost of all AC sold? 

Solution:

QUESTION: 25

Bar-graph shows the quantities of 5 different products sold by a shopkeeper and table shows the price per unit (in thousand) of all 5 products.

Q. If another product named X is sold by the shopkeeper whose price is average of price of a watch and a laptop and total cost of all quantities of X is Rs 75 thousand. Then find the number of quantity sold by shopkeeper of product X. 

Solution:

QUESTION: 26

What comes at the place of questions marks regarding given pattern of series

42, 66, ? , 186, 282, 402 

Solution:

QUESTION: 27

What comes at the place of questions marks regarding given pattern of series

45, 59, 91, ? , 241, 375 

Solution:

QUESTION: 28

What comes at the place of questions marks regarding given pattern of series

64, ? , 240, 840, 3780, 20790 

Solution:

QUESTION: 29

What comes at the place of questions marks regarding given pattern of series

64, 128, 32, ? , 16, 32 

Solution:

QUESTION: 30

What comes at the place of questions marks regarding given pattern of series

525, 561, ? , 725, 869, 1065 

Solution:

QUESTION: 31

In printing a book, a seller incurs 30% of raw material cost, 20% of printing, 30% of marketing cost and 20% of packaging cost and sells book at 20% profit. If price of raw material is increased by 50% then to get same profit % (20%), selling price of that book has to be increased by 900 Rs. Find the cost of packaging (in Rs.) ? 

Solution:

Let total cost price > Rs 100x
Selling price ⇒ 120x
New selling price ⇒
Now,
138x — 120x = 900
18x = 900
x=50 Rs.
Cost of packaging = 50 x 20 = 1000 Rs. 

QUESTION: 32

Veer, Satish and Bhavya each can do a task in different time. Satish can do a work in double time as Veer can do it in and Bhavya can do that work in double time as Satish can do it in. If all three work alternatively starting with Veer and then Satish followed by Bhavya then work will be completed in  then find in how many days Satish and Bhavya together will complete that work?

Solution:

Let Veer, Satish and Bhavya can do work in x day, 2x day and 4x days respectively 
Time (Veer : Satish : Bhavya ) = x : 2x : 4x 
Efficiency (Veer : Satish : Bhavya) = 4x : 2x : x
 

QUESTION: 33

A 240 meters long train running at the speed of 120 km/hr passed a 280 meters long platform in T second. If train passed a tunnel in (12.6 + T) sec then find the length of tunnel? 

Solution:

QUESTION: 34

A boat can covers 12 km downstream in 48 minutes, if ratio between speed of boat in still water to speed of stream is 4 :1, then find time taken by boat to cover a distance of 49.5 km in upstream? 

Solution:

QUESTION: 35

There are 16 fruits in a bucket, in which eight are Mangos, five are Bananas and three are oranges. If a boy select two fruits randomly to eat from the bucket, then what is the probability that both selected fruits are of same type? 

Solution:

Total number of fruits = 16
Probability of both fruits are mango = 8C2 = 28
Probability of both fruits are Bananas = 5C2 = 10
Probability of both fruits are Orange = 3C2 = 3
Required probability 

QUESTION: 36

The following questions are accompanied by two statements (I) and (II). You have to determine which statements(s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q. What will be volume of sphere?
I . Radius of sphere is three times of radius of a cone.
II . Height of cone is 12 cm and volume of cone is 616 cm³.

Solution:

From I 
Let radius of cone be r cm 
So, radius of sphere = 3r cm 
From I & From II –

So, statement I & II together sufficient to give answer of the question. 

QUESTION: 37

The following questions are accompanied by two statements (I) and (II). You have to determine which statements(s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q. Ram takes three times time to complete a work as Ayush take to complete the same work. In how many days Divya & Ayush can complete the same work together.
I . Ram & Ayush take 16 days to complete the work together.
​II . Efficiency of Divya is two times of Ram. 

Solution:

Let Ayush takes x days 
So, Ram will take = 3x days 
Efficiency of Aysush = 3x units/day 
Efficiency of Ram = x units/day 
From I 
Total work = (3x + x) × 16 = 48x units 
From II – 
Efficiency of Divya = 2x units/day 
So, statement I & II together sufficient to give answer of the question.

QUESTION: 38

The following questions are accompanied by two statements (I) and (II). You have to determine which statements(s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q. Average age of A, B & C is 32 years, what will the age of A after three year? 
I . Ratio between age of A and C is 11 : 12, while age of B is 9 years less than C. 
II . Ratio between age of A & B is 11 : 9 , while between B & C is 9 : 12. 

Solution:

Total age of A, B & C = 32 × 3 = 96 years 
From I - 
Let age of A & C be 11x and 12x respectively 
And age of B = (12x - 9) 
11x + ((12x – 9) + 12x = 96 
35x = 105 
x = 3 years 
Age of A three year hence = 11 × 3 + 3 = 36 years 
From II - 
Ratio of age of A, B & C = 11 : 9 : 12 
Let age of A, B & C is 11a , 9a & 12a respectively 
11a + 9a + 12a = 96 
a = 3 years 
Age of A three year hence = 11 × 3 + 3 = 36 years 
So, Either I or II alone sufficient to give answer of the question.

QUESTION: 39

The following questions are accompanied by two statements (I) and (II). You have to determine which statements(s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q. Ratio between length of two trains is 4 : 7 , time taken by longer train to cross a platform ‘P’.
I . Speed of smaller & longer train is 108 km/hr & 96 km/hr respectively. Both trains cross each other in 99 sec running in same direction and smaller train crosses platform ‘P’ in 10 sec.
II . Speed of smaller & longer train is 108 km/hr & 96 km/hr respectively. Both trains cross each other in 99/17 sec running opposite direction and smaller train crosses platform ‘P’ in 10 sec. 

Solution:

Let the length of smaller & longer train be 4l & 7l respectively

Lenth of smaller train = 120 m
Lenth of Longer train = 210 m

Let time by longer train is t sec to cross platform


Lenth of smaller train = 120 m
Lenth of Longer train = 210 m

Let time by longer train is t sec to cross platform

So, Either I or II alone sufficient to give answer of the question. 

QUESTION: 40

The following questions are accompanied by two statements (I) and (II). You have to determine which statements(s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q. An amount divided among A, B & C. Difference between share of A & B? 
I . Share of B is 10 times of share of C, while share of A is 20% more than B. 
II . Difference between share of B & C together and share A is 184.5.

Solution:

From I - 
Let share of C = x Rs. 
So, share of B = 10x Rs. 
Share of A = 10x × 1.2 = 12x Rs. 
From I & II – 
12x - (10x+x)=184,5 
x = 184.5 
Difference between share of A & B = 12 × 184.5 – 10 × 184.5 = 369 Rs. 
So, statement I & II together sufficient to give answer of the question. 

QUESTION: 41

There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately adding a proper and logical meaning to the sentences.

(I) For someone to be able to ______________ corruption, someone else must be willing to import it. 
(II) The top _______________categories (2-digit HS) in 2016 were: precious metal and stone (diamonds) ($7.0 billion), machinery ($2.0 billion), optical and medical instruments ($1.3 billion), mineral fuels ($1.2 billion), and electrical machinery ($1.2 billion). 

Solution:

The blank can be filled with the word ‘Export’ making the sentence meaningful. In the first sentence, express is used as a verb which means to introduce or circulate the idea of corruption to another country whereas in case of second sentence it is used as a noun which is used to show top export categories. Other words are irrelevant and does not fit in the context of the sentence here. Hence option (e) is the correct choice. 
Eliminate means to destroy or annihilate something. 
Haul means to pull or drag by means of force. 
Generate means to give rise to. 
Supply means to provide with something needed or wanted. 

QUESTION: 42

There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately adding a proper and logical meaning to the sentences.

(I) China is reporting ___________________in air quality thanks to focused policies combined with strict nationwide enforcement, including source-wise action to reduce emissions. 
(II) There was no considerable _______________ in Rohan’s health, but it was impossible to defer the journey to Dublin any longer.

Solution:

Out of all the options provided, the filler can be filled with ‘improvement’ to make it contextually meaningful. In the first sentence, Improvement is used as a noun which means to enhance and, which fits in the context of the sentence as it is reporting enhancement in the air quality which can be verified from the other half of the sentence that shows the steps china has taken to improve its air quality index. 
In the second sentence as well, improvement is used to depict the enhancement in context to the health of a person. Therefore, option (b) becomes the most viable option. 
Other options are irrelevant in context to the sentence. 
Growth means to increase in size or number. 
Recovery means to return to the normal state. 
Degradation is used to depict depravity or degeneration. 
Alleviation means to provide relief. 

QUESTION: 43

There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately adding a proper and logical meaning to the sentences.

(I) Even though the growth of the Indian solar energy sector has been ______________, it only accounts for around 6% of India’s installed power capacity. 
(II) ___________________ results have been reported in stem cell treatment for multiple sclerosis. 

Solution:

Out of all the options provided, the blank can be filled with ‘Impressive’ word to make it contextually meaningful. Here the adjective impressive means evoking admiration through sizequality, or skills. In the first sentence, it is used to show contrast in the solar energy sector. In the second sentence, it is used to signify advancement in the medical sector. All other choices fail to make the sentence contextually meaningful. Hence option (d) is the most viable choice. 

QUESTION: 44

There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately adding a proper and logical meaning to the sentences.

(I) With robots becoming ___________in every aspect of our lives, the marketplace will be filled with cheap goods, but the consuming population can’t acquire them because they don’t have a job. 
(II) He aims to make his product ________________by selling it internationally. 

Solution:

Out of all the options provided, the word that can be used to fill the blank is ‘Ubiquitous’ to make it contextually meaningful. Ubiquitous is an adjective which is used to depict the global presence of something. Both the sentences convey the similar meaning i.e., present everywhere. Hence, option(a) is the most viable choice. All other words fail to provide the same meaning and hence are irrelevant. 
Regional means pertaining to a local place. 
Critical is used for something which is very crucial or very important. 
Construed means interpret (a word or action) in a particular way. 
Hideous means extremely ugly. 

QUESTION: 45

There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately adding a proper and logical meaning to the sentences.

(I) The people ____________________in violating the most basic democratic norms in Russia found safe havens in democratic countries – parking their families, purchasing real estate, and, above all, storing their ill-gotten money. 
(II) The predator seizes opportunities and controls his victim, in effect making her_____________ in the crime, perhaps through the fear of exposure. 

Solution:

Out of all the options provided, the word that can be used to fill the blank is ‘ complicit’ thereby making the sentence contextually meaningful. ‘Complicit’ is an adjective which means to get involved in something offensive or illegal activity. Both the sentences are depicting the criminal activity therefore to show the involvement we will use ‘complicit’. All other choices fail to convey the same meaning and are irrelevant in context to the sentence. Hence, option(c) is the most viable choice. 
Attenuate means to weaken or taper off. 
Hector means to bully or intimidate. 
Convicted means found guilty. 
Caught means to intercept or hold. 

QUESTION: 46

In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the provided blanks respectively to make the paragraph grammatically and coherently correct. Find the most appropriate set of words that fit into the blanks contextually.

________ nutritional standards for young children has become a policy imperative only in recent years, with the National Food Security Act, 2013, ___________the mandate in Schedule II, and the Supplementary Nutrition Rules, 2017, laying down entitlements. 

Solution:

 ‘raising, incorporating’ are the correct set of the words that makes the sentence meaningful. 
The sentence is about the National Food Security Act, 2013 including the order in Schedule II, that had increased the nutritional standards for young children. 
Hence option (d) is the correct choice. 
Raising means increase the amount, level, or strength of. 
Incorporating means take in or contain (something) as part of a whole; include. 
Dispersing means distribute or spread over a wide area. 
Grasping means avaricious, greedy. 
Assimilating means absorb and integrate. 

QUESTION: 47

In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the provided blanks respectively to make the paragraph grammatically and coherently correct. Find the most appropriate set of words that fit into the blanks contextually.

________ hundreds of years of engaging each other, the two neighbours have been to war only once; since the Agreement on the Maintenance of Peace and __________was signed in 1993, neither side has fired a weapon along the 3,500-km boundary, which is largely undemarcated. 

Solution:

‘Despite, tranquility’ are the correct words delivering the correct meaning to the sentence. 
Second blank must be filled by the word similar to ‘peace’. ‘serenity’ and ‘tranquility’ are the words to peace. The sentence is depicting the contradicting statements and for that ‘despite’ is the correct word. 
Hence option (b) is the correct choice. 
Placidity means pleasantly calm or peaceful; unruffled; tranquil; serenely quiet or undisturbed. 
Passivity means acceptance of what happens, without active response or resistance. 
Tranquility means the quality or state of being tranquil; calm. 
Serenity means the state of being calm, peaceful, and untroubled. 

QUESTION: 48

In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the provided blanks respectively to make the paragraph grammatically and coherently correct. Find the most appropriate set of words that fit into the blanks contextually.

If the ICDS scheme, now called the Anganwadi Services Scheme, is to achieve better ________, it must focus on the provision of physical infrastructure and funding, besides closer _________ of the nutrition mission. 

Solution:

‘outcomes, monitoring’ are the appropriate set of words conveying the meaningful sentence. 
Here the sentence is giving information about the method to make ICDS scheme achieve its goal. 
Hence option (b) (outcomes, monitoring) comply with the theme of the sentence. 
Ascertainment means find (something) out for certain; make sure of. 
Opulence means great wealth or luxuriousness. 

QUESTION: 49

In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the provided blanks respectively to make the paragraph grammatically and coherently correct. Find the most appropriate set of words that fit into the blanks contextually.

The Wuhan summit has recommitted India and China to _______ bilateral relations in a manner that creates the conditions for the “Asian Century”, and Mr. Modi and Mr. Xi are well-placed to ________ along that path. 

Solution:

‘managing, proceed’ are the correct words to be filled in the blanks. 
Here, strengthening bilateral relations between India and China is the theme of the sentence. 
Hence ‘managing’ and ‘proceed’ are the correct set of words going in favour of the theme. 
Inherit means receive (money, property, or a title) as an heir at the death of the previous holder. 
Halt means bring or come to an abrupt stop. 
Repose means a state of rest, sleep, or tranquillity 
Steer means guide or control the movement of (a vehicle, vessel, or aircraft), for example by turning a wheel or operating a rudder. 

QUESTION: 50

In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the provided blanks respectively to make the paragraph grammatically and coherently correct. Find the most appropriate set of words that fit into the blanks contextually.

_______ an “informal summit”, the Wuhan meeting between Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping appeared to cover much ground over the two days — in terms of public appearances and in the two statements _______. 

Solution:

‘For, issued’ are the appropriate words for the blanks. 
The sentence is about covering most of the topics in a summit between Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping. 
Hence ‘For, issued’ comply with the theme of the sentence. 
Divulged means to make known (private or sensitive information). 
Poised means having a composed and self-assured manner. 
Sanctified means to make legitimate or binding by a religious ceremony. 

QUESTION: 51

Below in each question some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is then choose option (E). If the sequence is the one which is not given then choose option (D) as your choice.

Q. of the activation – that is, energy is now (A)/ to be more powerful than the (B)/ When latent energy becomes activated, (C)/ no longer latent; it is translated into action. (D)/ this mark will be the symbolic representation (E) 

Solution:

Phrases CEAD form a coherent sentence while phrase (B) will not be a part of the sentence. We can get the hint from phrases (E) and (A) that can be interlinked as ‘symbolic representation’ is a noun that must be followed by preposition telling the relation to something, linking another clause to it. Phrase (B) does not find any connection with other clauses and hence it will not be a part of the sentence making option (c) as the right choice. 

QUESTION: 52

Below in each question some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is then choose option (E). If the sequence is the one which is not given then choose option (D) as your choice.

Q. people around the world. (A)/ to put the wordless happening (B)/ the credit goes to those few enlightened (C)/ whatever man is today, (D)/ it is not due to his own effort; (E) 

Solution:

We can derive the conclusion that phrases DECA form a coherent sentence while clause (E) is not a part of the sentence. We can point out that phrases (D) and (E) are interlinked as ‘his’ pronoun used in phrase (E) of the sentence, is denoted to ‘man’ used in phrase (D) of the sentence. Hence option (b) can be marked as correct. 

QUESTION: 53

Below in each question some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is then choose option (E). If the sequence is the one which is not given then choose option (D) as your choice.

Q. growing U.S.-Russia tensions are creating (A)/ its new “spring offensive”, (B)/ escalated dangerously this year (C)/ violence in Afghanistan had (D)/ even before the Taliban announced (E) 

Solution:

​The phrases after rearrangement is EBDC. Phrase (A) will not be a part of the sentence as here the subject ‘U.S.- Russia tensions’ is not related to other phrases. Other phrases are talking about Afghanistan (Phrase D) and Taliban (Phrase E) which are linked to each other. Hence option (a) can be marked as correct. 

QUESTION: 54

Below in each question some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is then choose option (E). If the sequence is the one which is not given then choose option (D) as your choice.

Q. the functioning of the brain of astronauts (A)/ environment of outer space is reported to (B)/ who stay for long time in microgravity (C)/ have been adversely affected. (D)/ some places may be more conducive (E) 

Solution:

​ACBD is the correct sequence of phrases making the sentence coherent. The theme of the phrase is adverse affect on functioning of brain of astronauts due to microgravity environment that is making phrase (E) unrelated to the other phrases of the sentence. Hence option (b) can be marked as correct. 

QUESTION: 55

Below in each question some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is then choose option (E). If the sequence is the one which is not given then choose option (D) as your choice.

Q. Incidentally scientists have (A)/ discovered that before major (B)/ earthquakes an electromagnetic wave of (C)/ 0.01-10Hz emerges from (D)/ deep inside the earth. (E) 

Solution:

The sentence does not require any further improvement. Hence option (e) is the correct choice. 

QUESTION: 56

In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Four of the five words fit into the blank coherently. Find out the word which does not fit into the blank appropriately.

If you can control your mind, your speech will be _____(56)_____. To avoid ____(57)______ speech first learn to control your mind. The spiritual path ______(58)_____ a disciplined mind. So, you have to learn to master the mind. When you are able to do that you gain greater mastery over your speech. These two things happen simultaneously — by controlling your speech, the mind comes under check, and by ____(59)____ in the mind, you avoid heedless speech. All spiritual people share this ____(60)____. When people discuss truth and Paramatman, the mind is controlled.

Q. Choose the correct option for blank no.56 

Solution:

‘Subvert’ is the right answer. 
Here, the controlled mind has been related to the controlled speech. Hence the blank must be filled by the word which has the similar meaning as ‘controlled’. 
Going through the options, we can conclude that all the words except ‘subvert’ are making the sentence correct and meaningful as ‘subvert’ means undermine the power and authority of (an established system or institution), and thus fail to make the paragraph coherent. 
Immaculate, which means free from flaws or mistakes (Perfect) is the appropriate word to be filled in the blank. The other words are also similar in meaning to immaculate which are going in agreement with the sentence. Hence, option (a) i.e., ‘subvert’ should be the right choice to be made. 
Exquisite means selective, wonderful or excellent. 
Impeccable means in accordance with the highest standards; faultless. 

QUESTION: 57

In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Four of the five words fit into the blank coherently. Find out the word which does not fit into the blank appropriately.

If you can control your mind, your speech will be _____(56)_____. To avoid ____(57)______ speech first learn to control your mind. The spiritual path ______(58)_____ a disciplined mind. So, you have to learn to master the mind. When you are able to do that you gain greater mastery over your speech. These two things happen simultaneously — by controlling your speech, the mind comes under check, and by ____(59)____ in the mind, you avoid heedless speech. All spiritual people share this ____(60)____. When people discuss truth and Paramatman, the mind is controlled.

Q. Choose the correct option for blank no.57

Solution:

Option (b) is the correct answer. 
The theme of the paragraph is controlling speech through controlling mind. The blank must be filled by an adjective that will go opposite in meaning to ‘control’. Moreover, the verb ‘to avoid’ reflects that a negative word should be filled in the blank. The word ‘incited’ which means encourage or stir up, is completely against the theme and is the correct choice to get eliminated. 
On the other hand, unbridled which means uncontrolled or unconstrained reflects the appropriate meaning that makes the paragraph comprehensive. All the other options are also conveying the similar context to the paragraph. 
Hence option (b) is the correct choice. 
Perturbed means anxious or unsettled. 
Agitated means feeling or appearing troubled or nervous. 

QUESTION: 58

In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Four of the five words fit into the blank coherently. Find out the word which does not fit into the blank appropriately.

If you can control your mind, your speech will be _____(56)_____. To avoid ____(57)______ speech first learn to control your mind. The spiritual path ______(58)_____ a disciplined mind. So, you have to learn to master the mind. When you are able to do that you gain greater mastery over your speech. These two things happen simultaneously — by controlling your speech, the mind comes under check, and by ____(59)____ in the mind, you avoid heedless speech. All spiritual people share this ____(60)____. When people discuss truth and Paramatman, the mind is controlled.

Q. Choose the correct option for blank no.58

Solution:

‘expunges’ is the correct answer choice. 
The sentence must be completed with the verb that tells the relationship between spiritual path and disciplined mind. 
‘Demands’ which means requires is the correct word for the blank. Other options except ‘expunges’ are also conveying a similar meaning to the sentence. Expunge, which means obliterate or remove completely does not make any sense to the sentence fails to comply with the theme of the paragraph. 
Hence option (a) is the correct choice. 
Necessitates means make (something) necessary as a result or consequence. 
Entails means involve (something) as a necessary or inevitable part or consequence. 

QUESTION: 59

In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Four of the five words fit into the blank coherently. Find out the word which does not fit into the blank appropriately.

If you can control your mind, your speech will be _____(56)_____. To avoid ____(57)______ speech first learn to control your mind. The spiritual path ______(58)_____ a disciplined mind. So, you have to learn to master the mind. When you are able to do that you gain greater mastery over your speech. These two things happen simultaneously — by controlling your speech, the mind comes under check, and by ____(59)____ in the mind, you avoid heedless speech. All spiritual people share this ____(60)____. When people discuss truth and Paramatman, the mind is controlled.

Q. Choose the correct option for blank no.59

Solution:

‘repealing’ is the wrong word to be filled in the blank. 
Here the simultaneous relation has been provided in the sentence that is controlling mind through controlling speech and controlling speech through controlling mind. 
Hence the word that fills the blank must be a synonym of ‘controlled’. All the other words except ‘repealing’ are appropriate for delivering the meaning to the sentence as repealing means revoking or annulling which is not appropriate for the sentence. 
Hence option (e) is the right choice. 
Reining means keeping under control. 
Curbing means keeping in check or restrain. 

QUESTION: 60

In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Four of the five words fit into the blank coherently. Find out the word which does not fit into the blank appropriately.

If you can control your mind, your speech will be _____(56)_____. To avoid ____(57)______ speech first learn to control your mind. The spiritual path ______(58)_____ a disciplined mind. So, you have to learn to master the mind. When you are able to do that you gain greater mastery over your speech. These two things happen simultaneously — by controlling your speech, the mind comes under check, and by ____(59)____ in the mind, you avoid heedless speech. All spiritual people share this ____(60)____. When people discuss truth and Paramatman, the mind is controlled.

Q. Choose the correct option for blank no.60

Solution:

All the words except ‘vitiate’ can be filled in the blank making the sentence correct and meaningful. Here the blank must be filled by the noun. The words quality, trait, aspect and characteristic are all nouns and can be filled in the blank interchangeably whereas ‘vitiate’ is a verb which means spoil or impair the quality or efficiency of. Hence ‘vitiate’ is the correct word to be eliminated.
Hence option (c) is the correct choice. 

QUESTION: 61

Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) It is heartening that revenues from the goods and services tax (GST) crossed Rs. 1 trillion in April, surpassing the average monthly collections of around Rs. 899 billion for the first eight months after the rollout of GST. 
(B) The government has cautioned that the surge cannot be taken as a trend as arrear payments could have led to an uptick in collections. 
(C) Nevertheless, GST will yield a bounty when compliance improves and economic revival picks up pace. Data shows that about 69.5% of the 88 lakh-odd assessees filed input-output returns. 
(D) It shows that the tax system is stabilising after resolving the post-rollout glitches. 
(E) The government must vigorously pursue multiple audit trails created by GST. It will help enhance the potential taxbase that can be tapped into, both in indirect and direct taxes.

Q. Which among the following should be the SECOND sentence of the paragraph after rearrangement? 

Solution:

The correct sequence of the sentence after the rearrangement is ADBCE. Therefore,option (c) becomes the most viable choice. 

QUESTION: 62

Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) It is heartening that revenues from the goods and services tax (GST) crossed Rs. 1 trillion in April, surpassing the average monthly collections of around Rs. 899 billion for the first eight months after the rollout of GST. 
(B) The government has cautioned that the surge cannot be taken as a trend as arrear payments could have led to an uptick in collections. 
(C) Nevertheless, GST will yield a bounty when compliance improves and economic revival picks up pace. Data shows that about 69.5% of the 88 lakh-odd assessees filed input-output returns. 
(D) It shows that the tax system is stabilising after resolving the post-rollout glitches. 
(E) The government must vigorously pursue multiple audit trails created by GST. It will help enhance the potential taxbase that can be tapped into, both in indirect and direct taxes.

Q. Which among the following should be the THIRD sentence of the paragraph after rearrangement? 

Solution:

The correct sequence of the sentence after the rearrangement is ADBCE. Therefore,option (a) becomes the most viable choice. 

QUESTION: 63

Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) It is heartening that revenues from the goods and services tax (GST) crossed Rs. 1 trillion in April, surpassing the average monthly collections of around Rs. 899 billion for the first eight months after the rollout of GST. 
(B) The government has cautioned that the surge cannot be taken as a trend as arrear payments could have led to an uptick in collections. 
(C) Nevertheless, GST will yield a bounty when compliance improves and economic revival picks up pace. Data shows that about 69.5% of the 88 lakh-odd assessees filed input-output returns. 
(D) It shows that the tax system is stabilising after resolving the post-rollout glitches. 
(E) The government must vigorously pursue multiple audit trails created by GST. It will help enhance the potential taxbase that can be tapped into, both in indirect and direct taxes.

Q. Which among the following should be the FIRST sentence of the paragraph after rearrangement? 

Solution:

The correct sequence of the sentence after the rearrangement is ADBCE. Therefore,option (b) becomes the most viable choice. 

QUESTION: 64

Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) It is heartening that revenues from the goods and services tax (GST) crossed Rs. 1 trillion in April, surpassing the average monthly collections of around Rs. 899 billion for the first eight months after the rollout of GST. 
(B) The government has cautioned that the surge cannot be taken as a trend as arrear payments could have led to an uptick in collections. 
(C) Nevertheless, GST will yield a bounty when compliance improves and economic revival picks up pace. Data shows that about 69.5% of the 88 lakh-odd assessees filed input-output returns. 
(D) It shows that the tax system is stabilising after resolving the post-rollout glitches. 
(E) The government must vigorously pursue multiple audit trails created by GST. It will help enhance the potential taxbase that can be tapped into, both in indirect and direct taxes.

Q. Which among the following should be the LAST sentence of the paragraph after rearrangement? 

Solution:

The correct sequence of the sentence after the rearrangement is ADBCE. Therefore,option (e) becomes the most viable choice. 

QUESTION: 65

Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) It is heartening that revenues from the goods and services tax (GST) crossed Rs. 1 trillion in April, surpassing the average monthly collections of around Rs. 899 billion for the first eight months after the rollout of GST. 
(B) The government has cautioned that the surge cannot be taken as a trend as arrear payments could have led to an uptick in collections. 
(C) Nevertheless, GST will yield a bounty when compliance improves and economic revival picks up pace. Data shows that about 69.5% of the 88 lakh-odd assessees filed input-output returns. 
(D) It shows that the tax system is stabilising after resolving the post-rollout glitches. 
(E) The government must vigorously pursue multiple audit trails created by GST. It will help enhance the potential taxbase that can be tapped into, both in indirect and direct taxes.

Q. Which among the following should be the FOURTH sentence of the paragraph after rearrangement? 

Solution:

The correct sequence of the sentence after the rearrangement is ADBCE. Therefore,option (d) becomes the most viable choice. 

QUESTION: 66

The following question consists of a sentence, whose certain parts are highlighted in underline. The highlighted portions are grammatically correct. Each sentence is followed by the three expressions which may or may not contain grammatical errors. Choose the most appropriate alternative among the five options which states the incorrect part(s) of the sentence. If the given sentence is grammatically correct and contextually meaningful, choose option (E) i.e., “No error” as your answer 

Q. Be it the rural Bengal, soggy with pathos after a squall /that ravaged in a poor priest's life or the corporate urban life, where/ stepping up the social ladder means /alienation from your near /and dear ones, Ray's camera captured all that more to give/his audience what they had not seen before on silver screenNo error

Solution:

All the expressions provided in the options possess errors. In the first expression, there is prepositional error i.e., in place of ‘ ravaged in’’ it should be ‘ ravaged through’ which is used to depict the destruction as experienced by the rural Bengal and which can be depicted from the example of poor priest’s life. In case of second expression, it should be ‘ climb up the stair’ instead of ‘ step up the ladder’ which means going places or becoming famous. In case of third expression, give will be replaced by gave as the sentence is in past tense. Therefore, all the expressions contain errors. 

QUESTION: 67

The following question consists of a sentence, whose certain parts are highlighted in underline. The highlighted portions are grammatically correct. Each sentence is followed by the three expressions which may or may not contain grammatical errors. Choose the most appropriate alternative among the five options which states the incorrect part(s) of the sentence. If the given sentence is grammatically correct and contextually meaningful, choose option (E) i.e., “No error” as your answer 

Q. HRW is seeking evidence that the CDC guidelines /and other efforts to modulate opioid / prescribing result in patients being cut/ of from vital medication, in /violation to their right /to appropriate health care. No error. 

Solution:

Of all the expressions provided, expressions given in option (b) and option (c) contain errors. In case of option (b) of should be replaced with off. The correct expression should be cut off which means the act of ending or stopping something. Here it is depicting that the patients are rendered isolated from the vital medications while the efforts to modulate opioid prescribing are on. In case of the expression provided in option(c), in place of ‘ to’ it should be ‘ of’ which is used to depict the relation or connection with something. 

QUESTION: 68

The following question consists of a sentence, whose certain parts are highlighted in underline. The highlighted portions are grammatically correct. Each sentence is followed by the three expressions which may or may not contain grammatical errors. Choose the most appropriate alternative among the five options which states the incorrect part(s) of the sentence. If the given sentence is grammatically correct and contextually meaningful, choose option (E) i.e., “No error” as your answer 

Q. Empowering people with all the necessary / facts and figures concerning all aspects of /daily life and the functioning of/ the “state apparatus”/ holds the key to a free/ fair and real democracy

Solution:

Out of all the expressions, option(d) contains an error. In this expression the usage of preposition to is incorrect and hence it should be replaced with for . ‘For’ is used to indicate the use of something whereas ‘ to’ is used to indicate the place, person, or thing that someone or something moves toward, or the direction of something or to depict a time interval. Hence, option (d) is the most suitable choice. 

QUESTION: 69

The following question consists of a sentence, whose certain parts are highlighted in underline. The highlighted portions are grammatically correct. Each sentence is followed by the three expressions which may or may not contain grammatical errors. Choose the most appropriate alternative among the five options which states the incorrect part(s) of the sentence. If the given sentence is grammatically correct and contextually meaningful, choose option (E) i.e., “No error” as your answer 

Q. Even though the freedom of / expression of media flows/ from constitutional provisions, /any additional restriction should/ flows from an enacted law and / not through executive actions

Solution:

Of all the options provided, options (a) & (b) has an error. In case of expression provided in option (a), ‘ flow’ should be replaced with verb ‘ flows’. It is to be noted that the stress is laid on additional restriction in the plethora of restrictions already existing. Hence, it should take plural verb ‘ flow’ after it. In case of expression provided in option (b), ‘ Even though’ is not fitting in the context of the sentence and therefore to make the sentence meaningful and grammatical correct, it should be replaced with ‘ Since’ to make it contextually correct. As ‘ since’ shows the already existing situation. ‘ Even though’ means ‘despite the fact’ which do not fit in the context of the sentence and hence it needs improvement. 

QUESTION: 70

The following question consists of a sentence, whose certain parts are highlighted in underline. The highlighted portions are grammatically correct. Each sentence is followed by the three expressions which may or may not contain grammatical errors. Choose the most appropriate alternative among the five options which states the incorrect part(s) of the sentence. If the given sentence is grammatically correct and contextually meaningful, choose option (E) i.e., “No error” as your answer 

Q. On the Press Freedom Day,/ it would be /appropriate for the media to resolve/ to dedicate it/ to a new TRP philosophy — the promotion of Truth /in a Responsive and Professional manner. No Error. 

Solution:

Of all the expressions provided in the options, (b) and (c) have errors in it. In case of option (b) it should be responsible in place of responsive. Responsible means dutiful or abiding whereas responsive means sensitive to a stimulus, In the expression provided in option (c), ‘ dedicate’ will take reflexive pronoun after it due to lack of subject therefore it should be ‘ dedicate itself’. Hence, option (c) is the most viable choice. 

QUESTION: 71

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. In which context the author has used the phrase ‘fence off’? 

Solution:

We can imply our answer from the phrase used in first paragraph “self-driven within those boundaries ” that means that there is a part of life which is not driven by others. 
Hence option (c) is the correct choice. 
Refer the lines “A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere.” 

QUESTION: 72

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. What is the concept of free agent as described in the passage?
(I) Being one’s own ruler.
(II) A free agent person can develop his/ her genuine individuality while exercising freedom.
​(III) A person having no commitments that restrict their actions. 

Solution:

With respect to first paragraph of the passage, Free agents are referred to people without someone’s restrictions and who have property rights over oneself. 
Hence option (e) is the correct choice. 

QUESTION: 73

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. How is it correct to say that the habitat of liberalism is disappearing? 

Solution:

Habitat of liberalism is disappearing nowadays with industrial products being replaced by brands and acquired by personalities and hence they are known by the brands. Moreover, the activities are always surveyed through online and one’s choice is dependent on other’s opinion. 
Hence, we can say that the habitat of liberalism is disappearing and thus indicating option (e) to be correct. 

QUESTION: 74

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. Which is the most appropriate title of the passage? 

Solution:

“The totalitarianism of liberalism” is the most appropriate title of the passage. 

QUESTION: 75

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. What is the reason behind brands acquiring personalities?
(I) developing genuine individuality of personalities
(II) making the personality renowned.
(III) boosting consumer loyalty
​(IV) for making profit. 

Solution:

As mentioned in the second paragraph that personalities are impelled to evolve in the activities that amounts to anattractive, sellable brand. Hence from we can conclude that the purpose of brands acquiring personalities is to make profit and gaining consumer reliability over brands. 
Hence option (d) is the correct choice. 
Refer the lines from second paragraph “And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand.” 

QUESTION: 76

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. What problem do the young generation is facing today? 

Solution:

From second last paragraph, we can infer that the young generations’ choice is dependent on other’s opinion. Hence option (c) is correct. 
Refer the lines “Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space.” 

QUESTION: 77

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. Which of the following alternatives among the five options provides the most similar meaning(s) of the word given in Underline as used in the passage?

Splendid 
(I) glorious 
(II) terrific
(III) magnificent
​(IV) impressive 

Solution:

Splendid means magnificent; very impressive. All the words are similar in meaning to Splendid. 

QUESTION: 78

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. Which of the following alternatives among the five options provides the most similar meaning(s) of the word given in Underline as used in the passage?

Breach
(I) vaunt
(II) contravention
(III) tempt
​(IV) dereliction 

Solution:

Breach means an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct. Hence it has similar meaning as dereliction and contravention. 
Vaunt means boast about or praise. 
Tempt means entice/ persuade to do something. 

QUESTION: 79

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. Which of the following alternatives among the five options provides the most opposite meaning(s) of the word given in Underline as used in the passage?

Inalienable
(I) Acquired
(II) Contrite
(III) Onus
(IV) Despicable 

Solution:

Inalienable means not subject to being taken away from or given away by the possessor. Hence it has opposite meaning as acquired. 
Contrite means feeling or expressing remorse at recognition that one has done wrong. 
Despicable means deserving hatred and contempt. 
Onus means something that is one’s duty or responsibility. 

QUESTION: 80

Read the following passage divided into number of paragraphs carefully and answer the questions that follow it. Certain words are given in underline to help you locate them while answering some of the questions.

It used to be an axiom of liberalism that freedom meant inalienable self-ownership. You were your own property. You could lease yourself to an employer for a limited period, and for a mutually agreed price, but your property rights over yourself could not be bought or sold. Over the past two centuries, this liberal individualist perspective legitimized capitalism as a “natural” system populated by free agents. A capacity to fence off a part of one’s life, and to remain sovereign and self-driven within those boundaries, was paramount to the liberal conception of the free agent and his or her relationship with the public sphere. To exercise freedom, individuals needed a safe haven within which to develop as genuine persons before relating—and transacting—with others. Once constituted, our personhood was to be enhanced by commerce and industry—networks of collaboration across our personal havens, constructed and revised to satisfy our material and spiritual needs. 
But the dividing line between personhood and the external world upon which liberal individualism based its concepts of autonomy, self-ownership, and, ultimately, freedom could not be maintained. 
The first breach appeared as industrial products became passé and were replaced by brands that captured the public’s attention, admiration, and desire. Before long, branding took a radical new turn, imparting “personality” to objects. Once brands acquired personalities, individuals felt compelled to re-imagine themselves as brands. And today, with colleagues, employers, clients, detractors, and “friends” constantly surveying our online life, we are under incessant pressure to evolve into a bundle of activities, images, and dispositions that amounts to an attractive, sellable brand. The personal space essential to the autonomous development of an authentic self—the condition that makes inalienable self-ownership possible—is now almost gone. 
Consider young people striking out in the world today. For the most part, those without a trust fund or generous unearned income end up in one of two categories. The many are condemned to labour under zero-hour contracts and wages so low that they must work all available hours to make ends meet, rendering offensive any talk of personal time, space, or freedom. The rest are told that, to avoid falling into this soul-destroying “precariat”, they must invest in their own brand every waking hour of every day. As if in a Panopticon, they cannot hide from the attention of those who might give them a break (or know others who might). Before posting any tweet, watching any movie, sharing any photograph or chat message, they must remain mindful of the networks they please or alienate. 
Keynes’ beauty contest sheds light on the tragedy of many young people today. They try to work out what average opinion among opinion-makers believes is the most attractive of their own potential “true” selves, and simultaneously struggle to manufacture this “true” self online and offline, at work and at home—indeed, everywhere and always. Entire industries of counsellors and coaches, and varied ecosystems of substances and self-help, have emerged to guide them on this quest. The irony is that liberal individualism seems to have been defeated by a totalitarianism that is neither fascist nor communist, but which grew out of its own success at legitimizing the encroachment of branding and commodification into our personal space. 
To defeat it, and thus rescue the liberal idea of freedom as self-ownership, may require a comprehensive reconfiguration of property rights over the increasingly digitized instruments of production, distribution, collaboration, and communication. Would it not be a splendid paradox if, 200 years after the birth of Karl Marx, we decided that, in order to save liberalism, we must return to the idea that freedom demands the end of unfettered commodification and the socialization of property rights over capital goods?

Q. Which of the following alternatives among the five options provides the most opposite meaning(s) of the word given in Underline as used in the passage?

Axiom 
(I) vagrant
(II) scrupulous
(III) meticulous
​(IV) frenzy 

Solution:

Axiom means a statement or proposition which is regarded as being established, accepted or self- evidently true. Hence, none of them are opposite in meaning to axiom. 
Vagrant means person having settled home. 
Scrupulous means careful. 
Meticulous means showing great attention. 
Frenzy means a state or period of uncontrolled excitement or wild behavior. 

QUESTION: 81

If a word is typed that is not in MS Word's dictionary, a wavy underline appears below the word. What is the color of the underline that appears in this situation? 

Solution:

​Red underline- This indicates either a possible spelling error or that Word doesn't recognize a word, such as a proper name or place. Green underline- Word thinks that grammar should be revised. Blue underline- A word is spelled correctly but does not seem to be the correct word for the sentence. 

QUESTION: 82

Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information? 

Solution:

​A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material. 

QUESTION: 83

What is SQL? 

Solution:

​SQL is a language used to communicate with database. 

QUESTION: 84

The most widely used type of database management system is the: 

Solution:

​A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use. 

QUESTION: 85

Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine? 

Solution:

​Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power. 

QUESTION: 86

To protect your system from computer hackers you must turn on a(n) _______. 

Solution:

​Firewall is a network security system that monitors and controls the incoming and outgoing network traffic based on predetermined security rules. It typically establishes a barrier between a trusted, secure internal network and another outside network, such as the Internet, that is assumed not to be secure or trusted. 

QUESTION: 87

The point at which the flow of text in a document moves to the top of a new page– 

Solution:

​A page break is a marker in an electronic document that tells the document interpreter that the content which follows is part of a new page. 

QUESTION: 88

Which program, installed on the user’s computer help him to communicate or send request on the network? 

Solution:

​A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. 

QUESTION: 89

What is an ad hoc query? 

Solution:

An Ad-Hoc Query is a query that cannot be determined prior to the moment the query is issued. It is created in order to get information when need arises and it consists of dynamically constructed SQL which is usually constructed by desktop-resident query tools. 

QUESTION: 90

What does DRAM stands for? 

Solution:

​DRAM stands for Dynamic Random Access Memory. 

QUESTION: 91

Which of the following is true about Assembly language? 

Solution:

An assembly (or assembler) language, is a low-level programming language for a computer, or other programmable device 

QUESTION: 92

In an Excel table, what uses a single formula that adjusts for each row? 

Solution:

​A calculated column uses a single formula that adjusts for each row. It automatically expands to include additional rows so that the formula is immediately extended to those rows. 

QUESTION: 93

Which of the following is an expansion card which generates a feed of output images to a display? 

Solution:

​Video Card is an expansion card which generates a feed of output images to a display 

QUESTION: 94

Which of the function in Computers is the one that control processes and accept data in continuous fashion?

Solution:

Feedback occurs when outputs of a system are routed back as inputs as part of a chain of cause-and-effect that forms a circuit or loop. The system can then be said to feed back into itself. 

QUESTION: 95

Which among the following is a special visual and audio effect applied in PowerPoint to text or content? 

Solution:

​Animation is a special visual and audio effect applied in PowerPoint 

QUESTION: 96

Which of the following is a software used for Remote Connection? 

Solution:

TeamViewer is a proprietary computer software package for remote connection, desktop sharing, online meetings, web conferencing and file transfer between computers. 

QUESTION: 97

Which among the following is associated with Internet Mail? 

Solution:

​Inbox is the name given to the folder where your newly-delivered email messages appear. 

QUESTION: 98

The fourth generation computers use which technology for both CPU and memory that allows millions of transistors on a single chip? 

Solution:

Very-large-scale integration (VLSI) is the process of creating an integrated circuit (IC) by combining thousands of transistors into a single chip. 

QUESTION: 99

In PowerPoint, what is the function of Alt+H? 

Solution:

Alt+H opens the home tab in PowerPoint. 

QUESTION: 100

What is the shortcut key to move one word to the left in MS Word? 

Solution:

Ctrl + Left Arrow is the shortcut key combination to move one word to the left. 

QUESTION: 101

The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) is the regulator for overseeing insolvency proceedings and entities like Insolvency Professional Agencies, Insolvency Professionals and Information Utilities in India. In which year IBBI was founded? 

Solution:

The Insolvency and Bankruptcy Board of India is the regulator for overseeing insolvency proceedings and entities like Insolvency Professional Agencies, Insolvency Professionals and Information Utilities in India. IBBI was founded in 2016. 

QUESTION: 102

Name the player, who won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in men’s singles category? 

Solution:

​All England Open Badminton Championships 2019. The Winners in the various categories of the All England Open Badminton Championships 2019 are: Men's Singles: Japan's Kento Momota. Women's Singles: China's Chen Yufei. 

QUESTION: 103

Bank of Baroda has become the ______________ largest bank in the country. 

Solution:

​The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank into the Bank of Baroda (BoB) has come into effect and all branches of the former two will function as branches of BoB. The merged entity would also receive Rs 5,042 crore fund infusion from the government. Post the merger, Bank of Baroda has become the third largest bank in the country. 

QUESTION: 104

Name the country, which has signed a deal with a Russian firm to manufacture 7.5 lakh AK-203 rifles recently? 

Solution:

​AK–203 is the latest derivative of the legendary AK-47 rifle. India has signed a deal with a Russian firm to manufacture 750,000 of these assault rifles which would be given to the Army's infantry troops.

QUESTION: 105

Which is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. 

Solution:

​Employees' State Insurance is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. This fund is managed by the Employees' State Insurance Corporation according to rules and regulations stipulated in the ESI Act 1948. 

QUESTION: 106

Inland Waterways Authority of India (IWAI) launched a new portal, LADIS for real-time data on available depth on stretches of National Waterways. What does I stands for in LADIS? 

Solution:

​Moving a step ahead towards ensuring optimum use of National Waterways, the Inland Waterways Authority of India (IWAI) launched a new portal LADIS – Least Available Depth Information System 

QUESTION: 107

The Insurance Ombudsman scheme was created by the ____________________ for individual policyholders to have their complaints settled out of the courts system in a cost-effective, efficient and impartial way. 

Solution:

​The Insurance Ombudsman scheme was created by the Government of India for individual policyholders to have their complaints settled out of the courts system in a cost-effective, efficient and impartial way. 

QUESTION: 108

Name the player, who has been conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in Delhi. 

Solution:

Sunil Chhetri, the all-time leading scorer for India in international football, has been conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in the city. Football Delhi president Shaji Prabhakaran, himself a former player of repute and administrator at the All India Football Federation and FIFA, presented the award to Chhetri.

QUESTION: 109

There are at present _________ Insurance Ombudsman in different locations and any person who has a grievance against an insurer. 

Solution:

​There are at present 17 Insurance Ombudsman in different locations and any person who has a grievance against an insurer, may himself or through his legal heirs, nominee or assignee, make a complaint in writing to the Insurance ombudsman within whose territorial jurisdiction the branch or office of the insurer complained against or the residential address or place of residence of the complainant is located. 

QUESTION: 110

Indian Air Force conducted mega exercise ‘Vayu Shakti’ at _________. 

Solution:
QUESTION: 111

IRDAI has launched the Integrated Grievance Management System (IGMS) in- 

Solution:

​IRDAI has launched the Integrated Grievance Management System (IGMS) in the year 2010. Apart from creating a central repository of industry-wide insurance grievance data, IGMS is a grievance redress monitoring tool for IRDAI. Policyholders who have grievances should register their complaints with the Grievance Redress Channel of the Insurance Company first. If policyholders are not able to access the insurance company directly for any reason, IGMS provides a gateway to register complaints with insurance companies. 

QUESTION: 112

Who has claimed the Gold medal in the 54 kg category at the Boxing World Cup at Cologne in Germany? 

Solution:

India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Meena Kumari Maisnam (from Manipur) claimed the Gold medal in the 54 kg category. The 2014 Asian Championships bronze medallist defeated Thailand’s Machai Bunyanut in the final. 
Sakshi in 57 kgs and Pwilao Basumatary in 64 kgs had to settle for Silver medals after they lost their final bouts. India finished the tournament with five medals as Pinki Rani in 51 kgs and Parveen in 60 kgs had earlier won Bronze medals. 

QUESTION: 113

Universal Health Insurance Scheme (UHIS) are provides for reimbursement of medical expenses upto- 

Solution:

​The four public sector general insurance companies have been implementing Universal Health Insurance Scheme for improving the access of health care to poor families. The scheme provides for reimbursement of medical expenses upto Rs.30,000/- towards hospitalization floated amongst the entire family, death cover due to an accident @ Rs.25,000/- to the earning head of the family and compensation due to loss of earning of the earning member @ Rs.50/- per day upto maximum of 15 days. The Universal Health Insurance Scheme (UHIS) has been redesigned targeting only the BPL families. The premium subsidy has been enhanced from Rs.100 to Rs.200 for an individual, Rs.300 for a family of five and Rs.400 for a family of seven, without any reduction in benefits. 

QUESTION: 114

Name the news agency which unveiled the world’s first female AI news anchor. 

Solution:

​Chinese news agency Xinhua has put its first female Artificial Intelligence (AI) news presenter on the job, signalling a clear threat to human journalists in the years to come. Sporting a short haircut and wearing a pink dress, the AI robot named "Xin Xiaomeng" made its debut in a short, one-minute video as China's Two Sessions - the country's biggest political meetings of the year - kicked off. 

QUESTION: 115

Where is the Head Office of Employees' State Insurance? 

Solution:

​Employees' State Insurance is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. This fund is managed by the Employees' State Insurance Corporation according to rules and regulations stipulated in the ESI Act 1948. The Head Office of ESIC is in New Delhi. 

QUESTION: 116

International Day for Monuments and Sites is observed every year on which date? 

Solution:

April 18 is annually observed as the International Day for Monuments and Sites (IDMS). It aims to bring global attention to the need to conserve monuments and sites as our cultural heritage and to “celebrate the diversity of this heritage”. 

QUESTION: 117

Jerrie Cobb, who passed away recently, was the first female 

Solution:

​NASA's first female astronaut candidate, pilot Jerrie Cobb, has died 

QUESTION: 118

Jallianwala Bagh poem 'Khooni Vaisakhi' is authored by 

Solution:
QUESTION: 119

What is the capital of Germany? 

Solution:

​Germany Capital- Berlin, Currency- Euro. Chancellor- Angela Merkel. 

QUESTION: 120

The Hemis National Park is located in which state? 

Solution:

​The Hemis National Park is established in 1981 and is also known as Snow Leopard Capital of India. It is mostly barren habitat and is home to around 11 species of fauna, which include some of the most endangered and rare species, and around 30 species of fauna.It is situated in Jammu & Kashmir. 

QUESTION: 121

What is the target (in terms of GDP) of Fiscal Deficit for FY 2019-20? 

Solution:

​The target of fiscal deficit for 2019-20 is 3.4% of GDP while for next year it is estimated to be 3.1% of GDP. 

QUESTION: 122

How much cess is imposed currently by the Central Government? 

Solution:
QUESTION: 123

Union Budget of India is presented by whom and in which house/ houses of the Parliament? 

Solution:
QUESTION: 124

Why is direct taxation considered a better form of taxation? 

Solution:
QUESTION: 125

Which among the following is not an objective of RBI's monetary policy? 

Solution:
QUESTION: 126

What percentage of Indian population is dependent on agriculture? 

Solution:
QUESTION: 127

Which Indian state uses biggest quantity of fertilizer in India? 

Solution:
QUESTION: 128

Which of the following committee has been constituted for doubling farmers ‘ income by 2022 ? 

Solution:
QUESTION: 129

What culture should be given priority in groundnut cultivation ? 

Solution:
QUESTION: 130

Jute cultivation in India is concentrated in delta area of which of the following rivers ? 

Solution:
QUESTION: 131

The fruit which has the maximum area under cultivation is ………… 

Solution:
QUESTION: 132

What is the name of the six-year project launched by Ministry of Environment, Forest and Climate Change in collaboration with UNDP for conservation of locally and globally significant bio-diversity, land and forest resources in High Himalayan eco-system? 

Solution:
QUESTION: 133

What is the total population of the country as per 2011 census? 

Solution:
QUESTION: 134