NABARD Computer Language Practice : 2


30 Questions MCQ Test NABARD Assistant Manager Grade A Mock Test Series | NABARD Computer Language Practice : 2


Description
This mock test of NABARD Computer Language Practice : 2 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Banking Exams NABARD Computer Language Practice : 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NABARD Computer Language Practice : 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this NABARD Computer Language Practice : 2 exercise for a better result in the exam. You can find other NABARD Computer Language Practice : 2 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The main characteristic of fourth generation was ______. 

Solution:

VLSI (Very Large Scale Integration) was started to be used in 4th generation.

QUESTION: 2

How many write cycles are allowed to EEPROM?

Solution:

1000 write cycles are allowed in EEPROM. EEPROM stands for Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory and is a type of non-volatile memory used in computers and other electronic devices to store relatively small amounts of data but allowing individual bytes to be erased and reprogrammed.

QUESTION: 3

Which among the following is the first general purpose electronic computer?

Solution:

UNIVAC is the first general purpose electronic computer.

QUESTION: 4

Which memory appears to exist as main storage although most of it is supported by data held in secondary storage?

Solution:

Virtual Memory is the memory that appears to exist as main storage although most of it is supported by data held in secondary storage, transfer between the two being made automatically as required.

QUESTION: 5

Rabdology was the technology used for calculation purpose introduced in which year?

Solution:

In 1617 a treatise in Latin titled Rabdologiae and written by John Napier was published in Edinburgh. Printed three years after his treatise on the discovery of logarithms and in the same year as his death, it describes three devices to aid arithmetic calculations.The devices themselves don't use logarithms, rather they are tools to reduce multiplication and division of natural numbers to simple addition and subtraction operations.

QUESTION: 6

If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a _____.

Solution:

A repeater is an electronic device that receives a signal and retransmits it at a higher level or higher power, or onto the other side of an obstruction, so that the signal can cover longer distances.

QUESTION: 7

What is a Firewall in Computer Network?

Solution:

Firewall in Computer Network is a system designed to prevent unauthorized access.

QUESTION: 8

The process of trading goods over the internet is known as _________.

Solution:

E-commerce is the process of trading goods over the internet.

QUESTION: 9

C was developed by ______.

Solution:

Dennis Ritchie is developer of C language.

QUESTION: 10

Which of the following is a programming language?

Solution:

Pascal is the only programming language among given options.

QUESTION: 11

What is the maximum limit of free cloud storage on Google drive?

Solution:

Google drive offers 15GB of free storage space.

QUESTION: 12

Which of the following is the fastest media of data transfer?

Solution:

A fiber optic cable consists of a bundle of glass threads, each of which is capable of transmitting messages modulated onto light waves.

QUESTION: 13

A special, high-speed storage area within the CPU in which all data must be represented before it can be processed is called _____.

Solution:

Register is a special high-speed storage area within the CPU where all data must be represented before it can be processed.

QUESTION: 14

What type of web technology creates an online community where people can make statements and others can read and respond to those statements?

Solution:

A blog is a regularly updated website or web page, typically one run by an individual or small group, that is written in an informal or conversational style.

QUESTION: 15

Access control based on a person’s fingerprints is an example of _________.

Solution:

Fingerprints are one of many forms of biometrics used to identify individuals and verify their identity.

QUESTION: 16

LANs can be connected by which of the following devices which operate on the data link layer?

Solution:

Bridges operate on data link layer and they can be used to connect LANs.

QUESTION: 17

The data to be encrypted at the sender site is called _____ and the data to be decrypted at the receiver end is called _____.

Solution:

In cryptography, ciphertext or cyphertext is the result of encryption performed on plaintext using an algorithm

QUESTION: 18

Java was introduced by which among the following organisation?

Solution:

Java was introduced by Sun Microsystems.

QUESTION: 19

Which of the following is the communication protocol that sets the standard used by every computer that accesses web based information?

Solution:

The Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is an application protocol for distributed, collaborative, hypermedia information systems. HTTP is the foundation of data communication for the World Wide Web.

QUESTION: 20

Which of the following is related with 202.191.149.218?

Solution:

202.191.149.218 is an IP address

QUESTION: 21

Which operating system is defined as self-contained in device and resident in ROM?

Solution:

An embedded operating system is a specialized OS for use in the computers built into larger systems. Embedded Operating System is self-contained in device and resident in ROM.

QUESTION: 22

30,000 bytes is nearly equal to _________.

Solution:

1024 bytes = 1KB, hence 30,000 bytes are nearly equal to 30 KB.

QUESTION: 23

________ is a self-contained step-by-step set of operations to be performed.

Solution:

An algorithm is a self-contained step-by-step set of operations to be performed. Algorithms perform calculation, data processing, and/or automated reasoning tasks.

QUESTION: 24

Which among the following options is the line that describes the contents of the message while sending an e-mail?

Solution:

Subject line in short describes content of an e-mail.

QUESTION: 25

What is the function of control unit?

Solution:

The control unit (CU) is a component of a computer's central processing unit (CPU) that directs operation of the processor. It tells the computer's memory, arithmetic/logic unit and input and output devices how to respond to a program's instructions.

QUESTION: 26

Microsoft Word is an example of:

Solution:

Microsoft word is an application software

QUESTION: 27

The operating system is the most common type of ______ software.

Solution:

Operating system is a type of system software.

QUESTION: 28

When the computer is already ON, then the process to restart it is called

Solution:

Warm booting is the process of restarting a computer.

QUESTION: 29

The operating system acts as a device management that keeps track of devices. Channels and control units is called as _______.

Solution:

I/o Traffic Controller: Keeps track of status of all devices, control units and channels.

QUESTION: 30

The icons on the __________ are organized according to function and according to the most commonly used commands in MSWord.

Solution:

The icons on the toolbars are organized according to function and according to the most commonly used commands in MSWord. The toolbar that usually appears directly below the menu bar is called the Standard Toolbar. The toolbar just below that is called the Formatting Toolbar.