NABARD Computer Language Practice : 5


30 Questions MCQ Test NABARD Assistant Manager Grade A Mock Test Series | NABARD Computer Language Practice : 5


Description
This mock test of NABARD Computer Language Practice : 5 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Banking Exams NABARD Computer Language Practice : 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NABARD Computer Language Practice : 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this NABARD Computer Language Practice : 5 exercise for a better result in the exam. You can find other NABARD Computer Language Practice : 5 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The CPU comprises of Control Memory, and ………………… Units.

Solution:

the CPU (central processing unit) is the brains of the computer where most calculations take place.Control unit and arithmetic logic unit is two main component of CPU.

QUESTION: 2

Moves the cursor one space to the right or puts spaces in between words ………………….

Solution:

Spacebar key is used to puts space in between two words.

QUESTION: 3

Which of the following memory chip is faster?

Solution:

Static random access memory (SRAM) is a type of memory that is faster and more reliable than the more common DRAM (dynamic RAM). The term static is derived from the fact that it doesn't need to be refreshed like dynamic RAM.

QUESTION: 4

Which of the following is a graphic presentation of the sequence of steps needed to solve a programming problem?

Solution:

Program flowchart is a diagram which uses a set of standard graphic symbols to represent the sequence of coded instructions fed into a computer, enabling it to perform specified logical and arithmetical operations.

QUESTION: 5

Computer programs are written in a high level programming language, however the human readable version of a program is called—

Solution:

Source code is the fundamental component of a computer program that is created by a programmer. It can be read and easily understood by a human being.

QUESTION: 6

Computer language COBOL is appropriate for—

Solution:

COBOL(Common Business Oriented Language) is a programming language that reads like regular English and is often used for business and administrative purposes.

QUESTION: 7

The function of an assembler is …………….

Solution:

An assembler is a type of computer program that interprets software programs written in assembly language into machine language, code and instructions that can be executed by a computer.

QUESTION: 8

Pick the odd man out.

Solution:

all of these are type of operating system, except MS Access. It is a database.

QUESTION: 9

Which of the following is the most important/powerful computer in a typical network?

Solution:

A network server is a computer system, which is used as the central repository of data and various programs that are shared by users in a network.

QUESTION: 10

What is an alternate name for the completely interconnected network topology ?

Solution:

A mesh topology is a network topology in which all the network nodes are individually connected to most of the other nodes.

QUESTION: 11

A device that connect to a network without the use of cables is said to be ………………..

Solution:

Wireless networks are computer networks that are not connected by cables of any kind. The use of a wireless network enables enterprises to avoid the costly process of introducing cables into buildings or as a connection between different equipment locations.

QUESTION: 12

What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network ?

Solution:

Printer is a shared common resource in a computer network.

QUESTION: 13

………….is a Windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimize operations.

Solution:

Disk Defragmenter is a utility in Microsoft Windows designed to increase access speed by rearranging files stored on a disk to occupy contiguous storage locations, a technique called defragmentation.

QUESTION: 14

A computer hacker is—

Solution:

Hacking is an attempt to exploit a computer system or a private network inside a computer. It is the unauthorized access to or control over computer network security system for some illicit purpose. Computer hacker is a skilled person who violates computer security with malicious intent for personal gain.

QUESTION: 15

If your computer keeps rebooting itself, then it is likely that

Solution:

If a computer rebooting itself, then it is likely that it has a virus.

QUESTION: 16

Which of the following can be used to select the entire document?

Solution:

Ctrl+A is used to select the entire document.

QUESTION: 17

....... shows all the websites and pages that are visited over a period of time.

Solution:

History Show all the website and pages that are visited over a period of time.

QUESTION: 18

What does the ".com" in the URL : www.abcd.com indicate ?

Solution:

".com" is indicates commercial.

QUESTION: 19

The taskbar is located ………..

Solution:

Taskbar is located on the bottom of the screen. It shows which programs are currently running.

QUESTION: 20

A …………… is an icon on the desktop that provides a user with immediate access to a program or file.

Solution:

Shortcut icon provides a user with immediate access to a program of file.

QUESTION: 21

The time between program input and output is called?

Solution:

Execution time is the time in which a single instruction is executed.

QUESTION: 22

An example of a universal building block is?

Solution:

A universal gate is a gate which can implement any Boolean function without need to use any other gate type. The NAND and NOR gates are universal gates.

QUESTION: 23

………… cable carries signals in the form of fluctuating light in a glass?

Solution:

A fiber optic cable consists of a bundle of glass threads, each of which is capable of transmitting messages modulated onto light waves.

QUESTION: 24

Which computers are used in the weather forecasting industry?

Solution:

Supercomputers are the fastest type of computer. It is very expensive and employed for specialized applications that require immense amounts of mathematical calculations. For example- weather forecasting, fluid dynamic calculations, nuclear energy research, and petroleum exploration.

QUESTION: 25

The full form of the abbreviation GIF is______

Solution:

A GIF (Graphics Interchange Format) is basically an image file format that is animated by combining several other images or frames into a single file.

QUESTION: 26

The checking operation performed on input is called as_________

Solution:

Data validation is the process of ensuring that a program operates on clean, correct and useful data. It uses routines, often called "validation rules" "validation constraints" or "check routines", that check for correctness, meaningfulness, and security of data that are input to the system.

QUESTION: 27

Each computer connected to the internet must______

Solution:

Each computer connected to the internet must have a unique IP address.

QUESTION: 28

What is Adwords?

Solution:

Google AdWords is an online advertising service developed by Google, where advertisers pay to display brief advertising copy, product listings, and video content within the Google ad network to web users.

QUESTION: 29

What is general purpose of use of computer?

Solution:

General Purpose computers can perform all those tasks.

QUESTION: 30

Which of the following keys is a field in one table that is used as a primary key field in another table?

Solution:

Foreign key is a field in one table that is used as the primary key in another table. Whenever a relationship is created between two tables, a common field acts as the primary key in the first table and the foreign key in the second table.

Similar Content

Related tests