Application Of Schrodinger Equation MCQ


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Application Of Schrodinger Equation MCQ


Description
This mock test of Application Of Schrodinger Equation MCQ for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Application Of Schrodinger Equation MCQ (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Application Of Schrodinger Equation MCQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Application Of Schrodinger Equation MCQ exercise for a better result in the exam. You can find other Application Of Schrodinger Equation MCQ extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Probability of finding a particle between 0 to 0.5L in a one-dimensional box of length L in the second excited state is :

Solution:




The correct answer is: 1/2

QUESTION: 2

For the case of even parity solution of a symmetric infinite potential well, what is true for expectation value of x, p, x2 and p2 ?

Solution:


QUESTION: 3

If a particle of mass m emits a photon after making a transition from a state n2 to a lower state n1, in an infinite well of width 2a, then find the wavelength corresponding to that photon.

Solution:


QUESTION: 4

Consider the case of an infinite square well potential symmetric about the y axis i.e.

Which of the following is a true?

Solution:

The correct answer is: Infinite square well which is not symmetric about the y axis, has only odd parity states, whereas the asymmetric potential well has both even & odd parity states

QUESTION: 5

The solution to the Schrodinger equation for a particle bound in a one-dimensional, infinitely deep potential well, indexed by a quantum number n, indicates that in the middle of the well, the probability density vanishes for.

Solution:

For particle in a box

For ψ1(x), probability density does not vanish in the middle
for

 

probability density vanishes in the middle

Similarly, it does not vanish for  vanishes for  in the middle of the well.

The correct answer is: states of even n(n = 2, 4...)

QUESTION: 6

For a particle of mass m, being acted upon by a force with potential energy function   a one-dimensional simple harmonic oscillator. If there is a wall at x = 0 so that  V = ∞ for x < 0, then the energy levels are equal to :

Solution:

The probability distributions for the quantum states of the oscillator without the barrier.


Infinite barrier at the origin means a node at origin, or the wave function goes to zero at x = 0.

By symmetry, the ground state will disappear, as well all the even states.  Odd values remain

QUESTION: 7

An electron with total energy E in the region x < 0 is moving in the positive x direction. It encounters a step potential at x = 0. The wave function for x < 0 is given by

and the wave function for x > 0 is given by

Which of the following gives the reflection coefficient for the system?

Solution:

For the transmission and Reflection coefficient, refer to the problem of step potential from a modern physics Samvedna Book.

The correct answer is: 

QUESTION: 8

Consider the potential of the form

V(x) = 0 for x < a
= V0 for a < x b
= 0 for x > b

Which of the following wave functions is possible for a particle incident from the left with energy E < V0

Solution:

Solving the Schrodinger equation for the region from a to b.


So, in the region from x a to b, the wave function are in the form of exponential rise/fall.

QUESTION: 9

An electron is trapped in an infinite well of width 1cm. For what value of n will the electron have an energy of 2eV?

Solution:

The correct answer is: ~ 107

QUESTION: 10

If the nucleus is seen as a cubical box of length 10–14 m, then compute the minimum energy of a nucleon confined to the nucleus. Mass of nucleon = 1.6 × 10–27 kg 

Solution:



The correct answer is: 6 MeV

Related tests