Inteference MCQ Level - 1


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Inteference MCQ Level - 1


Description
This mock test of Inteference MCQ Level - 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Inteference MCQ Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Inteference MCQ Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Inteference MCQ Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Inteference MCQ Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

On a clear day, the sky appears to be more blue towards the zenith (over head) than it does towards the horizon, this is because

Solution:

The correct answer is: The sunlight travels a longer path at the horizon, resulting in more absorption

QUESTION: 2

Two light sources are said to be coherent if they

Solution:

The correct answer is: are of the same frequency & maintain a constant phase difference

QUESTION: 3

Thin film interference is caused by interference after

Solution:

The correct answer is: reflection, refraction

QUESTION: 4

Which of the following are not true about interferences?

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : Interference is a phenomenon in which two waves superpose to form a resultant wave of greater, lower, or the same amplitude. Constructive and destructive interference result from the interaction of waves that are correlated or coherent with each other, either because they come from the same source or because they have the same or nearly the same frequency.

Interference of two waves at a given location results in the formation of a new wave pattern which has smaller amplitude than either of the two interfering waves.

QUESTION: 5

Light refracts when it goes from air to water, this is because which of the following get smaller?

Solution:

When light travels from air into water, it slows down, causing it to change direction slightly. This change of direction is called refraction. When light enters a more dense substance (higher refractive index), it 'bends' more towards the normal line.

QUESTION: 6

In a young’s double slit experiment the centre of a bright fringe occurs wherever waves from the slits differ in the distance they travel by a multiple of

Solution:

The correct answer is: a wavelength

QUESTION: 7

In a young’s double slit experiment, the slit separation is doubled to maintain the same fringe spacing on the screen, the screen to slit distance D must be changed to

Solution:

The correct answer is: 2D

QUESTION: 8

You can see interference of light around you everyday in

Solution:

The correct answer is: CDs, oil films

Interference effects are commonly observed
in thin films.
–Examples are soap bubbles and oil on water
•The interference is due to the interaction of
the waves reflected from both surfaces of the
film.

QUESTION: 9

When the light wave enters into a medium of different optical density.

Solution:

The correct answer is: its speed & wavelength change

QUESTION: 10

Resolution can be improved by

Solution:

The correct answer is: reducing wavelength, increasing the object size

Related tests