Maxwell's Equation MCQ Level - 1


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Maxwell's Equation MCQ Level - 1


Description
This mock test of Maxwell's Equation MCQ Level - 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Maxwell's Equation MCQ Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Maxwell's Equation MCQ Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Maxwell's Equation MCQ Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Maxwell's Equation MCQ Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A capacitor (parallel plate) is being charged at a constant rate dθ/dt = b. If S is the area of the plates and d is separation between them, displacement current is

Solution:

Displacement current


The correct answer is: b

QUESTION: 2

A constant current I is flowing through a cylindrical conductor, the direction of Poynting vector is

Solution:

Let us suppose that direction of I of 

Which drives the current. 
∴  Direction of Poynting  

The correct answer is: 

QUESTION: 3

If  is current density and ρ is the electric charge density then the equation  represents

Solution:

If I is current,   then where   is known as current density.

By divergence theorem 

This is known as equation of continuity.
The correct answer is: continuity equation

QUESTION: 4

Which one of the following Maxwell’s equations implies the absence of magnetic monopoles?

Solution:

Hence, it satisfies that there is no magnetic monopole.

QUESTION: 5

If  is an electric field and is magnetic induction, then the energy per unit area per unit time in electromagnetic field is given by

Solution:

The correct answer is: 

QUESTION: 6

The total energy stored in electromagnetic field is

Solution:

Total energy stored in electromagnetic field is equal to sum of the energy due to the electric field (Ee) and the energy due to magnetic field (EH)

QUESTION: 7

What is the Poynting vector at the surface of a long cylindrical wire of radius R, length L carrying a current I, when its ends are kept at a potential difference of V ?

Solution:

The rate of flowing energy per unit area along a plane perpendicular to the direction of the wave motion is called Poynting vector denoted by letter S and is given as

Thus, Poynting vector 
Curved surface area of its cylinder = 2πrL

QUESTION: 8

With an electromagnetic wave propagating in space, the total electromagnetic energy in a certain volume V can be written as which form ?

Solution:

The correct answer is: Essentially the rate at which at electric field is doing work on charges in the volume  i.e., 

QUESTION: 9

A plane electromagnetic wave is given by   At a given location, the number of times  vanishes in 1s is

Solution:

The plane electromagnetic wave is 
The frequency of the wave is f = ω/2π
Hence,  vanishes ω/2π in 1s which is independent of δ.

The correct answer is: an integer near ω/2π and is independent of δ

QUESTION: 10

The electric and magnetic fields in the space are being unit vectors in x and y directions respectively. The Poynting vector in this region is

Solution:

The rate of transmission of electromagnetic energy per unit area through a plane perpendicular to the direction of propagation of the electromagnetic waves is known as Poynting vector denoted by letter   and is given as

The correct answer is: