Maxwell's Equation MCQ Level - 2


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Maxwell's Equation MCQ Level - 2


Description
This mock test of Maxwell's Equation MCQ Level - 2 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Maxwell's Equation MCQ Level - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Maxwell's Equation MCQ Level - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Maxwell's Equation MCQ Level - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Maxwell's Equation MCQ Level - 2 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A parallel plate capacitor is being discharged. What is the direction of the energy flow in terms of the Poynting vector in the space between the plates?

Solution:

As the capacitor is being discharged, field is decreasing

Using expression for curl in cylindrical coordinates, we get


Since there is φ symmetry

Thus, magnetic field in  direction will be induced, since,
∴ Direction of poynting vector 

 radially outward

The correct answer is: Radially outward 

QUESTION: 2

Magnetic field in a region is  the induced electric field due to this time varying magnetic field is

Solution:

The induced electric field lines are concentric circles with clockwise direction.
Physical argument for the direction is that if we put a conducting loop in the magnetic field current will flow in clockwise direction.
∴  Along a circle of radius r, we get

Here  means  is in each a direction to oppose change in flux.
The correct answer is:  

QUESTION: 3

Consider a capacitor placed in free space, consisting of two concentric circular parallel plate of radii r. The separation  between the plates. The capacitor is connected to an oscillating voltage source of voltage  v(t) = V0 sin(ωt). The magnetic field vector between the plate at a distance r/2 from the axis of the capacitor.

Solution:


Let us take a loop of radius x with centre on the axis 
Current enclosed

Applying Maxwell’s equation

The correct answer is: 

QUESTION: 4

Consider the following


where E = electric field and B = magnetic field. Which of the above equations predict(s) the electric field E to be zero?

Solution:


Electric flux is zero. It may happen for E ⊥ ds.

Potential difference is zero.
E is not necessarily zero.


⇒ E is produced, if magnetic flux changes with time. Thus, no equation gives E as zero.

The correct answer is: None of these

QUESTION: 5

The magnetic field associated with the electric field vector  is given by

Solution:

Let us use the equation



 (After integration)

The correct answer is:  

QUESTION: 6

A long straight solenoid has n turns per unit length. An alternating current I = Imsinωt flows through it. Find the displacement current density as a function of distance r from the solenoid axis. The cross-sectional radius of solenoid equals R

Solution:

Magnetic field  

To find electric field inside the solenoid, consider a closed loop C, of radius r.
Flux of magnetic field


From Faraday Law,

  is negative, so,  lies opposite to the orientation.

Displacement current density,

Displacement current through a circle of radius r.

The correct answer is:  

QUESTION: 7

Which of the following four equations show that (i) the magnetic field lines cannot start from a point nor end at a point and (ii) the electrostatic field lines cannot form closed loops?

Select the correct answer using the codes given below :

Solution:

The magnetic field lines cannot start from a point nor end at a point, i,e., there are no magnetic mono poles. Magnetic filed lines have no source or sink to start or stop.
Thus,  If electric field lines cannot form 

The correct answer is: 2 and 3, respectively

QUESTION: 8

An electromagnetic wave travels along z-axis. Which of the following pair of space and time varying fields would generate such a wave?

Solution:


As direction of propagation is along z-axis.
E must be in -direction, so that

The correct answer is: EyBx

QUESTION: 9

LASER are light source which give almost perfectly parallel beam of high intensity. If a 2kW laser beam is concentrated by a lens into cross-sectional area about 10–6 cm2, then the value of Poynting vector

Solution:

Power = 2 kW = 2 × 103 W
Cross-sectional area = 106 cm2
Poynting vector S = P/A

The correct answer is: 2 × 1013 W/m2

QUESTION: 10

A plane electromagnetic wave in free space is specified by the electric field.

The associated magnetic field is

Solution:

Electric field is given by




The correct answer is: 

Related tests