Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1


Description
This mock test of Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Origin Of Quantum Mechanics NAT Level – 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

An X-ray tube operating at 50kV converts 1%  energy in the form of X-ray. If the amount of heat produced is 495 watts, then the number of electrons colliding with the target per second is  . Find the value of α.


Solution:

Number of electrons colliding with the target per second is :

The correct answer is: 6.25

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

In a hydrogen atom following the Bohr’s postulates the product of linear momentum and angular momentum is proportional to (n) is the orbit number. Then x is.


Solution:

Linear momentum ⇒ 
Angular momentum ⇒ 
∴  Product of linear momentum and angular momentum ∝ n0.

The correct answer is: 0

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 3

Work function for aluminum metal is  4.125 eV.  For photo electric effect from aluminum metal, the cut off wavelength (in nm) will be.


Solution:

The correct answer is: 300

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

If the short wavelength limit of the continuous spectrum coming out of a coolidge tube is 10Å, then the de-Broglie wavelength (in Å)of the electrons reaching the largest metal in the coolidge tube is approximately.


Solution:

 
The correct answer is: 0.3

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

Yellow light of 557 nm wavelength is incident on a cesium surface. It is found that no photo-electron flow in the circuit when the cathode anode voltage drops below 0.25V. Then the threshold wavelength (in nm) for photoelectric effect from cesium is.


Solution:


⇒ 
The correct answer is: 625

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

Light of wavelength 5000Å falls on a sensitive plate with photoelectric work function of 1.9 eV. The kinetic energy (in eV) of the emitted photo-electron will be.


Solution:

The correct answer is: 0.58

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

The ratio of de-Broglie wavelength of a proton and an α-particle accelerated through the same potential difference is.


Solution:


 

⇒  
The correct answer is: 2.828

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

When light of intensity 1 W/m2 and wavelength 5 × 10–7 m is incident on a surface, it is completely absorbed by the surface. If 100 photons emit one electron and area of the surface is 1 cm2, then the photoelectric current (in µA) will be.


Solution:

Number of photon/second 
Number of photon electron emitted/second by 1 photon = N/100
Photo electric current  
The correct answer is: 0.4

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

The wavelength of Ln line in X-rays spectrum of 78Pt is 1.32 Å. The wavelength of Ln line in X-rays spectrum of another unknown element is 4.17Å. If screening constant for La line is 7.4, then atomic number of the unknown element is :


Solution:



The correct answer is: 47

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

The intensity of an X-ray beam reduces to 36.8% of its initial intensity after traversing a gold film of thickness 5 × 10–3 m. Its absorption coefficient (in m–1) is :


Solution:

The correct answer is: 200

Similar Content

Related tests