Work, Power And Energy NAT Level - 1


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Work, Power And Energy NAT Level - 1


Description
This mock test of Work, Power And Energy NAT Level - 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Work, Power And Energy NAT Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Work, Power And Energy NAT Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Work, Power And Energy NAT Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Work, Power And Energy NAT Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

The graph between the resistive force F acting on a body and the distance covered by the body is shown in the figure. The mass of the body is 25kg and initial velocity is 2m/s. When the distance covered by the body is 4m, its kinetic energy (in Joule) would be :


Solution:

Area under curve 
W = work done by resistive force F

The correct answer is: 10

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

A particle moves with a velocity  under the influence of a constant force  The instantaneous power  (in Js–1) applied to the particle is :


Solution:

The correct answer is: 140

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 3

An electric motor creates a tension of 4500N in hoisting cable and reels it at the rate of  2m/s. What is the power of electric motor in kW?


Solution:


The correct answer is: 9

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

A body of mass 5kg is acted upon by a variable force. The force varies with the distance covered by the body. Find the kinetic energy (in Joule) of the body when the body has covered 30m distance? Assume that the body starts from rest.


Solution:

Work done by force when body has covered 25m
Area under curve upto distance 25m 

Area between  25m to 30m is 
So total work done by variable force till 30m is 250+45 = 295Joule
So, change in kinetic energy = 295J.
So final energy  = 295J.
The correct answer is: 295

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

In the figure shown initially spring is in unstretched state and blocks are at rest. Now 100N force is applied on block A and B  as shown in figure. After some time velocity of A becomes 2m/s and that of  4m/s and block A displaced by amount 10cm and spring is stretched by amount 30cm. Then work done by spring force on A will be (in Joule) :


Solution:

The correct answer is: -6

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

The potential energy for a force field  is given by  U(x,y) = sin(y). The force acting on the particle of mass m at 


Solution:

The correct answer is: 1

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

A spring of force constant 800N/m has an extension of 5cm. The work done (in Joule) in extending it from 5cm to 15cm is :


Solution:

The correct answer is: 8

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

The work done by the force  where A is a constant and  x and y  in meters around the path shown is :  

Take, A = 50N/m and d = 2. 


Solution:

The correct answer is: 400

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

An object is moving along a straight line path from P to Q under the action of a force  If the co-ordinate of P and Q in metres are (3, 2, –1) and (2,-1,4) respectively. Then the work done by the force in Joule is :


Solution:

The correct answer is: 15

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

Power supplied to a particle of mass 2kg varies with time as P = watt. Here t is time in second. If velocity of particle at  t =0sec is v = 0m/s. The velocity of particle (in ms-1)  at time = 2sec  will be :


Solution:

Applying work energy theorem

Solving we get v = 2 m/s

The correct answer is: 2

Similar Content

Related tests