Olympiad Test : Analogy - 1


20 Questions MCQ Test Science Olympiad for Class 5 | Olympiad Test : Analogy - 1


Description
This mock test of Olympiad Test : Analogy - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test : Analogy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Analogy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test : Analogy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Analogy - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

‘Gun’ is related to ‘Bullet’, in the same way as ‘Bow’ is related to

Solution:

Bullet is used in Gun and in the same way Arrow is used in Bow.

QUESTION: 2

As ‘Bald’ is related to ‘Blond’, in the same way as‘Barren’ is related to

Solution:

Bald is opposite to Blond. In the same way Barren is opposite to ‘Fertile’.

QUESTION: 3

‘Disease’ is related to ‘Medicine’, in the same way as Famine is related to

Solution:

Disease is cured by Medicine. In the same way Famine is controlled by Rainfall.

QUESTION: 4

Socks is related to ‘Nylon, in the same way as ‘Purse’ is related to

Solution:

Socks are made of Nylon and Purse is made of Leather.

QUESTION: 5

‘Doctor’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Lawyer’ is related to

Solution:

Doctor cures the Patient and Lawyer solves the cases of Client.

QUESTION: 6

‘Hindi’ is related to ‘Uttar Pradesh’, inthe same way as ‘Oriya’ is related to

Solution:

Hindi is the main spoken language of U.P. and Oriya is the main spoken language of Odisha.

QUESTION: 7

Teeth is related to Toothpaste in the same way as Hair is related to

Solution:

Tooth paste is used to clean Teeth, in the same way Shampoo is used to clean the Hair.

QUESTION: 8

‘Atom’ is related to ‘Molecule’ in the same way as Cell is related to

Solution:

‘Molecule’ is formed from combination of Atoms, similarly ‘Organism’ is formed from combination of Cells.

QUESTION: 9

Cow is related to Calf in the same way as Bear is related to

Solution:

The young one of Cow is called Calf, similarly young one of Bear is called Cub.

QUESTION: 10

‘India’ is related to ‘Delhi’, in the same way as Greece is related to

Solution:

The capital of India of India is Delhi, similarly the capital of Greece is Athens.

QUESTION: 11

Robust is related to Weak in the same way as Mourn is related to

Solution:

The antonym of Robust is Weak in the same way as the antonym of Mourn is Rejoice.

QUESTION: 12

Mass is related to Kilogram in the same way as Time is related to

Solution:

The unit of Mass is Kilogram in the same way as the unit of Time is Second.

QUESTION: 13

Timid : Ass :: Cunning : ?

Solution:

Ass is characterized as Timid, Similarly Fox is characterized as Cunning.

QUESTION: 14

Architect : Building :: Sculptor: ?

Solution:

Architect makes the Building. Similarly Sculptor makes the Statue.

QUESTION: 15

Flexible : Rigid :: Confidence : ?

Solution:

Flexible is antonym of Rigid. Similarly, Confidence is antonym of Diffidence.

QUESTION: 16

Sty : Pig :: Byre : ?

Solution:

The resting place of Pig is called Sty and that of Cow is called Byre.

QUESTION: 17

Patrol : Security :: Insurance: ?

Solution:

Patrol is a part of security, Similarly Insurance is done to cover risk.

QUESTION: 18

Writer: Pen :: ?

Solution:

Writer uses ‘Pen’ to write. Similarly Tailor uses needle to sew.

QUESTION: 19

Heart : Throb :: Eyes : ?

Solution:

The movement of Heart is called Throb and movement of Eyes is called Wink.

QUESTION: 20

Petrology : Rocks :: Palaeontology : ?

Solution:

Petrology is the study of Rocks and Palaeontology is the study of Fossils.

Similar Content

Related tests