Olympiad Test: Direction Sense Test


20 Questions MCQ Test Science Olympiad for Class 5 | Olympiad Test: Direction Sense Test


Description
This mock test of Olympiad Test: Direction Sense Test for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test: Direction Sense Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Direction Sense Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test: Direction Sense Test exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Direction Sense Test extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Vijay started from school and walked 2 Km straight towards South. He then turned left and travelled 3 Km. He then again turned left and travelled 2 km straight. How far is he from his school ?

Solution:

O and C are initial and final positions of Vijay. Clearly, OC = AB = 3 Km

QUESTION: 2

Huma walks 6 Km South and then turns left and walks 4 Km straight. He again turns left and walks 5 Km. In which direction is his face now?

Solution:


Clearly, Huma’s face will be towards North.

QUESTION: 3

Four people Vijay, Munesh, Kailash and Moolchand are playing cards. Kailash and Moolchond are in same pair. Vijay’s face is towards North. If Kailash’s face is towards West, then whose face will be towards south?

Solution:

As Kailash and Moolchand are in same pair and Kailash’s face is towards west, so Moolchand’s face will be towards East. Vijay’s face is towards North. So, Munesh’s face
will be towards South. It can be shown like this

QUESTION: 4

Rashmi walks 2 Km towards west, then she walks 10 km towards North and then again 4 Km towards West and she finally walks 18 Km towards South. How far is she from her starting point.

Solution:

Distance from initial point to final point OD
(By Pythagoras theorem)

QUESTION: 5

If North-East becomes South then what will be the direction of South-West?

Solution:

If North-East direction is shifted 135° clockwise, then it becomes South. In the same way, if South - West direction is shifted 135°
clockwise, we get North direction.

QUESTION: 6

Mitesh went 10 Km to the North of his house, then he turned West and covered 3 Km. Then he turned South and walked 5 Km. Finally turning to East, he covered 8 Km. In which direction is he from his house?

Solution:

Clearly, Mitesh is in North-East direction of his house, as OD is in North-East direction of his house.

QUESTION: 7

A man is doing yogasan with his head down and legs up. His face is towards South. In which direction, will his right hand be ?

Solution:

Clearly, right hand will be in west direction.

QUESTION: 8

Abhimanyu is standing with his face in North–West direction. First he turns 135° in anticlockwise direction and then turns 180° in clockwise direction. Now in which direction will his face be?

Solution:

Clearly, Abhimany, is face will be in North direction.

QUESTION: 9

If East shows South, then what will West show?

Solution:

If East direction is turned 90° anticlock wise, then we get South direction. Similarly West direction is turned 90° anti-clock wise, we
get North direction.

QUESTION: 10

The time in a watch is 7:30. In which direction the minute hand points?

Solution:

Clearly, minute hand will be in South direction

QUESTION: 11

Noni’s face is towards South and he then turns  right and walks 5 Km. Then he turns right again and walks 2 Km. Then he turns left and walks 4 Km and then again turns right and walks 6 Km.

In which direction is Noni moving from the initial point?

Solution:

Clearly, OD is in North-West direction.

QUESTION: 12

I started from my house and walked 1 Km towards East. Then  turned right  and walked 2 Km and again I turned right and walked 1 Km and finally turned left and walked 2 Km. In which direction was I moving?  

Solution:

Clearly, I was moving towards South.

QUESTION: 13

Chander started from a point O and started walking towards South and covered 40 m. Then he turned Left and covered 30 m and reached Rohit’s house. In which direction and how is he in respect of point O?

Solution:

So, OB will be 50 m in South-East
direction

QUESTION: 14

Amit covers 2 Km towards East from his house. He then turns right and covers 1 Km. Then he again turns right and covers 2 Km. In which direction is he going?  

Solution:

Clearly, he was going towards South.

QUESTION: 15

Sonu travels 8 Km towards North, then travels 12 Km towards East and then 8 Km towards North. How for is he from the starting point?

Solution:

Distance between the starting point O and final point C is OC. So, ODC is A right angled triangle In a right angle triangle:

QUESTION: 16

Two buses were standing opposite to each other in the evening before sunset. If first bus’s shadow was exactly to its left side, then in which direction was second bus facing  

Solution:

Clearly, Second bus is facing North

QUESTION: 17

Bhawna started from her house and goes towards North-West 4 Km and she again takes a turn towards SouthWest and moves 4 Km. She then goes towards East and moves 4 Km. What is the distance from her house to the final point?

Solution:

QUESTION: 18

Arvind covers 1 Km towards East, then he covers 5 Km towards South, then he covers 2 Km towards East and finally covers 9 Km towards North. How far is he from initial point?  

Solution:

The distance of final point frominitial point

QUESTION: 19

If South–East becomes North, NorthEast becomes West and likewise other directions are changed, then what will West become?

Solution:

Clearly, all directions are changed by moving to 135° anticlockwise. So, west will become South-West.

QUESTION: 20

Priya moves 3 Km towards North. Then she turns towards left and covers 2 Km. Then she again turns left and covers 3 Km. How far is she from original position and in which direction?

Solution:

Prya’s path is shown below.

The distance between initial point
and final point OC = AB = 2 Km, CD = BA = 3 Km.

So Priya is 2 Km in West direction.

Related tests