Olympiad Test : Puzzle Test - 1


10 Questions MCQ Test Science Olympiad for Class 5 | Olympiad Test : Puzzle Test - 1


Description
This mock test of Olympiad Test : Puzzle Test - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test : Puzzle Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Puzzle Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test : Puzzle Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Puzzle Test - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the following passage and answer the given questions. P,Q,R and S are sitting around a table. P sits opposite to teacher. Q sits right of artist. S sits opposite to R. Doctor sits on the left of engineer.
Q. What is the profession of P?

Solution:

R and S sit opposite to each other. So, if P sits opposite to teacher, Q shall be teacher. Q is to the right of artist. If R is barber, then S on the opposite side shall be doctor or engineer. Thus profession of P is Engineer.

QUESTION: 2

​Read the following passage and answer the given questions. P,Q,R and S are sitting around a table. P sits opposite to teacher. Q sits right of artist. S sits opposite to R. Doctor sits on the left of engineer.
Q. What is the profession of Q?

Solution:

Clearly, from the above explanation, Profession of Q is Teacher.

QUESTION: 3

Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. Who is the second tallest?

Solution:

Radha < Sulekha < Kanchan < Madhu and Sulekha< Anju< Kanchan So, Radha < Sulekha< Anju < Kanchan< Madhu.
Kanchan is second tallest.

QUESTION: 4

Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. Who is taller than Anju but shorter than Madhu?

Solution:

Radha < Sulekha < Kanchan < Madhu and Sulekha< Anju< Kanchan So, Radha < Sulekha< Anju < Kanchan< Madhu.
Kanchan is taller than Anju but shorter than Madhu.

QUESTION: 5

Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. ​Who is the shortest among all girls?

Solution:

Radha < Sulekha < Kanchan < Madhu and Sulekha< Anju< Kanchan So, Radha < Sulekha< Anju < Kanchan< Madhu.
Clearly, Radha is the shortest among all girls.

QUESTION: 6

​Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. Who will be in the middle if all friends stand in the order of increasing or decreasing heights?

Solution:

Radha < Sulekha < Kanchan < Madhu and Sulekha< Anju< Kanchan So, Radha < Sulekha< Anju < Kanchan< Madhu.
Anju is in the middle.

QUESTION: 7

​Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second?

Solution:

Radha < Sulekha < Kanchan < Madhu and Sulekha< Anju< Kanchan So, Radha < Sulekha< Anju < Kanchan< Madhu.
Sulekha is second when they stand in increasing order of heights.

QUESTION: 8

​Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. In a game Bangladesh defeated Sri Lanka twice, India defeated Bangladesh twice, Sri Lanka defeated India twice, Bangladesh defeated Pakistan twice and India defeated Pakistan twice. Which country has lost most number
of time?

Solution:

Sri Lanka was defeated twice by Bangladesh. Bangladesh was defeated twice by India. India was defeated twice by Sri Lanka. Pakistan was defeated twice by West Indies and twice by Bangladesh. So, Pakistan was defeated more number of times.

QUESTION: 9

​Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Read the following information carefully and answer the question below.
(i) P and Q play Foot ball and Hockey.
(ii) R and S play Badminton and Cricket.
(iii) Q and R play Cricket and Football.
(iv) P and S play Hockey and Badminton
Q. One who plays Badminton, Football and Hockey is __________________.
(IMO 2012)

Solution:


​So, it is clear from the above table that P plays Football, Hockey and Badminton.

QUESTION: 10

​​Read the following information carefully and answer the questions that follow. Five friends Sulekha, Kanchan, Madhu, Anju and Radha were standing for a photo in front of camera. Sulekha is taller than Radha. Anju is a little shorter than Kanchan but little taller than Sukha. Radha is shorter than Sulekha. Madhu is the tallest among all.
Q. Vijay is not wearing white shirt and Ajay is not wearing blue shirt. Vijay and Sandeep wear different colors. Mitesh alone wear red shirt.What colour is Sandeep wearing if all four of them wear shirts of different colours?

Solution:


As there is no information about fourth colour and the colour of shirt of Vijay and Ajay. So (D) ‘Can’t say’ is the right option.

Related tests