Olympiad Test: Ranking


20 Questions MCQ Test Science Olympiad for Class 5 | Olympiad Test: Ranking


Description
This mock test of Olympiad Test: Ranking for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test: Ranking (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Ranking quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test: Ranking exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Ranking extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a class of  20 students, Jai has fifth position from top. What is his position from bottom?

Solution:

Jai’s position from bottom = Total
no. of students - position from top
+ 1 = 20 - 5 + 1 = 16

QUESTION: 2

Some students are standing in a row. Shiv Kumar was standing at twentieth position from right and tenth position from left. What is the number of students in that row?

Solution:

No. of students = Shiv Kumar’s
position from right + his position
from Left - 1
= 20 + 10 - 1
= 29

QUESTION: 3

Rashmi, Sandeep, Khyati and Vijay are sitting on a bench. Next to Khyati towards left Vijay is sitting. On one side of Sandeep is Khyati and on other side  is Mannu. Who is sitting at extreme right?

Solution:

According to question, order of seating arrangement is as follows: Vijay, Khyati, Sandeep, Rashmi So, Rashmi is sitting at extreme right.

QUESTION: 4

Jaideep is the 20th from either end of a row of boys. How many boys are there in that row?

Solution:

So, total no. of boys
= 19 + 19 + 1 = 39

QUESTION: 5

There is a group of five villages. Khan pura is smaller than Bhiroli. Jadaul is bigger than Bamanpur and Jugsana is bigger than Bhiroli but not as big  as Bamanpur. Which is the biggest village?

Solution:

According the question,
Bhiroli > Khanpura
Jadaul > Bamanpur,
Jugsana > Bhiroli,
Bamanpur > Jugsana
By Combining all these, we get
Jadaul > Bamanpur >Jugsana
> Bhiroli > Khanpura
So, Jadaul is the biggest village.

QUESTION: 6

Five athletes started running from a point. Chand is ahead of Ishwar. Bablu is behind Chand. Pushpendra is  between Chand and Bablu. Lokesh is ahead of Chand. Who is the last man in the race?

Solution:

The position of athletes is as follows:
Chand > Ishwar, Chand > Bablu,
Lokesh > Chand
Chand > Pushpeudra > Bablu
By combining these, we get
Lokesh > chand > Pushpendra
> Bablu > Ishwar
So, Ishwar is the last man in the
race.

QUESTION: 7

The position of how many digits in the number 95314687 will remain unchanged after the digits are rearranged in ascending order within the number?

Solution:

Two numbers 9 and 4 remain unchanged at their positions.

QUESTION: 8

Rajesh is shorter than Kailash. Monika is longer than Giriraj. Rajesh is longer than Monika. Kailash is shorter than Mahesh. Who is longest and shortest among them respectively?

Solution:

According to question,
Kailash > Rajesh,
Monika > Giriraj,
Rajesh > Monika,
Mahesh > Kailash
By combining all, we get Mahesh
> Kailash > Rajesh > Monika >
Giriraj
So, longest person is Mahesh and
shortest is Giriraj

QUESTION: 9

Location of five flats is given. T is above P. R is below Q, Q is below P and S is above R. Which is the lowermost flat?

Solution:

Location of flat will be as follows.
T
P
Q
S
R

QUESTION: 10

Five boys are sitting in a row. Alok is right of Bijendra. Eklavya is left of Bijendra but right of Chandu. If Alok is left of Devendra, then who is sitting in the middle?

Solution:

According to question, the order
of sitting will be as follows
Devendra, Alok, Bijendra, Eklavya,
Chandu

So, Bijendra is sitting in the middle.

QUESTION: 11

Four people Manohar, Harsh, Bobby and Prabhat are playing cards. Manohar is not sitting against Harsh. Harsh is sitting right of Bobby. Who is sitting opposite of Bobby?

Solution:

The order of sitting of boys is
shown below.

So, Manokar is sitting opposite of Bobby.

QUESTION: 12

In a row, Raju was at 5th position from left and Surat was at 6th position from right. If these two exchange their positions, then Raju gets the 13th position from left. What is Surat’s position from right ?

Solution:

No. of people between Raju and
Surat = 13 - 5 - 1 = 7
Surat’s position from right
= 6 + 7 + 1 = 14th

QUESTION: 13

Six people Narendra, Vinit, Geeta, Deepak, Anu. and Meenakshi are sitting around are sitting around a circular table facing towards centre. Narendra is not sitting between Vinit and Geeta. Deepak is Geeta’s neighbour and sitting at immediate left of Anu. Meenakshi is sitting at seconol place towards right side of Narendra. Anu is sitting opposite to Meenakshi. Who is sitting opposite of Geeta?

Solution:

So, Narendra is sitting opposite of Geeta.

QUESTION: 14

In a railway reservation list, Munesh has 21st position from top and Pushpa has 20th position from last. If the positions of both are interchanged, then then Pusha gets 31st position. How many people are there between Munesh and Pushpa in the reservation list? 

Solution:

No of people between Munesh
and Pushpa = Pushpa’s last position - Pushpa’s initial position - 1

31 - 20 - 1 = 10

QUESTION: 15

Monika and Vijay are tenth and fourteenth respectively from the top in a class of 44 students. What will be their respective ranks from the bottom in the class?

Solution:


Number of students after Monika
in the class = 44 - 10 = 34
So, Monika’s rank from bottom
= 34 + 1 = 35
Likewise, number of students after
Vijay = 44 - 14 = 30
So, Vijay’s rank from bottom 30 + 1
= 31

QUESTION: 16

There were 41 boys standing in a queue. Mahesh was shifted by five places towards his right side and he gets the middle position in the queue. What was his initial position from the left end of the queue?

Solution:

Mahesh gets middle position i.e. 21st position, when he is shifted by five places towards right. It means his initial position = 21 - 5 = 16th from left.

QUESTION: 17

In Olympiad examination Robin’s rank is 632nd from top and 635th from bottom. What is the total number of students appeared in the Olympiad examination?

Solution:

Total number of students appeared
in Olympiad Examination
= Robin’s rank from top + Robin’s
rank from bottom - 1
632 + 635 - 1 = 1266

QUESTION: 18

Read the information given and answer the following questions:

There are five boys namely Rajesh, Pannu, Mannu, Kalu and Naresh. Naresh has more height than Pannu and his age is more than Rajesh. Rajesh and Mannu born on same day and year. Rajesh is the tallest in the group. Pannu is taller than Mannu but Mannu is elder than Pannu. Kalu is no 2 in height but younger than Pannu.

Q. If they are arranged in the ascending order of height, who will be in the fourth position? 

Solution:

The descending order of height
will be as follows:
Rajesh > Kalu > Naresh > Pannu
> Mannu
So, Pannu is at fourth position in height.

QUESTION: 19

Read the information given and answer the following questions:

There are five boys namely Rajesh, Pannu, Mannu, Kalu and Naresh. Naresh has more height than Pannu and his age is more than Rajesh. Rajesh and Mannu born on same day and year. Rajesh is the tallest in the group. Pannu is taller than Mannu but Mannu is elder than Pannu. Kalu is no 2 in height but younger than Pannu.

Q. If they are arranged in ascending order of their height, who will be in third position?

Solution:

Ascending order of height will be
as follows:

Mannu–Pannu–Naresh–Kalu–
Rajesh
So, Naresh will be at third position.

QUESTION: 20

Read the information given and answer the following questions:

There are five boys namely Rajesh, Pannu, Mannu, Kalu and Naresh. Naresh has more height than Pannu and his age is more than Rajesh. Rajesh and Mannu born on same day and year. Rajesh is the tallest in the group. Pannu is taller than Mannu but Mannu is elder than Pannu. Kalu is no 2 in height but younger than Pannu.

Q. If they are arranged in descending order of their ages, who will be in the last ?

Solution:

The descending order of their age is as follows:
So, Naresh > Rajesh = Mannu > Pannu > Kalu

So, Kalu will be in the last as he is the youngest in the group.

Similar Content

Related tests