SSC CHSL Mock Test -13


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -13


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -13 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -13 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -13 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -13 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -13 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Nancy complained (1) / to the teacher that her daughter Rita (2) / is always for call (3) / No error (4)

Solution:

The error is in part 3 of the sentence. The preposition used in this sentence is incorrect, “on” must be used instead of “for”.

Here, it means that Rita is always talking to someone using her phone. ‘On call’ is the most appropriate word here, ‘for call’ is incorrect in this sentence.
Hence option 3 is the correct answer. 

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Dad told Mom (1) / that his friends (2) / might comes tonight (3) / No error (4)

Solution:

The error is in part 3 of the sentence, “come” must be used instead of “comes”.

The verb following a modal verb (may, could, will, must, should) is never is in the simple present singular (-s/es) form. It’s always in the infinitive form.

Thus, ‘come’ should be used after ‘might’ and ‘comes’ should not be used.
Hence option 3 is the correct answer.

QUESTION: 3

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Kartik said to Hari, “These glasses (1) / suits you and you are (2) / looking smart in it” (3) / No error (4)

Solution:

The error is in part 2 of the sentence, “suit” must be used instead of “suits”.
Singular subjects need singular verbs (adding ‘s’ to the verb).
Plural subjects need plural verbs (not adding ‘s’ to the verb).

For example,
‘Dogs bark’.
‘The earth spins’.

‘These’ is a plural form. Thus, we should use the plural verb (without ‘s’).
Hence option 2 is the correct answer. 

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Barack Hussein Obama served as (1) / the 44th president of the United States of America (2) / since 2009 to 2017. (3) / No error (4)

Solution:

The error is in part 3 of the sentence, “from” must be used instead of “since”

Since is used to express the time and to mean ‘because’. Since means “from a time in the past until the present”. “Since” should not be used with “to”. Instead, use “from” and “to” or “from” and “until”.
Hence option 3 is the correct answer. 

QUESTION: 5

Fill in the blanks.

Q. The planning team should _____ more resources into research.

Solution:

The correct answer is divert
Let us look at the meaning of the other words

Concentrate: focus all one's attention on a particular object or activity.

Probe: examine

Divert: cause (someone or something) to change course or turn from one direction to another

Whimper: cry

Thus, divert is the most suited here because they are converting resources into research.

For example,
‘The stream was diverted towards the farm’.
‘Police diverted traffic to a side street’.
Hence option 3 is the correct answer.

QUESTION: 6

Fill in the blanks.

Q. The bears were ______ from the trap by the forest officials.

Solution:

The correct answer is extricated
Let us look at the meaning of the other words

Closed: not open
Survived: continue to live or exist
Opened: allow access / not closed

Extricated: free someone/something

Here, the bears are freed from the trap. Thus, ‘extricated’ should be used here.

For example,
‘Efforts to extricate the injured hiker lasted just over one hour’.
Hence the correct answer is option 4.

QUESTION: 7

Fill in the blanks.

Q. Though Emma hailed from Spain, she spoke _____English.

Solution:

The correct answer is impeccable
Let us look at the meaning of the other words

Sinful: immoral
Impeccable: High standard

Imperfect: Not perfect / faulty / incomplete

Influent: not speaking fluently
Here, though Emma hailed from Spain she is good at English. Thus, ‘Impeccable’ is the most suited word.

For example,
‘She had impeccable taste in clothes’.
‘He was dressed in a suit and an impeccable white shirt’.
Hence the correct answer is option 2.

QUESTION: 8

Fill in the blanks.

Q. Old people are mostly _____and it’s difficult for them to manage as young people can.

Solution:

The correct answer is feeble.
Let us look at the meaning of the other words
Easy: Achieved without great effort
Tough: strong enough to withstand adverse conditions

Feeble: weak
Strong: Powerful

As old people are weak, Feeble is the most suited here

For example,
‘Rita’s grandmother is quite feeble and needs help with her daily activities’.
Hence option 3 is the correct answer. 

QUESTION: 9

Read the passage and answer the questions that follow. A word has been highlighted in the passage for your attention.

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master's degree and a doctorate in physics.

Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.

Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.

Q. Write synonym for disillusioned.

Solution:

Option 4 is the correct answer. Disillusioned means disappointed in someone or something that one discovers to be less good than one had believed.

Let us look at the meanings of the words:
Disappointed: sad or displeased because someone or something has failed to fulfill one's hopes or expectations.

Disenchanted: disappointed by someone or something previously respected or admired; disillusioned.

Discouraged: having lost confidence or enthusiasm; disheartened.

Hence all the given words are synonyms of 'Disillusioned'.

QUESTION: 10

Read the passage and answer the questions that follow. A word has been highlighted in the passage for your attention.

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master's degree and a doctorate in physics.

Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.

Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.

Q. What should be the suitable title for the passage?

Solution:

Option 3 is the correct answer.  As it can be clearly seen that Marie's passion for science is the main theme of the passage.

QUESTION: 11

Read the passage and answer the questions that follow. A word has been highlighted in the passage for your attention.

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master's degree and a doctorate in physics.

Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.

Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.

Q. When did Marie's feeling of desolation begin to fade?

Solution:

Option 4 is the correct answer. 
It is mentioned in the following line of the passage: Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. This is not expressed in any of the options.

QUESTION: 12

Read the passage and answer the questions that follow. A word has been highlighted in the passage for your attention.

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master's degree and a doctorate in physics.

Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.

Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.

Q. What was the thing that  increased Marie's distress after her husband's death, ?

Solution:

Option 1 is the correct answer. 
It is mentioned in the following line of the passage: The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.

QUESTION: 13

Read the passage and answer the questions that follow. A word has been highlighted in the passage for your attention.

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master's degree and a doctorate in physics.

Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.

Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.

Q. Which of the following words reflect the personality of Marie?

Solution:

Option 4 is the correct answer.
It is mentioned in the following line of the passage: At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality.

QUESTION: 14

In the following question, out of the following alternatives, select the alternative which best describes the given idioms/phrases.

Q. With customers coming in, his new venture has got a foot in the door.

Solution:

Option 2 is the correct solution.
Got a foot in the door 
means small but good start with a possibility for a bright future.
For eg: I think I could do well in an interview once I get my foot in the door with an appointment.

QUESTION: 15

In the following question, out of the following alternatives, select the alternative which best describes the given idioms/phrases.

Q. Ram's preparation for the final exams is going great guns. He scored 90% marks in the practice test.

Solution:

Option 1 is the correct solution.
Go great guns 
means being successful.
For eg: He was hesitant at first, but now that he's been on the job for a month, he's going great guns.

QUESTION: 16

In the following question, out of the following alternatives, select the alternative which best describes the given idioms/phrases.

Q. Because of the revolt from the civil society, the plan to get the FDI in various sectors is now dead in the water.

Solution:

Option 2 is the correct solution.
Dead in the water 
means plan or project that has ceased to function.

For eg: Oh, that idea from last week's meeting is dead in the water now that the CEO has vetoed it.

QUESTION: 17

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Stress reduction is one of the most ___(1)__reasons people try meditation.One study including over 3,500 adults showed that it ___(2)__ to its reputation for stress reduction. Normally, mental and physical stress __(3)__ increased levels of the stress hormone cortisol. This produces many of the __(4)__ effects of stress, such as the release __(5)__ inflammation-promoting chemicals called cytokines.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (1)?

Solution:

The meanings of the words are:
raucous ⇒ harsh
conscious ⇒ aware
common ⇒ popular
tried ⇒ attempted

Option 3 is the correct answer. It conveys the meaning that one of the popular reason people going for meditation is to reduce stress.

QUESTION: 18

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Stress reduction is one of the most ___(1)__reasons people try meditation.One study including over 3,500 adults showed that it ___(2)__ to its reputation for stress reduction. Normally, mental and physical stress __(3)__ increased levels of the stress hormone cortisol. This produces many of the __(4)__ effects of stress, such as the release __(5)__ inflammation-promoting chemicals called cytokines.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (2)?

Solution:

Option 2 is the correct answer. 'Lives up to' means 'to be as good as what was expected or promised.' The sentence talks about the effectiveness of meditation. The other options do not convey any meaning.

QUESTION: 19

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Stress reduction is one of the most ___(1)__reasons people try meditation.One study including over 3,500 adults showed that it ___(2)__ to its reputation for stress reduction. Normally, mental and physical stress __(3)__ increased levels of the stress hormone cortisol. This produces many of the __(4)__ effects of stress, such as the release __(5)__ inflammation-promoting chemicals called cytokines.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (3)?

Solution:

The word 'causes' can be placed here as a noun conveying the meaning that reasons for physical and mental stress lead to increased levels of the stress hormone. Option 2 and 3 are incorrect as they are verbs and option 4 is incorrect as it means 'a person killed or injured in a war or accident.' Option 1 is the correct answer. The other options do not fit here.

QUESTION: 20

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Stress reduction is one of the most ___(1)__reasons people try meditation.One study including over 3,500 adults showed that it ___(2)__ to its reputation for stress reduction. Normally, mental and physical stress __(3)__ increased levels of the stress hormone cortisol. This produces many of the __(4)__ effects of stress, such as the release __(5)__ inflammation-promoting chemicals called cytokines.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (4)?

Solution:

The sentence talks about negative effects thus 'deleterious' which means 'harmful' is the correct word here. The other words cannot be placed here.

The meanings of other words are:
Salubrious ⇒ health-giving.
Random ⇒ unknown; unexpected.
Anxious ⇒ worried.
Option 4 is the correct answer.

QUESTION: 21

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Stress reduction is one of the most ___(1)__reasons people try meditation.One study including over 3,500 adults showed that it ___(2)__ to its reputation for stress reduction. Normally, mental and physical stress __(3)__ increased levels of the stress hormone cortisol. This produces many of the __(4)__ effects of stress, such as the release __(5)__ inflammation-promoting chemicals called cytokines.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (5)?

Solution:

The correct preposition here is 'of' as the word 'release' is followed with the preposition 'of.' 'Release of' means 'production.' Option 2 is the correct answer. The other prepositions cannot be placed here.

QUESTION: 22

A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Q. The paddy fields of Vietnam had been filled with landmines by the army.

Solution:

The sentence is present in the passive voice. The rule when converting the sentence to active voice is to first exchange the places of the subject and the object, viz, 'the paddy fields' and 'the army'. The phrases 'of Vietnam' and 'With landmines' would remain as they are.

Then, according to the tense of the verb, which is past perfect tense here, the had been +past participle form of verb form in passive would be changed to past perfect tense form of the verb, viz, had+ past participle 'filled'
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 23

Gina told Chelsea that she’d rather die than move to a small town like Sedona. 

Solution:

When changing the sentence to direct speech, the pronoun ‘she’d’ in the 2nd person changes to ‘I’d’ in the first person. The conjunction ‘that’ is no longer necessary. The verb ‘told’ in the simple past tense is replaced by the verb ‘said’ in the simple past tense. The name– ‘Chelsea’ is inside the inverted the commas as she is the listener and the name – ‘Gina’– stays outside as she is the speaker.

Thus, the sentence will be,
Added name inside the inverted comma “Chelsea, + changed pronoun ‘I’d’ + rather die than move to a small town like Sedona.” + speaker name ‘Gina’ + changed verb ‘said’.

Thus, the correct answer is option 2.

QUESTION: 24

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. A person who has had one or more limbs removed

Solution:

The correct option is ‘amputee’ as it refers to 'a person who has had a limb amputated'. A ‘fatalist’ is 'a person who believes that all events are bound to happen'. A person who is a 'limber' is 'supple or flexible'. A 'handicap' is 'a circumstance that acts as a hindrance'. Hence the correct option is 4.

QUESTION: 25

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Mr. Sharukh (is not attending) his office for the last month.

Solution:

Here Mr. Sharukh has not attended office and he continues to miss it till the present. So we must use 'present perfect continuous.' So the correct phrase is 'has not been attending.'  
Correct Sentence:  Mr. Sharukh has not been attending his office for the last month. The correct answer is option 2. 

QUESTION: 26

YXYXZYXY, YXYXYZXY, YXYXYXZY, YXYXYXYZ, ZYXYXYXY, ?

Solution:

The pattern is as follows:


Hence, ‘YZXYXYXY’ will complete the given series.

QUESTION: 27

In the following question, select the one which is different from the other three responses.

Solution:

1) DWKP → D is reverse of W, K is reverse of P and K – D = W – P = 7
2) GTNM → G is reverse of T, N is reverse of M and N – G = T – M = 7
3) LOQJ → L is reverse of O, Q is reverse of J and Q – L = O – J = 5
4) FUMN → F is reverse of U, M is reverse of N and M – F = U – N = 7
Hence, LOQJ is the odd one.

QUESTION: 28

Find the odd one out.

Solution:

All except ‘Narmada’ are major east flowing rivers while Narmada is a major west flowing river.

QUESTION: 29

Find the odd one out.

Solution:

The logic followed is:
1) 56732 → 5 + 6 + 7 + 3 + 2 = 23
2) 12956 → 1 + 2 + 9 + 5 + 6 = 23
3) 24881 → 2 + 4 + 8 + 8 + 1 = 23
4) 54397 → 5 + 4 + 3 + 9 + 7 = 28 ≠ 23
Hence, ‘54397’ is the odd one.

QUESTION: 30

Select the related letters from the given alternatives.

SXU : PVT :: HTR : ?

Solution:

The logic/pattern followed here is:


Hence, ‘ERQ’ is the correct alternative.

QUESTION: 31

Select the related figure from the given alternatives:

Solution:

In the figure given below, the thin arrow is moving anti-clockwise i.e, in the 1st image the thin arrow is pointing towards south and in the 2nd image it’s pointing towards east. The thick arrow is pointing in opposite direction in the 2nd image with respect to its direction in the 1st image.


Similarly,

Hence, answer is image 2.

QUESTION: 32

Find the missing term in the series.

6, 20, 43, ?, 265

Solution:

The pattern followed is:
First number = 6
6 × 3 + 2 = 20;
20 × 2 + 3 = 43;
43 × 3 + 2 = 131;
131 × 2 + 3 = 265.
Thus, 131 is the missing term in the series.

QUESTION: 33

Find the wrong term in the following series.

J, N, R, W, Z, D

Solution:

The pattern of series is:

Thus, instead of ‘W’ there should be ‘V’.

QUESTION: 34

Find the next term in the series:

Solution:

The image series is a polygon series, hence, the next image in the series will be a hexagon.

Now, the small images inside the polygon is moving in anti-clockwise direction and the pointed arrow is pointing in opposite direction with respect to its former image.

So, in the final image the arrow must be pointing in north-east direction.

Image ‘3’ follows the above pattern and hence it is next image in the series.

QUESTION: 35

In a certain code language, VESPA is written as APSEV, then which word would be coded as LAPSE?

Solution:

The pattern for the code is as follows:


Hence, the answer is ‘ESPAL’.

QUESTION: 36

If TEAR is coded as 32, LIP is coded as 19, then how is HERO coded in that language?

Solution:

The pattern followed here is:
Sum of consonants – Sum of vowels = Required code
T – E – A + R = 20 – 5 – 1 + 18 = 38 – 6 = 32
L – I + P = 12 – 9 + 16 = 19
Similarly,
H – E + R - O = 8 – 5 + 18 - 15 = 26 – 20 = 6
Hence, the answer is ‘6’.

QUESTION: 37

Direction: In a family there are six members. The lawyer is the eldest person in the family and has a grandson who is a cricketer. The person who is an Income-tax officer is married to Kavita whose sister is a Surgeon. Aarohi is the grandmother of Virat and her daughter-in-law is a Professor.

Q. Who among the following is mother of Virat?

Solution:

Below table represents symbols used to draw a family tree,


Breaking the statement:
1. In a family there are six members.
2. The lawyer is the eldest person in the family and has a grandson who is a cricketer.


3. The person who is an Income-tax officer is married to Kavita whose sister is a Surgeon.

4. Aarohi is grandmother of Virat and her daughter-in-law is a Professor.

Combining all the statements together, we get:

Hence, Kavita is the mother of Virat.

QUESTION: 38

Direction: In a family there are six members. The lawyer is the eldest person in the family and has a grandson who is a cricketer. The person who is an Income-tax officer is married to Kavita whose sister is a Surgeon. Aarohi is the grandmother of Virat and her daughter-in-law is a Professor.

Q. How is the person who is a Surgeon by profession related to the son of the Income-tax officer?

Solution:

Below table represents symbols used to draw a family tree,


Breaking the statement:
1. In a family there are six members.
2. The lawyer is the eldest person in the family and has a grandson who is a cricketer.


3. The person who is an Income-tax officer is married to Kavita whose sister is a Surgeon.

4. Aarohi is grandmother of Virat and her daughter-in-law is a Professor.

Combining all the statements together, we get:

Sister of Kavita is a Surgeon by profession.
Son of the income-tax officer is Virat whose mother is Kavita.
Hence, sister of Kavita i.e., the surgeon is the aunt of Virat.

QUESTION: 39

If January 5 was Tuesday, then, on which date will the 4th Friday fall?

Solution:

January 5 → Tuesday then,
January 4 → Monday
January 3 → Sunday
January 2 → Saturday
January 1 → Friday (1st Friday)
Again,
January 5 → Tuesday then,
January 6 → Wednesday
January 7 → Thursday
January 8 → Friday (2nd Friday)
Day + 7 = Same day
+ 7 = 15 (3rd Friday)
15 + 7 = 22 (4th Friday)
22 + 7 = 29 (5th Friday)
Hence, 4th Friday of the month will fall on 22nd January.

QUESTION: 40

Arrange the given words in the reverse sequence in which they occur in the dictionary.
A. Mumps
B. Marriage
C. Melody
D. Misfortune
E. Misanthrope 

Solution:

The correct sequence is as follows:
A. Mumps
D. Misfortune
E. Misanthrope
C. Melody
B. Marriage
Hence, the reverse dictionary order is ‘ADECB’.

QUESTION: 41

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 00, 11 etc. and B can be represented by 87, 65, etc.

Identify the set for the word ‘LOGIC’.

Solution:

Let us check each option:
1) 58, 22, 89, 01, 44 → L, O, G, I, R
2) 21, 75, 89, 01, 24 → L, O, G, I, C
3) 55, 58, 01, 24, 97 → E, L, I, C, D
4) 33, 75, 89, 56, 13 → L, O, G, H, P
Hence, the set which represents ‘LOGIC’ is ‘21, 75, 89, 01, 24’

QUESTION: 42

Which of the following diagram best depicts the relationship between STUDENT, UNIVERSITY, PROFESSOR.

Solution:


Hence, the correct answer is option 3.

QUESTION: 43

In the question four statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statement I: All mosquitos are hens.
Statement II: No hen is pig.
Statement III: Some pigs are goats.
Statement IV: Some goats are not mosquitos.

Conclusion I: Some goats being pigs is a possibility.
Conclusion II: Some mosquitos are pigs.

Solution:

Statement I: All mosquitos are hens.
Statement II: No hen is pig.
Statement III: Some pigs are goats.
Statement IV: Some goats are not mosquitos.


 

Conclusion I: Some goats being pigs is a possibility → False (Some pigs are goats → It is definite; hence it can’t be a possibility.)

Conclusion II: Some mosquitos are pigs → False (It is possible but not definite.)
Hence, none of the conclusion follows.

QUESTION: 44

In the following question a matrix of certain numbers is given. There numbers follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing number.

Solution:

The logic/pattern followed here is:
Row 1: (12 × 3) + (12 + 3) = 51
Row 2: (8 × 11) + (8 + 11) = 107
Similarly,
Row 3: (? × 4) + (? + 4) = 164
Now, let us check by option:
1) 16
(16 × 4) + (16 + 4) = 84 ≠ 164
2) 32
(32 × 4) + (32 + 4) = 164
Hence, the missing number is ‘32’.

QUESTION: 45

In the following question, assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given conclusions is/are definitely true and then give your answer accordingly.

Statement: 
D > F = J < K > M > N

Conclusions:
I. F > D
II. N < K
III. F > M

Solution:

Statement: 
D > F = J < K > M > N

Conclusions:
I. F > D → False (As, D > F)
II. N < K → True (As, K > M > N → K > N)
III. F > M → False (As, > F = J < K > M → No relation can be established.)
Hence, only conclusion II follows.

QUESTION: 46

Find out which of the figures can be formed from the pieces given in figure X?

   

Solution:

Hence, answer is figure (4).

QUESTION: 47

Choose the mirror image of the following figure along the XY axis.

Solution:

Hence, figure given in option 3 is the correct one.

QUESTION: 48

Which digit will appear on the bottom face in 3 positions of the same dice?

Solution:

As 3 is visible on all 3 sides and the other faces surrounding the face containing 3 contain digits 1, 2, 5 & 6 which means only 4 is missing which does not lie on the adjacent faces to the face containing 3 which implies 4 lies on the bottom face in each of the cases.

Hence, answer is ‘4, 4, 4’.

QUESTION: 49

Count the number of triangles in the figure.

Solution:


Total number of triangles = 8
Hence, ‘8’ is the correct alternative.

QUESTION: 50

The question given below consists of a question and two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

In a certain code language,

Statement I: Uranus Neptune Earth is coded as & $ %, Moon Earth Sun is coded as & * @.
Statement II: Neptune Meteor Universe is coded as 8 $ 9, Meteor Galaxy Universe is coded as 8 # 9.

Q. Then, how is Galaxy coded in that code language?

Solution:

1) If data in statement I alone is sufficient → No
Statement I: Uranus Neptune Earth is coded as & $ %, Moon Earth Sun is coded as & * @.
Earth = &

2) If data in statement II alone is sufficient → Yes
Statement II: Neptune Meteor Universe is coded as 8 $ 9, Meteor Galaxy Universe is coded as 8 # 9.
Meteor = 8/9
Universe = 8/9
∴ Galaxy = #
Hence, data in statement II alone is sufficient to answer the question.

QUESTION: 51

If two lines 6x + 10y = 30 and 3x + 9y = 27 crosses each other, then find the difference between the areas of shaded region.

Solution:

Given,
6x + 10y = 30
If x = 0, y = 3
If y = 0, x = 5

Given,
3x + 9y = 27
If x = 0, y = 3
If y = 0, x = 9

Then,
Area of triangle formed by line 6x + 10y = 30 with axes,
Area = 1/2 × 3 × 5 = 7.5 sq. units

Area of triangle formed by line 3x + 9y = 27 with axes,
Area = 1/2 × 3 × 9 = 13.5 sq. units
Required shaded area = 13.5 – 7.5 = 6 sq. units
∴ Difference between the shaded area = 7.5 – 6 = 1.5 sq. units

QUESTION: 52

Pipe A and Pipe B can alone fill a tank in 20 hours and 30 hours, respectively and Pipe C alone can empty the tank in 15 hours. If pipe A opened alone for the first hour and Pipe B opened alone for the second hour and after the second hour all three pipes are opened, then the total time required to fill the tank is –

Solution:

Pipe A’s 1 hour’s work = 1/20
Pipe B’s 1 hour’s work = 1/30
Pipe C’s 1 hour’s work = 1/15
Pipe (A + B + C)’s 1 hour work
= 1/20 + 1/30 – 1/15
= 1/60
Tank filled in 1 hour = 1/20
Tank filled in the second hour = 1/30
Tank filled in the first two hours = 1/20 + 1/30 = 5/60 = 1/12
Tank remaining empty after two hours = 1 – 1/12 = 11/12
Time taken by three pipes = 11/12 × 60 = 55
∴ Total time required to fill the tank = 2 + 55 = 57 hours for given conditions.

QUESTION: 53

What is the total number of numbers divisible by 7 between 100 and 300?

Solution:

⇒ The first multiple of 7 greater than 100 = 105
⇒ The last multiple of 7 less than 300 = 294
⇒ Required number of terms = (294 - 105)/7 + 1 = 28

QUESTION: 54

A man is running beside a 280 m long train at a speed of 13 km/hr in the same direction. If the train is running at a speed of 85 km/hr, in how much time will the train cross the running man?

Solution:

Speed of train relative to running man = speed of train – speed of running man
= 85 – 13 = 72 km/hr. = 72 × (5/18) = 20 m/sec
Distance to be covered = 280 m
∴ Time taken by train to cross the running man = 280/20 = 14 sec.

QUESTION: 55

Find the value of BE, if AB = 12 cm and BC = 9 cm and AE : EC = 3 : 2.

Solution:

Given,
The Triangles on each side of altitude drawn from vertex of right angle to hypotenuse are similar to original triangle.

In ΔABC,
⇒ AC2 = AB2 + BC2
⇒ AC2 = 122 + 92 = 225
⇒ AC = 15cm

Given,
⇒ AE : EC = 3 : 2
⇒ AE/(AC – AE) = 3/2
⇒ 2AE = 3AC – 3AE
⇒ 5AE = 3AC
⇒ AE = 3(15)/5
⇒ AE = 9 cm
⇒ EC = 15 – 9 = 6cm

The altitude from the vertex of the right angle triangle to the hypotenuse is the geometric mean of segments into which the hypotenuse is divided.

Then,
⇒ BE2 = AE × EC
⇒ BE2 = 6 × 9
⇒ BE = 3√6 cm

QUESTION: 56

Direction: The line chart given below shows the number of cars stolen by city P and Q for the years for 2008 to 2016.

Q. The number of stolen cars from the two cities in year 2015 is what percent of the total number of cars stolen from the two cities in 2016? 

Solution:

Number of car stolen in year 2015 = 250 + 575 = 825
Number of car stolen in year 2016 = 425 + 575 = 1000
Required percentage = 825/1000 × 100 = 82.5%

QUESTION: 57

Direction: The line chart given below shows the number of cars stolen by city P and Q for the years for 2008 to 2016.

Q. In which year from 2008 to 2016, the combined number of stolen cars from city P and Q is maximum?

Solution:

Number of car stolen in year 2008 = 525 + 860 = 1385
Number of car stolen in year 2009 = 575 + 920 = 1495
Number of car stolen in year 2012 = 625 + 760 = 1385
Number of car stolen in year 2016 = 425 + 575 = 1000
The number of cars stolen in 2009 is maximum

QUESTION: 58

Direction: The line chart given below shows the number of cars stolen by city P and Q for the years for 2008 to 2016.

Q. In how many years the number of cars stolen from city P is more than the number of cars stolen form city Q?

Solution:

In 2013 and 2016, the number of cars stolen from city P is more than the number of cars stolen form city Q

QUESTION: 59

Direction: The line chart given below shows the number of cars stolen by city P and Q for the years for 2008 to 2016.

Q. What is the percentage decrease in the number of car stolen in year 2015 from year 2014 form city P?

Solution:

Number of car stolen in year 2014 in P = 375
Number of car stolen in year 2015 in P = 250
Percentage decrease = (375 - 250)/375 × 100 = 33.33%

QUESTION: 60

If x2 - 7x + 1 = 0, then what is the value of 

Solution:

X2 - 7X + 1 = 0
Dividing above eq. by X, we get,
X - 7 + 1/X = 0
X + 1/X = 7

QUESTION: 61

In a container, 28 litres of milk and water mixture in the proportion of 3 ∶ 1 is available. If more 8 liters of milk and 4 liters of water added, the new ratio of milk to water is ….

Solution:

For the amount of milk present in 28 liters,
Amount of milk = (3/4) × 28 = 21 liters
Amount of water = 28 – 21 = 7 liters
Total amount of milk in the new mixture = 21 + 8 = 29 liters
Total amount of water in mixture = 7 + 4 = 11 liters
∴ Ratio of milk to water = 29/11 

QUESTION: 62

25% of Aditya’s salary is equal to 25% of 4/5th of Bijoy’s salary. If Bijoy’s salary is Rs. 2500, then what is Aditya’s salary?

Solution:

Bijoy’s Salary = 2500
4/5th of Bijoy’s Salary = (4/5) × 2500 = 2000
⇒ 25% of 2000 = 25 × 2000/100 = 500            (1)
Let Aditya’s salary be ‘x’.
⇒ 25% of x = 25% of 4/5th of Bijoy’s salary = 500           (∵ (1))
⇒ 25x/100 = 500 ⇒ 25x = 50000
⇒ x = 50000/25 = 2000
∴ Aditya’s Salary = Rs. 2000

QUESTION: 63

The average of two numbers is 68. If the first number is one more than 150% of the second number, find the first number.

Solution:

Let the two numbers be ‘a’ and ‘b’ respectively
Average of numbers = 68
⇒ (a + b)/2 = 68
⇒ (a + b) = 136     ----(1)
Also,
⇒ a = 1 + 150% of b
⇒ a - 1 = (3/2)b
⇒ b = (2/3)(a - 1)
Substituting in (1),
⇒ a + (2/3)(a - 1) = 136
⇒ a + (2/3)a - 2/3 = 136
⇒ (5/3)a = 410/3
⇒ a = 410/5 = 82
∴ The first number is 82

QUESTION: 64

If cost price of 40 books are equal to selling price of 32 books, then find the loss or profit percentage.

Solution:

According to question,
40 CP = 32 SP
⇒ SP/CP = 40/32
⇒ SP/CP = 5/4

Now, as the ratio of selling price and cost price is greater than 1 so, we have a profit in this deal
∴ Profit % = {(SP – CP)/CP} × 100 = {(SP/CP) – 1} × 100 = {(5/4) – 1} × 100 = (1/4) × 100 = 25%

QUESTION: 65

Choose the number that is irrational.

Solution:

√125 is irrational as it cannot be expressed as p/q where p and q are both integers 

QUESTION: 66

A ladder is resting against a wall. If the ladder is inclined with the ground at an angle of 30°, and height of the wall is 100 m, then the distance of the foot of the ladder from the wall is?

Solution:


Suppose the distance of foot of ladder from wall be D m
From the figure;
⇒ tan 30° = 100/D
⇒ D = 100√3
∴ Distance of foot of ladder from the wall is 100√3 m

QUESTION: 67

What is the value of 

Solution:

(a+ b2)(a - b) - (a - b)3 = (a - b)[a+ b2 - (a - b)2] = (a - b)[a2 + b2 - a2 - b2 + 2ab] = 2(a2b - ab2)
[(a+ b2)(a - b) - (a - b)3]/( a2b - ab2) = 2

QUESTION: 68

If 4 tan θ = 3, then what is 

Solution:

Given, 4 tan θ = 3 ⇒ tan θ = 3/4        Equation 1

Dividing the whole eqaution by cosθ;

⇒ (4 tan θ – 1)/(4 tan θ + 9)
⇒ (4 × (3/4) – 1)/(4 × (3/4) + 9)        From equation 1
⇒ (3 – 1)/(3 + 9)
⇒ 2/12 = 1/6

QUESTION: 69

What is the height of the cylinder with a base diameter of 21 cm and that can fill 5544 cm3 of water?

Solution:

Volume of a cylinder with height ‘h’ and radius ‘r’ = πr2h
Given, radius of cylinder = diameter/2 = 21/2 = 10.5 cm
Volume of cylinder = 5544 cm3
⇒ (22/7) × 10.5 × 10.5 × h = 5544
⇒ h = 16 cm
∴ Height of cylinder = 16 cm

QUESTION: 70

If Rashi runs from her gym to dance school at a speed of 35 km/h and comes back from dance school to gym at a speed of 15 km/h, find the average speed during the journey.

Solution:

Let the total distance between her gym and dance school be d, then
Total distance covered by Rashi is 2d
Time taken = Distance/Speed
⇒ Total time taken = (d/35) + (d/15)
⇒ Total time taken = 10d/105
Average Speed = Total Distance/Total Time
⇒ 2d/(10d/105)
⇒ 21 km/h
∴ Average Speed = 21 km/h

QUESTION: 71

If M : N = 2 : 5 and M : O = 2 : 3, then what is (M + N) : (N + O)?

Solution:

⇒ M : N = 2 : 5 and ⇒ M : O = 2 : 3
∴ M : N ∶ O = 2 : 5 ∶ 3
Let, M = 2x, N = 5x and O = 3x
∴ (M + N) : (N + O)
⇒ (2x + 5x) ∶ (5x + 3x)
⇒ 7 ∶ 8

QUESTION: 72

If the length and height of the cuboid of volume 480 cm3 is 12 cm and 5 cm respectively, then what is the relation between the length and breadth of the cuboid?

Solution:

Volume of cuboid = length × breadth × height
⇒ 480 = 12 × breadth × 5
⇒ Breadth = 480/60 = 8 cm
Now,
Length/breadth = 12/8 = 3/2
∴ 2 (Length) = 3 (Breadth)

QUESTION: 73

x2 + y2 = 92, xy = 16. Find (x + y)

Solution:

(x + y)2 = x2 + 2xy + y2
∴ (x + y)2 = 92 + 2(16) = 124
∴ (x + y) = 2√31

QUESTION: 74

X, Y and Z started a business. X gets 20% of profit as a working partner. The remaining is shared between X, Y and Z in the ratio of 2 : 3 : 5. If X gets Rs. 36000 then find the share of Z?

Solution:

Let, Total profit = 100x
As a working partner X gets = 100x × (20/100) = 20x
Remaining Profit = 100x – 20x = 80x
In the ratio ,2 : 3 : 5,
Share of X = 80x × (2/10) = 16x
Share of Z = 80x × (5/10) = 40x
According to the problem,
⇒ 20x + 16x = 36000
⇒ 36x = 36000
⇒ x = 1000
∴ Share of Z is = 40 × 1000 = 40000 

QUESTION: 75

If the difference between the simple and the compound interests on same principal amount at 10% for 3 years is Rs. 837, then the principal amount must be

Solution:

Let the principal amount be ‘P’ and CI, SI be the compound and simple interests respectively.

According to the given information,
CI - SI = Rs. 837
Time period, T = 3 years
Rate of interest, R = 10%
We know that,
SI = (P × T × R)/100
Also,
We know the formula for compound interest (CI),

QUESTION: 76

Momentum is measured as the product of:

Solution:
  • Momentum is measured as the product of mass and velocity.
  • According to Newton's second law of motion, a body's rate of change in momentum is equal to the net force enacted on it.
  • Momentum (P) = Mass (m) × Velocity (v). In SI units, it is measured in Kg× m/s (or Newton second).
QUESTION: 77

Who has been appointed as Indian ambassador to Lebanon?

Solution:
  • Suhel Ajaz Khan appointed as the Ambassador of India to the Republic of Lebanon.
  • He was the Deputy Chief of Mission in the Embassy of India, Riyadh.
QUESTION: 78

Who was conferred with the Sasakawa Award for Disaster Risk Reduction in 2019?

Solution:
  • United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR) conferred Sasakawa Award 2019 for Disaster Risk Reduction to Dr. Pramod Kumar Mishra.
  • He is the Additional Principal Secretary to Prime Minister of India.
  • The award was announced during the ongoing 6th Session of Global Platform for Disaster Risk Reduction (GPDRR) 2019 at Geneva.
QUESTION: 79

Who won the Bahrain Grand Prix in Formula 1 season 2019?

Solution:
  • Lewis Hamilton won the Bahrain Grand Prix in Formula 1 Season 2019.
  • He is from the United Kingdom and plays from Mercedes-AMG.
  • Valtteri Bottas won Azerbaijan Grand Prix in Formula 1 Season 2019.
  • Charles Leclerc was at 5th position in Azerbaijan Grand Prix in Formula 1 Season 2019.
  • Max Verstappen was at 4th position in Azerbaijan Grand Prix in Formula 1 Season 2019.
QUESTION: 80

Dhuandhar waterfalls is located in which of the following states of India?

Solution:
  • Dhuandhar waterfalls is located in Jabalpur district of Madhya Pradesh.
  • It is formed by Narmada River and have a height of nearly about 30 m.
QUESTION: 81

Lewatana is a folk dance which belongs to ________.

Solution:
  • Lewatana is a folk dance and it belongs to the state of Meghalaya.
  • It is performed by the Hajong Tribe usually during Diwali.

QUESTION: 82

Who among the following had founded the Congress - Khilafat Swaraj Party?

Solution:
  • The Congress - Khilafat Swaraj Party was founded by Chittaranjan Das and Motilal Nehru in December 1922.
  • Chittaranjan Das was the party president while Motilal Nehru was one of the secretaries.
  • The new party was to function as a group within the Congress.
QUESTION: 83

Article 19 of the Indian Constitution provides ________.

Solution:

Article 19 of the Indian Constitution provides 6 freedoms.
Following are the six fundamental freedom provided under Article 19 of the Constitution of India are:

  • Freedom of speech and expression.
  • Freedom to assemble peacefully without arms.
  • Freedom to move freely throughout the territory of India
  • Freedom to form associations or co-operative societies.
  • Freedom to reside and settle in any part of the territory of India.
  • Freedom to practice any profession or to carry on any trade, business or occupation.
QUESTION: 84

When was zero hour introduced in the parliamentary affairs in India?

Solution:
  • Zero hour was introduced in the Indian parliamentary affairs in 1962.
  • Zero hour refers to the time that immediately proceeds the Question Hour in both Houses of the Parliament.
  • During this period, the members of the Parliament can raise important matters without giving prior notice.
  • It is called zero hour as it takes place at about 12 noon.
QUESTION: 85

Which component of the blood tansports food, CO2 and nitrogenous waste?

Solution:
  • Plasma: The liquid component of blood which performs the function of transportation of food, carbon dioxide, nitrogenous waste.
  • It transfers dissolved substances such as nutrients and electrolytes etc. It also carries blood components throughout the body.

QUESTION: 86

Which of the following is not a part of the forebrain?

Solution:

The brain is divided into three major parts: (i) forebrain, (ii) midbrain and (iii) hindbrain

QUESTION: 87

Which of the following glands is termed as the “Master gland”?

Solution:
  • The pituitary gland is termed as the “Master gland”.
  • The pituitary gland is famous as the “Master gland” because most of its hormones control the activity of the other endocrine glands.
  • Hypothalamus is regarded as the “Supertaster” because it controls the Pituitary gland.
  • The adrenal glands are located on the top of each kidney. It secretes adrenaline to help your body respond to stress.
  • The thyroid gland is located on the front of the neck below the laryngeal prominence and makes hormones that control metabolism.
QUESTION: 88

Who among the following was the first to use the term 'Indus Civilization'?

Solution:
  • John Marshall was the first scholar who used the term 'Indus Civilization' for the Harappa Civilization. 
  • The time period of this civilization was 2500 BC - 1750 BC. 
  • This civilization was mainly known for its great urban planning and sewage system. 
  • Rakhaldas Bandopadhyay was known for discovering the site of Mohenjodaro whereas Dayaram Sahni was known for his discovery of Harappa. 
  • RS Bisht discovered the Indus Valley Civilization site Banawali in 1973. 
QUESTION: 89

Who among the following was the first Governor General of India?

Solution:
  • The first Governor General of India was a British statesman and soldier, Lord William Bentinck. 
  • The office with the title of Governor-General of India came into existence after the Saint Helena Act 1833 (or Government of India Act 1833).
  • The first Governor of Bengal (Presidency of Fort William) was Warren Hastings.
  • Lord Cornwallis introduced the “Zamindari System” and is known as the “Father of Civil Services in India”.
  • Lord Minto I was known for the completion of the Treaty of Amritsar (1809) with Maharaja Ranjit Singh.
QUESTION: 90

Which neighbouring country of India lies to the south of Lakshadweep islands?

Solution:
  • Sri Lanka and Maldives are the two island countries that are the Southern neighbours of India.
  • Maldives island country lies to the south of India
QUESTION: 91

Ibn Battuta was a fourteenth-century traveler to India from which place?

Solution:
  • Ibn Battuta, a Moroccan scholar was born in Tangier, Morocco, on 24 February 1304.
  • He came to India during the reign of Muhammad Bin Tughluq in the fourteenth century.
QUESTION: 92

Time period of a pendulum will ______ at the Moon to that of on the Earth.

Solution:

The time period of a simple pendulum is given by 2π√l/g.

  • Gravity on moon is one sixth of the gravity on the earth.
  • As time period is inversely proportional to g, implies time period will increase.
QUESTION: 93

What is the atomic number of Aluminium ?

Solution:
  • Aluminum is a chemical element with symbol Al and atomic number 13.
  • Atomic mass of Aluminum is 26.98 u.
  • It is placed in period 3 and group 13 of the periodic table. It is p - block element.
  • Aluminum is used commonly every day in various things like the packaging for food, CDs, cars, refrigerators, electric power line, kitchenware, and medicine, computers, furniture, and aircraft.
QUESTION: 94

Which of the following controls the amount of light entering the eye?

Solution:
  • The Iris is a thin, circular structure in the eye and it controls the diameter and size of the Pupil and also the amount of light entering the eyes.
  • The colour of the eyes we usually have is just because of the color of iris.
QUESTION: 95

The ‘Ukai’ project is situated _____.

Solution:
  • The ‘Ukai Dam’, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.
  • It is also known as ‘Vallabh Sagar’ and was constructed in 1972.
  • Having a catchment area of about 62,255 km2 and a water spread of about 52,000 hectares, its capacity is almost same as that of the Bhakra Nangal Dam.Hence, 2 is the correct answer.
QUESTION: 96

Sub atomic particles of atoms are _____.

Solution:
  • Atom is the smallest unit of matter and it comprises of protons, neutrons and electrons.
  • Protons are positively charged and electrons are negatively charged subatomic particles.
  • Neutrons are neutral in nature.
  • While protons and neutrons are present within the nucleus, electrons are located around the nucleus.
QUESTION: 97

Pench National Park is located in which of the following state?

Solution:
  • Pench National Park is located in Seoni and Chhindwara districts of Madhya Pradesh.
  • It is named after the Pench River that flows through the park. In 1992, the National Park was established as a tiger reserve.
QUESTION: 98

Where is the famous rust resistant Iron pillar located?

Solution:

The Iron Pillar of Delhi is located in the Qutub Complex and is famous for its corrosion resistant properties. It was built by Chadragupta II and dedicated to Lord Vishnu.

QUESTION: 99

Which of the following rivers is the longest river of Myanmar?

Solution:
  • Irrawaddy is the longest river of Myanmar, with a drainage basin of about 404,200 square kilometres.
  • Irrawaddy River flows into the Andaman Sea.
QUESTION: 100

Who was the author of the book ‘Satyarth Prakash’?

Solution:

Satyarth Prakash ("The Light of Meaning of the Truth" or The Light of Truth) is a 1875 book written originally in Hindi by Maharishi Dayanand Saraswati, a renowned religious and social reformer and the founder of Arya Samaj.

Related tests