SSC CHSL Mock Test -8


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -8


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -8 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -8 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -8 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -8 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -8 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the 'No error' option.

Q. In two of those, the court entirely exonerated (A) /  the suspects, while in the third it not only found the accusing (B) / guilty of murder, but also deserving of capital punishment. (C) / No Error

Solution:

The error lies in part B.
The sentence uses the form 'accusing', which is incorrect.

Since the word is used with the article 'the', it suggests that it is used as a noun. 'The accused' refer to a person or a group of persons who are charged with a crime.
So, the correct form must be 'the 'accused'.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 2

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose the option ‘No improvement’.

Q. Due the advantages inherent in using sales taxes, it is not surprising that some believe that the economy should base the entire tax system on sales taxes rather than income taxes.

Solution:

The sentence uses the form Due the advantages inherent, which is incorrect and needs improvement.
The phrase 'due the advantages' makes no sense.

In order to make the sentence meaningful, there should be a preposition like 'to' after 'due'.

The only alternative that improves the sentence is 'Due to the advantages inherent'.

None of the other alternatives can make the sentence meaningful.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 3

Fill in the blanks.

Election funding has, in comparison, become _______ opaque with the introduction of the Electoral Bond. 

Solution:

The sentence suggests that the blank should contain a word that reflects the 'comparison' being made in the sentence.

Given the context, the word should be 'more', as there is a direct and implicit comparison being made. So, we must use the comparative degree 'more' and not the superlative 'most'.

The only option that gives the intended meaning is 2.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 4

In the question a sentence has been given in active/passive voice. Out of the given four alternatives, suggest the one which best expresses the given sentence in passive/active voice.

Q. His colleagues accused him of many offences.

Solution:

The sentence is in active voice and needs to be transformed in passive voice.

The subject 'his colleagues' in the active voice will become the object in passive voice. And, similarly, the object in the active voice will become the subject in passive voice. Since the given sentence is in past tense, its passive voice will also be in the past tense. 

After exchanging the subject and object, the sentence becomes: He was accused of many offenses by his colleagues.

QUESTION: 5

Directions: A sentence is given in direct/indirect speech. Change it to indirect/direct speech. 

Q. Rita said, “I am not feeling well today.”

Solution:

Here reporting verb is in the past tense, so the simple present tense will change to corresponding simple past tense. The pronoun ‘I’ will change to ‘she’, ‘today’ will change to ‘that day’. Thus, option 2 is correct.

QUESTION: 6

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose ‘No improvement’.

Q. Pollution has a bad effect on the environment in the long run.

Solution:

Detrimental’ means 'something that is bad and causes harm.'

'Neutral' is incorrect as it does not signify the same meaning as 'bad'. 'Neutral' means 'having no strongly marked or positive characteristics or features'.

'Worse' cannot be used as it denotes comparison between two entities, which is not happening in the given sentence.
Hence, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 7

In the following question, each sentence has four parts marked P, Q, R and S. Choose the part of the sentence with the error and mark as your answer. If there is no error, mark 'No error (S)' as your answer.

Q. Such unhygienic practices (P)/ undoubtedly lead to (Q)/ a breaking of viral diseases. (R) No error (S)

Solution:

The incorrect part of the sentence would be part 3, i.e. R.

Correct sentence- Such unhygienic practices undoubtedly lead to an outbreak of viral diseases.

An outbreak is the sudden start of something unpleasant, especially violence or a disease.

'Breaking' is an incorrect usage here as breaking means to separate into pieces.

QUESTION: 8

Directions: Fill in the blank in the given sentence so as to make sense. Select the correct word from the answer choices.

Q. 'Caste and national _____ have no significance for me.'

Solution:

Unsociability: nature of showing a disinclination for social activity; solitary, reserved.

Division: the action of separating something into parts or the process of being separated.

Origins: the point or place where something begins, arises or is derived.

Barriers: a fence or other obstacle that prevents movement or access.

In the statement, 'caste and national' are adjectives which tells us that the blank will be filled with a suitable noun. According to their meanings, option 2 and 4 can be put in place of the blank. But, since the blank is followed by 'have', it will be filled with a plural noun. Hence, option 2 is incorrect. Option 4 is the correct one. 

QUESTION: 9

Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Reverie  

Solution:

'Reverie' is 'to be lost in our imagination/daydream'.
Fantasy' means 'an imaginary world and hence a synonym to the given word'.
Proximity' means 'nearness, or being close to'.
Reality' is 'the actual world'.
and 'Nightmare' is 'a bad dream'.
Hence, option 2 best expresses the meaning of the given word. 

QUESTION: 10

Select the word that best expresses the meaning of the underlined word.

Q. If you abstain from unnecessary criticism, you will be happier in life.

Solution:

‘Abstain’ means to avoid or keep away from, so option 1 best expresses the meaning of the underlined word.

  1. Avoid - means stay away from, refuse to do
  2. Indulge - means to accept and carry out the action willingly, yield oneself to enjoy a forbidden thing
  3. Differ - means to disagree, be dissimilar or different from another
  4. Deny - means to refuse, not accept
QUESTION: 11

Choose the correct one-word substitute for:

Q. “A step by step plan for a journey.”

Solution:

Traverse - Travel over or across something or some part.

Traveler - Who travels extensively to different parts of the world.

Luggage - Travelers carry items in luggage which could be a suitcase.

A plan for or the route to be followed on a journey is called Itinerary.
Thus, the correct answer is itinerary.

QUESTION: 12

The following sentences form a paragraph.They are numbered as P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and choose the alternative that arranges them in correct order.

P. We can’t wait for ‘tomorrow’ as it represents new optimism. Then, when tomorrow arrives, we recollect our yesterday, fondly calling it nostalgia.
Q. The enigma of the human mind is very visible as it goes in quest of something new always. 
R. Then, we wished it would be here today. Thus, we vacillate and whine.
S. Our minds go unfettered in search of something new and different, like the greener pastures across the yard. 

Solution:

Correct option -  1

The paragraph is based upon how human mind is always looking for something new in his life. The correct sequence should be mentioned in a chronological order of events. Firstly, the introduction to context is explained by 'human mind'. We cannot use 'our minds' initially because 'human mind' clearly defines the noun. Hence, options 2 & 3 are eliminated. After this, context of the paragraph is emphasized by example given in S. Hence, option 4 is eliminated. Thus, option 1 i.e. QSPR is the appropriate answer.

QUESTION: 13

Read the following group of sentences. The first and the last are numbered 1 and 6 while all others are given by P,Q,R and S. Arrange these four parts in proper order to form a meaningful sentence/paragraph.

1. Morality is universal, 
P. while convention varies across
Q. societies, depends on decree 
R. independent of authority
S. and has to do with genuine welfare
6. and governs matters of no intrinsic importance.

Solution:

The sentence P ends with the preposition 'across', indicating that the next part must begin with a noun. This is only given by Q, with the noun 'societies'.

So, PQ is the correct sequence.
Now, we should check this sequence against the first and the last sentence.

P fits after the first part but the remaining two parts cannot form a coherent and complete order.

Checking Q against the last sentence forms a coherent sentence. 

So, PQ must be the last part of the correct sequence.
This is only shown by option 4, with the sequence RSPQ.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 14

Select the phrase that best gives the meaning of the underlined phrase.

Q. She missed the boat  otherwise she could have gone to the conference herself.

Solution:

The idiom 'missed the boat' means 'missed the opportunity.'
Thus, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 15

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the given alternatives.

The __(1)__ of Indian democracy have been pronounced in the last five years, and some of its long-term gains have been undermined. Therefore, this election is more than an exercise to elect a new government. This should also be an occasion to __(2)__ and reinforce Indian democracy’s core values, its representative character and its promise of a constant rejuvenation of the collective spirit. The ECI has announced a series of fresh measures to strengthen the __(3)__ of the electoral process and curb some rapidly growing hazards such as the spread of falsehoods aimed at creating social polarisation for __(4)__ of votes. Measures such as better monitoring of social media campaigns, while steps in the right direction, are not in themselves __(5)__ to deal with the challenges of these times.

Q. Which of the following word fits the blank labeled as (1)?

Solution:

The sentence suggests that the blank must contain a noun.

Also, given the context, the word should mean 'weakness', as the sentence talks about gains being 'undermined'.

The only word that fits the blank is vulnerabilities 
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 16

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the given alternatives.

The __(1)__ of Indian democracy have been pronounced in the last five years, and some of its long-term gains have been undermined. Therefore, this election is more than an exercise to elect a new government. This should also be an occasion to __(2)__ and reinforce Indian democracy’s core values, its representative character and its promise of a constant rejuvenation of the collective spirit. The ECI has announced a series of fresh measures to strengthen the __(3)__ of the electoral process and curb some rapidly growing hazards such as the spread of falsehoods aimed at creating social polarisation for __(4)__ of votes. Measures such as better monitoring of social media campaigns, while steps in the right direction, are not in themselves __(5)__ to deal with the challenges of these times.

Q. Which of the following word fits the blank labeled as (2)?

Solution:

The sentence suggests that the blank must contain a verb.

Also, given the context, the word should mean something like 'reinforce' or 'reinstate'.

The only word that fits the blank is reiterate 

Restive means 'unable to remain still'.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 17

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the given alternatives.

The __(1)__ of Indian democracy have been pronounced in the last five years, and some of its long-term gains have been undermined. Therefore, this election is more than an exercise to elect a new government. This should also be an occasion to __(2)__ and reinforce Indian democracy’s core values, its representative character and its promise of a constant rejuvenation of the collective spirit. The ECI has announced a series of fresh measures to strengthen the __(3)__ of the electoral process and curb some rapidly growing hazards such as the spread of falsehoods aimed at creating social polarisation for __(4)__ of votes. Measures such as better monitoring of social media campaigns, while steps in the right direction, are not in themselves __(5)__ to deal with the challenges of these times.

Q. Which of the following word fits the blank labeled as (3)?

Solution:

The sentence suggests that the blank must contain a noun.

Also, given the context, the word should mean 'strengthening the 'core' of the electoral system'.

The only word that fits the blank is integrity. 
Therefore, the correct answer is option 1.

QUESTION: 18

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the given alternatives.

The __(1)__ of Indian democracy have been pronounced in the last five years, and some of its long-term gains have been undermined. Therefore, this election is more than an exercise to elect a new government. This should also be an occasion to __(2)__ and reinforce Indian democracy’s core values, its representative character and its promise of a constant rejuvenation of the collective spirit. The ECI has announced a series of fresh measures to strengthen the __(3)__ of the electoral process and curb some rapidly growing hazards such as the spread of falsehoods aimed at creating social polarisation for __(4)__ of votes. Measures such as better monitoring of social media campaigns, while steps in the right direction, are not in themselves __(5)__ to deal with the challenges of these times.

Q. Which of the following word fits the blank labeled as (4)?

Solution:

The sentence suggests that the blank must contain a noun.

Also, given the context, the word should mean 'combining or strengthening'. the votes.

The only word that fits the blank is consolidation

Vociferous means 'loud and forceful'. Preponderance means 'the fact of being greater in number'.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 19

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the given alternatives.

The __(1)__ of Indian democracy have been pronounced in the last five years, and some of its long-term gains have been undermined. Therefore, this election is more than an exercise to elect a new government. This should also be an occasion to __(2)__ and reinforce Indian democracy’s core values, its representative character and its promise of a constant rejuvenation of the collective spirit. The ECI has announced a series of fresh measures to strengthen the __(3)__ of the electoral process and curb some rapidly growing hazards such as the spread of falsehoods aimed at creating social polarisation for __(4)__ of votes. Measures such as better monitoring of social media campaigns, while steps in the right direction, are not in themselves __(5)__ to deal with the challenges of these times.

Q. Which of the following word fits the blank labeled as (5)?

Solution:

The sentence suggests that the blank must contain an adjective.
Also, given the context, the word should mean 'enough'.
The only word that fits the blank is adequate. 
Abjure is 'to give up something'. Astute means 'sharp'.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 20

In the following question, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is gorgeous. It means 'beautiful or very attractive'. Thus, option 2 is the correct answer.

For example -  Riya looked gorgeous on her wedding day.

QUESTION: 21

Read the following passage and answer the questions given below.

After the demolition of the Babri Masjid, the President referred to the Supreme Court the question whether there was a temple to Lord Ram before the mosque was built at the site. The court, in a landmark decision in 1994, declined to go into that question. More importantly, it revived the title suits and, thereby, restored due process and the rule of law. The present attempt by the Supreme Court to give mediation a chance within a narrow window of eight weeks goes against the spirit of the 1994 decision. After all, it was that verdict that made possible the 2010 judgment of the Allahabad High Court, which favoured a three-way split of the site among Ram Lalla, the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara, which is under appeal. A welcome feature of the court-mandated mediation attempt is that it will not consume much time; the same eight weeks are needed for preparation for the final hearing. The confidentiality rule will be helpful as none would want the atmosphere to be vitiated by premature disclosures when the country is in election mode. The only way to heal this festering wound on the body politic is to render complete justice not only in the civil case, but also for the criminal act of the demolition. 

Q. Which of the following can be said regarding the 2010 Allahabad High Court verdict in the Babri Masjid case?

Solution:

The passage states that the 2010 Allahabad High Court verdict was made possible by the Supreme Court’s earlier stance. So, option 1 is incorrect.

The passage says that the verdict of the three-way split is under appeal at the Supreme Court.

So, 2 is correct.
But; it is the Supreme Court that has mandated a mediation, which makes option 3 incorrect.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 22

Read the following passage and answer the questions given below.

After the demolition of the Babri Masjid, the President referred to the Supreme Court the question whether there was a temple to Lord Ram before the mosque was built at the site. The court, in a landmark decision in 1994, declined to go into that question. More importantly, it revived the title suits and, thereby, restored due process and the rule of law. The present attempt by the Supreme Court to give mediation a chance within a narrow window of eight weeks goes against the spirit of the 1994 decision. After all, it was that verdict that made possible the 2010 judgment of the Allahabad High Court, which favoured a three-way split of the site among Ram Lalla, the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara, which is under appeal. A welcome feature of the court-mandated mediation attempt is that it will not consume much time; the same eight weeks are needed for preparation for the final hearing. The confidentiality rule will be helpful as none would want the atmosphere to be vitiated by premature disclosures when the country is in election mode. The only way to heal this festering wound on the body politic is to render complete justice not only in the civil case, but also for the criminal act of the demolition. 

Q. 
Which of the following statements are incorrect?
I. The mediation attempts between religious factions would be confidential as mandated by the Supreme Court.
II. It was the failed mediation attempts that derailed the Babri Masjid case since 2010.
III. The Supreme Court declined to answer the uncomfortable question as to the history of the Babri Masjid.

Solution:

The passage states no explicit reason that derailed the Babri Masjid verdict since 2010.

So, II is incorrect.
The statements I and III, however, find support from the passage as being correct.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 23

Read the following passage and answer the questions given below.

After the demolition of the Babri Masjid, the President referred to the Supreme Court the question whether there was a temple to Lord Ram before the mosque was built at the site. The court, in a landmark decision in 1994, declined to go into that question. More importantly, it revived the title suits and, thereby, restored due process and the rule of law. The present attempt by the Supreme Court to give mediation a chance within a narrow window of eight weeks goes against the spirit of the 1994 decision. After all, it was that verdict that made possible the 2010 judgment of the Allahabad High Court, which favoured a three-way split of the site among Ram Lalla, the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara, which is under appeal. A welcome feature of the court-mandated mediation attempt is that it will not consume much time; the same eight weeks are needed for preparation for the final hearing. The confidentiality rule will be helpful as none would want the atmosphere to be vitiated by premature disclosures when the country is in election mode. The only way to heal this festering wound on the body politic is to render complete justice not only in the civil case, but also for the criminal act of the demolition. 

Q. Consider the following word from the passage. Choose a word from the options that reflects a similar meaning.

To vitiate

Solution:

To vitiate means to spoil or impair the quality or efficiency of something.
e.g. Such practices vitiate the free trade between nations.
To ignite- catch fire or cause to inflame
To implode- provoke or intensify something
To impair - weaken or damage something
To imbue- inspire or permeate with a feeling or quality

Out of the given words, the only word that reflects a similar meaning is ‘To impair’.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 24

Read the following passage and answer the questions given below.

After the demolition of the Babri Masjid, the President referred to the Supreme Court the question whether there was a temple to Lord Ram before the mosque was built at the site. The court, in a landmark decision in 1994, declined to go into that question. More importantly, it revived the title suits and, thereby, restored due process and the rule of law. The present attempt by the Supreme Court to give mediation a chance within a narrow window of eight weeks goes against the spirit of the 1994 decision. After all, it was that verdict that made possible the 2010 judgment of the Allahabad High Court, which favoured a three-way split of the site among Ram Lalla, the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara, which is under appeal. A welcome feature of the court-mandated mediation attempt is that it will not consume much time; the same eight weeks are needed for preparation for the final hearing. The confidentiality rule will be helpful as none would want the atmosphere to be vitiated by premature disclosures when the country is in election mode. The only way to heal this festering wound on the body politic is to render complete justice not only in the civil case, but also for the criminal act of the demolition. 

Q. As per the passage, which of the following authority is overseeing the Babri Masjid case?

Solution:

The passage mentions that it is the Supreme Court that is hearing the case of Babri Masjid demolition.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 25

Read the following passage and answer the questions given below.

After the demolition of the Babri Masjid, the President referred to the Supreme Court the question whether there was a temple to Lord Ram before the mosque was built at the site. The court, in a landmark decision in 1994, declined to go into that question. More importantly, it revived the title suits and, thereby, restored due process and the rule of law. The present attempt by the Supreme Court to give mediation a chance within a narrow window of eight weeks goes against the spirit of the 1994 decision. After all, it was that verdict that made possible the 2010 judgment of the Allahabad High Court, which favoured a three-way split of the site among Ram Lalla, the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara, which is under appeal. A welcome feature of the court-mandated mediation attempt is that it will not consume much time; the same eight weeks are needed for preparation for the final hearing. The confidentiality rule will be helpful as none would want the atmosphere to be vitiated by premature disclosures when the country is in election mode. The only way to heal this festering wound on the body politic is to render complete justice not only in the civil case, but also for the criminal act of the demolition. 

Q. Which of the following judgments were given by the Allahabad High Court in 2010?

Solution:

The passage states that 2010 judgment of the Allahabad High Court a three-way split of the site among Ram Lalla, the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 26

In the following question, select the odd letter from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,

Hence, ‘BCEJ’ is the correct answer.

QUESTION: 27

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

Almirah, Container and Box are used to store the things whereas chair is used for sitting purpose.
Hence, ‘Chair’ is the correct answer.

QUESTION: 28

In the following question, select the odd image from the given alternatives.

Solution:

Here, figures A, B and D are of circular shape, but figure C is of spherical shape.
Hence, figure C is the correct answer.

QUESTION: 29

In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,
1) 7 : 56 = 1 : 8
2) 9 : 63 = 1 : 7
3) 3 : 24 = 1 : 8
4) 4 : 32 = 1 : 8
Hence, ‘9 : 63’ is odd one.

QUESTION: 30

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Cyprus : Euro ∷ Indonesia : ?

Solution:

Euro is the currency of the Cyprus. Similarly, the currency of Indonesia is Rupiah.
Hence, ‘Rupiah’ is the correct answer.

QUESTION: 31

In the following question, select the related number from the given alternatives.

134 : 12 ∷ 600 : ?

Solution:

The pattern followed here is,
134 : 12 → 1 × 3 × 4 = 12
Similarly,
600 : ? → 6 × 0 × 0 = 0
Hence, 0 is the correct answer.

QUESTION: 32

A series is given with one missing term. Find out the term which will complete the series.

14, 26, 32, 44, 50, 62, ?

Solution:

Pattern followed here is:
14 + 12 = 26,
26 + 6 = 32,
32 + 12 = 44,
44 + 6 = 50,
50 + 12 = 62,
62 + 6 = 68
Hence, 68 is the correct answer.

QUESTION: 33

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

QO, MS, JV, HX, ?

Solution:

The pattern is as follows,

Hence, GY is the correct answer.

QUESTION: 34

A series is given with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

All, Less, Stich, Resold, ?

Solution:

The pattern followed here is,
All → First letter is a vowel.
Less → Second letter is a vowel.
Stich → Third letter is a vowel.
Resold → Fourth letter is a vowel.
Unshut → Fifth letter is a vowel.
Hence, ‘Unshut’ is the correct answer.

QUESTION: 35

In a certain code language, "FORCE" is written as "MECRO". How is "ORDER" written in that code language?

Solution:

The pattern used here is,

Hence, ‘VREDR’ is the correct answer.

QUESTION: 36

In a certain code language, if ‘YOU’ is written as ‘31’, EAT is written as ‘24’ then how ‘CUP’ is written in that coding language?

Solution:

According to given coding language,

YOU = 31 → 25 – 15 + 21 = 31
EAT = 24 → 5 – 1 + 20 = 24
Similarly,
CUP → 3 – 21 + 16 = -2
Hence, -2 is the correct answer.

QUESTION: 37

P, Q, R, S, T and U are six members of a family. S is a son of Q who is the husband of U. P is the daughter of T who is the son of R. R is the father of U.

Q. How S is related to P?

Solution:

Using the following notations, we can draw the following family tree:

Hence, S is the cousin of P.

QUESTION: 38

There are six friends – A, B, C, D, E and F. B is taller than A. C is shorter than E but taller than B. D is shorter than F who is shorter than A. Who is the tallest among all?

Solution:

Six friends: A, B, C, D, E and F.
1) B is taller than A.
B > A

2) C is shorter than E but taller than B.
B < C < E
→ A < B < C < E →

3) D is shorter than F who is shorter than A.
D < F < A
→ D < F < A < B < C < E
Hence, E is the tallest among all.

QUESTION: 39

If on March 10, 1823 it was Monday, then what was the day of the week on March 10, 1825?

Solution:

In an ordinary year, there are 365 days and on dividing 365 by 7 we get remainder = 1 so this extra one day is taken as an odd day.

Similarly, in a leap year, there are 366 days and on dividing 366 by 7 we get remainder = 2 so these extra 2 days are taken as the odd days.

Thus, the remainder which we get after dividing a number of days by 7 is considered as odd days.

Now, we have to calculate the odd days from March 10, 1823 – March 09, 1825.

March 10, 1823 – March 09, 1824 = 366 days = 2 odd days (as 1824 is the leap year and 29th Feb is included in this period)

March 10, 1824 – March 09, 1825 = 365 day = 1 odd day
Total odd days = 3

Thus, March 10, 1823 is 3 days (of the week) beyond the day of March 10, 1825.

March 10, 1823 (Monday) → March 10, 1825 (Thursday)
Hence, Thursday is the correct answer.

QUESTION: 40

If the following words will arrange in the sequence as they appear in the dictionary, then what will be the sequence as per the dictionary order?
1. CAREFUL
2. WISE
3. CAPTAIN
4. WISDOM
5. PEEL

Solution:

The sequence followed is:
3. CAPTAIN
1. CAREFUL
5. PEEL
4. WISDOM
2. WISE
Hence, ‘31542’ is the correct answer.

QUESTION: 41

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of number given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. For example, ‘D’ can be represented by 00, 41 etc., and ‘I’ can be represented by 55, 76 etc. Similarly, you have to identify the set for the word “YOUTH”.

Solution:

Let’s check all the options,
1) 22, 21, 89, 43, 10 → YOUNG
2) 56, 98, 03, 85, 31→ YOUTH
3) 99, 21, 03, 67, 24 → YOURS
4) 56, 98, 89, 04, 42 → YOUTS
Hence, the correct option is 56, 98, 03, 85, 31.

QUESTION: 42

If ‘figure 1’ represents ‘Lux’, ‘figure 2’ represents ‘Herbal’, ‘figure 3’ represents ‘Dove’ and ‘figure 4’ represents ‘Shampoo’, then which alphabet represents ‘Herbal shampoo but neither lux nor dove’?

Solution:


Hence, ‘E’ is the correct answer. 

QUESTION: 43

In the following question below are given three statements followed by three conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
I. 22% Sweater are Blue.
II. 100% Blue are Violet.
III. 100% Violet are Colour.

Conclusions:
I. Some Sweater are Colour.
II. No Colour is Blue.
III. Some Violet are Sweater.

Solution:

Consider the following least possible Venn diagram,


Conclusions:
I. Some Sweater are Colour → True
II. No Blue is Colour → False
III. Some Violet are Sweater → True
Hence, only conclusions I and III follow.

QUESTION: 44

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

Here the pattern followed in each row is:
In row 1 → 29 - (946 ÷ 43) = 29 - 22 = 7
In row 2 → 40 - (741 ÷ 19) = 40- 39 = 1
Similarly,
In row 3 → 71 - (? ÷ 12) = 10
→ -(? ÷ 12) = 10 – 71 = -61
→ ? = 61 × 12 = 732
Hence, 732 is the correct answer.

QUESTION: 45

In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?

5_0.5_486_27_4 = 0

Solution:

Using BODMAS rule, we have:
1) ÷, -, +, × → 5 ÷ 0.5 – 486 + 27 × 4 = -368
2) ×, +, ÷, - → 5 × 0.5 + 486 ÷ 27 – 4 = 16.5
3) -, ×, ÷, + → 5 - 0.5 × 486 ÷ 27 + 4 = 0
4) ÷, ×, +, - → 5 ÷ 0.5 × 486 + 27 – 4 = 4883
Hence, ‘-, ×, ÷, +’ is the correct answer.

QUESTION: 46

Find out which of the figures can be formed by using all the pieces given in the figure.

Solution:


Hence, figure 3 is the correct answer.

QUESTION: 47

Which of the cubes from the given options can be made from the below sheet of paper?

Solution:


When we fold the given sheet, we get the 6th cube as

Thus, on folding the sheet, the pair of (1 & 3), (2 & 4) and (5 & 6) lie opposite to each other.

So, cubes C and D in the given options are not made correctly according to the pattern of the sheet.
Hence, ‘Only A & B’ is the correct answer.

QUESTION: 48

Which digit will appear on the bottom face in 3 given positions of the same dice?

Solution:

From dice 1 & 2, it can be observed that ‘a, b, d, e’ lie adjacent to c. So, only ‘f’ lies opposite to ‘c’.

From dice 2 & 3, it can be observed that ‘b, c, e, f’ lie adjacent to d. So, ‘a’ lies opposite to ‘d’.

From dice 1 & 3, it can be observed that numbers ‘a, c, d, f’ lie adjacent to ‘b’. So, ‘e’ lies opposite to ‘b’.
Hence, the correct answer is ‘f, a, e’.

QUESTION: 49

A piece of paper is folder and punched as shown below in the question figure. From the given answer figure, indicate how it will appear when opened?

Solution:

Hence, the answer is figure 1.

QUESTION: 50

How many triangles are there in the given figure?

Solution:


Triangles are AGB, HGB, AGI, AIB, AHB, AOB, BHC, CHO, BOC, COD, DOJ, DJE, DOE, FJE, FJO, FOE, FIO, FIA, FAO, ABC, ACO, ABF, BOF, ACF, ACD, AFD, BFC, BFE, BFJ, FOD, FCD.
Hence, there are 31 triangles in the given figure.

QUESTION: 51

Directions: The pie chart shows the percentage of different fruits sold by a fruit-seller in a year.

Total number of fruits sold = 10000

Q. What is the number of Mangoes sold in the month?

Solution:

Total number of fruits sold in a year = 10000
⇒ Number of Mangoes sold in a year = 10000 × 30/100 = 3000
∴ Number of Mangoes sold in a month = 3000/12 = 250

QUESTION: 52

Directions: The pie chart shows the percentage of different fruits sold by a fruit-seller in a year.

Total number of fruits sold = 10000

Q. What is the central angle corresponding to the sector of Guava?

Solution:

We know, 100% = 360°
∴ 22% = 360°/100 × 22 = 79.2°

QUESTION: 53

Directions: The pie chart shows the percentage of different fruits sold by a fruit-seller in a year.

Total number of fruits sold = 10000

Q. What is the ratio between number of mangoes and apples sold in a year?

Solution:

Total number of fruits sold in a year = 10000
⇒ Number of Mangoes sold in a year = 10000 × 30/100 = 3000
⇒ Number of Apples sold in a year = 10000 × 21/100 = 2100
∴ Required ratio = 3000 : 2100 = 10 : 7

QUESTION: 54

Directions: The pie chart shows the percentage of different fruits sold by a fruit-seller in a year.

Total number of fruits sold = 10000

Q. Find the difference between number of watermelons and oranges sold in 6 months.

Solution:

Total number of fruits sold in a year = 10000

⇒ Number of Watermelons sold in a year = 10000 × 17/100 = 1700

⇒ Number of Watermelons sold in 6 months = 6 × 1700/12 = 850

⇒ Number of Oranges sold in a year = 100000 × 10/100 = 1000

⇒ Number of Oranges sold in 6 months = 6 × 1000/12 = 500

∴ Difference between number of Watermelons and oranges sold in 6 months = (850 - 500) = 350

QUESTION: 55

In an institute, 45% of employees are graduates and 25% of employees are post graduates, 15% employees are both. If number of employees who are neither graduate nor post graduate are 540 then, difference in number of employees who are only graduate and number of employees who are only post graduate is ______.

Solution:

⇒ Percentage of employees who are not graduates nor post graduates = 100 – (45 + 25 – 15) = 45
⇒ 45% of the total employees = 540
⇒ Total number of employees in an Institute = 540 × (100/45) = 1200
⇒ Employees who are only graduate = (45 – 15)% of 1200 = 30% of 1200 = 360
⇒ Employees who are only post graduate = (25 – 15)% of 1200 = 10% of 1200 = 120
⇒ Required difference = 360 – 120 = 240

QUESTION: 56

The ratio of the measures of an interior angle of a regular hexagon to that of a regular dodecagon is:

Solution:

Interior angle of a regular hexagon = (6 - 2) × 180/6 = 120°
Interior angle of a regular dodecagon = (12 - 2) × 180/12 = 150°
∴ Required Ratio = 120 ∶ 150 = 4 ∶ 5

QUESTION: 57

The ratio of theme park entrance fee for adults and children is 9 ∶ 4 and for particular day ratio of number of adult visitor and number of children is 8 ∶ 13, for that particular day total earning from children visitors is Rs. 26000. Find the difference in amount collected from adult visitors and children visitors.

Solution:

Given,
⇒ Ratio of fee for adults and children = 9 ∶ 4
⇒ Ratio of number of adult visitors and children = 8 ∶ 13
Using compound ratio,
⇒ Ratio of earning from adult visitors and children = (9 × 8) ∶ (4 × 13) = 18 ∶ 13
Given,
⇒ Earning from children = 26000
Then,
⇒ Total earning for that day = 26000 × {(18 + 13)/ 13} = 62000
⇒ Earning from adults = 62000 × {18/(18 + 13)} = 36000
⇒ Required difference = 36000 – 26000 = 10000

QUESTION: 58

If 3cos2x - 2sin2x = -0.75 and 0° ≤ x ≤ 90°, then x = ?

Solution:

3cos2x - 2sin2x = -0.75
⇒ 3(1 - sin2x) - 2sin2x = -0.75
⇒ 3 - 5sin2x = -0.75
⇒ 3.75 = 5sin2x
⇒ sin2x = 0.75 = 3/4
⇒ sinx = √3/2 = sin 60
∴ x = 60°

QUESTION: 59

If 24.2 kg of ghee costs Rs. 12525.92, how much would 8.5 kg of the same ghee cost?

Solution:

24.2 kg of ghee costs Rs. 12525.92,
∴ 8.5 kg of the same ghee cost = 12525.92/24.2 × 8.5 = Rs. 4399.60

QUESTION: 60

In a particular year, a cricketer scored 178 runs at an average of 35.6 in January, he scored 250 runs at an average of 50 in March and in August and November he scored 168 and 177 runs at an average of 42 and 35.4 respectively. What was his average for that year if he played only those four months?

Solution:

Given,
⇒ Total innings played in a year = (178/35.6) + (250/50) + (168/42) + (177/35.4) = 19
⇒ His average for given year = (178 + 250 + 168 + 177)/19 = 40.68

QUESTION: 61

For an equilateral triangle of side 5 cm, find the ratio of inradius to that of circumradius.

Solution:

We know that,
⇒ Inradius of equilateral triangle = side/2√3
⇒ Circumradius of equilateral triangle = side/√3
⇒ Ratio of inradius to that of circumradius = (side/2√3) ∶ side/√3 = 1 ∶ 2

QUESTION: 62

How many solid spheres of diameter 5 cm can be made from a solid sphere of diameter 30 cm?

Solution:

Volume of sphere of radius ‘r’ = πr3
Volume of bigger sphere = π × (303) = 27000π cm3
Volume of smaller sphere = π × (53) = 125π cm3
∴ No. of spheres that can be made = 27000π/125π = 216

QUESTION: 63

The square root of which of the following numbers is irrational?

Solution:

√4489 = 67
√7840 = 88.54…
√1024 = 32
√2916 = 54
∴ Square root of 7840 is irrational.

QUESTION: 64

By selling a used phone for Rs. 6160, Rajan got 44% less than what it cost him to buy it a few years ago. At what price should Rajan have been able to sell it to make a profit of 5%?

Solution:

By selling a used phone for Rs. 6160, Rajan got 44% less than the cost price of the phone,
Let the cost price of the phone be ‘x’,
⇒ 56x/100 = 6160
⇒ x = 11,000
To make a profit of 5%,
⇒ Selling price = 11000 × 105/100 = Rs. 11,550

QUESTION: 65

What among the following fraction is highest?

Solution:

From inspection,
13/17 > 12/27
31/58 > 15/ 29
13/17 will be equal to 39/51. So it is highest.

QUESTION: 66

What is the compound interest (in Rs.) on Rs. 2400 at the rate of 20% per annum compounded yearly for 2 years?

Solution:

Compound Interest = P (1 + r)t - P
Where P is the principal, r is the rate of interest and t is the time period.
= 2400 (1 + 20%)2 - 2400 = 2400 (1 + 20/100)2 - 2400 = (2400 × 36/25) - 2400
= Rs. 1056

QUESTION: 67

By which least number should 1568 be divided so that the resultant number is a perfect square?

Solution:

1568 is only divisible by 2,
⇒ 1568/2 = 784
784 is a perfect square no, √784 = 28

QUESTION: 68

What is the reflection of the point (– 4, 3) in the line y = – 1?

Solution:

As, the reflection of the point is in the line y = – 1, the x-coordinate will remain the same
As shown below,

⇒ Distance of point from the line y = -1 in the y-direction = 4 units

As, y-coordinate of the reflection of the point will be at the same distance from the line y = -1

⇒ y-coordinate of the reflection of the point = – (1 + 4) = – 5

∴ Refection of the point (– 4, 3) in the line y = -1 is (– 4, – 5)

QUESTION: 69

12 men and 12 women can do a piece of work in 5 days and 13 men and 19 women can do it in 4 days, how long will 6 men and 8 women take to do it?

Solution:

Let, a man’s efficiency = x/day
A woman’s efficiency = y/day
According to problem,
⇒ (12x + 12y) × 5 = (13x + 19y) × 4
⇒ 60x + 60y = 52x + 76y
⇒ 8x = 16y
⇒ x = 2y
Let, 6 men and 8 women will complete it in a days.
According to problem,
⇒ (12x + 12y) ×5 = (6x + 8y) × a
⇒ (12 × 2y + 12y) × 5 = (6 × 2y + 8y) × a
⇒ 180y = 20ya
⇒ a = 9
∴ 6 men and 8 women will complete it in 9 days.

QUESTION: 70

I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 min. I could walk both ways in 55 min. How long would it take me to ride both ways?

Solution:

Tricks:

Time taken for walking one way = Time taken walking both ways/2 = (55/2) = 27.5 mins.
Time for riding one way= 37 - 27.5 = 9.5 mins.
Time taken to ride both way = 9.5 × 2 = 19 mins

Detailed solution:
Let the speed at walking and riding be ‘x’ and ‘y’ km/hours respectively and the distance be ‘d’ km in one direction
Total time = Time for walking + Time for riding
∴ 37/60 = d/x + d/y       ----(1)
For walking both ways,
55/60 = d/x + d/x
∴ d/x = 55/120
Substituting in (1) we get,
55/120 + d/y = 37/60
∴ d/y = 19/120       ----(2)
For riding both ways,
Time = d/y + d/y = 2(d/y) = 2 × (19/120) = 19 min
∴ To ride both ways, the person will take 19 min

QUESTION: 71

P and Q started a business by investing Rs. 80000 and Rs. 120000 respectively. After 4 months, they withdrew Rs. 40000 and Rs. 50000 respectively, while R invested Rs. 60000 in their business. If R received profit of Rs. 18000 at the end of the year, how much total profit did the business earned?

Solution:

As, P invested Rs. 80000 and withdrew Rs. 40000 after 4 months,

⇒ P’s total capital investment = (4 × 80000) + (8 × 40000) = 320000 + 320000 = Rs. 640000

Also, Q invested Rs. 120000 and withdrew Rs. 50000 after 4 months

⇒ Q’s total capital investment = (4 × 120000) + (8 × 70000) = 480000 + 560000 = Rs. 1040000

Now, R invested Rs. 60000 after 4 months
⇒ R’s total capital investment = 8 × 60000 = Rs. 480000

Now,
⇒ Ratio of their profits = Ratio of their investments

⇒ Ratio of their profits = 640000 ∶ 1040000 ∶ 480000 = 8 ∶ 13 ∶ 6
⇒ Sum of ratios = 8 + 13 + 6 = 27

Now,
⇒ R’s share in profit = (6/27) of Total profit
⇒ 18000 = (6/27) × Total profit
⇒ Total profit = (27/6) × 18000 = Rs. 81000

∴ Total profit earned by the business is Rs. 81000

QUESTION: 72

If x = 4 + √15, then what is the value of [x2 + (1/x2)]?

Solution:

x = 4 + √15
⇒ x2 = (4 + √15)2 = 16 + 15 + 8√15 = 31 + 8√15
⇒ 1/x2 = 1/(31 + 8√15) = (31 - 8√15)/(961 - 960) = 31 - 8√15

Now,
∴ x2 + (1/x2) = 31 + 8√15 + 31 - 8√15 = 62

QUESTION: 73

The length of one side of a rhombus is 17 cm and one of the diagonals was 16 cm. Find the length of the other diagonal.

Solution:

Given, side of the rhombus = 17 cm and one diagonal (d1) = 16 cm

Let another diagonal (d2) = x cm
Since, Diagonals of the rhombus bisect each other at right angle
From Pythagoras theorem,
(side)2 = (d1/2)2 + (d2/2)2
⇒ 172 = (16/2)2 + (x/2)2
⇒ 289 = 64 + x2/4
⇒ x2/4 = 225
⇒ x2 = 225 × 4
⇒ x = 15 × 2
∴ x = 30 cm

QUESTION: 74

X = 1/(7 - 4√3) & XY = 1, then find the value {1/(X + 1) + 1/(Y + 1)}.

Solution:

⇒ XY = 1
⇒ X = 1/Y
Put the value of X in {1/(X + 1) + 1/(Y + 1)}
⇒ {1/(1/Y + 1) + 1/(Y + 1)}
⇒ {Y/(1 + Y) + 1/(Y + 1)}
⇒ (Y + 1)/(Y + 1)
⇒ 1

QUESTION: 75

In what ratio salt costing Rs. 13/kg mixed with another salt costing Rs. 7/ kg to get a mixture costing Rs 9/kg?

Solution:

Let x kg of salt costing Rs. 13/kg is mixed with y kg of salt costing Rs. 7/kg then
⇒ 13x + 7y = 9(x + y)
⇒ 13x + 7y = 9x + 9y
⇒ 4x = 2y
⇒ x/y = 2/4 = 1/2
∴ Required Ratio = 1 ∶ 2

QUESTION: 76

In December 2018, Sheikh Hasina was elected to Jatiya Sangsad of Bangladesh.She belongs to which political party?

Solution:
  • In December 2018, Sheikh Hasina was elected to Jatiya Sangsad of Bangladesh. She is the leader of the Awami League.
  • His father Sheikh Mujibur Rahman was a great freedom fighter and first president of Bangladesh.
  • She is the longest serving Prime Minister of Bangladesh.

Additional Information about Bangladesh:

QUESTION: 77

Which portal was launched by Ministry of Railways to provide access to information on railway earnings and train punctuality?

Solution:

Online Portals launched by Ministry of Railways:

QUESTION: 78

Which of the following awards is NOT conferred upon Prime Minister Narendra Modi?

Solution:

The following awards has been conferred upon Prime Minister Narendra Modi:

  • The Order of St Andrew the Apostle (Russia)
  • The Seoul Peace Prize (South Korea)
  • The Champions of the Earth Award (United Nation)
  • Grand Collar of the State of Palestine (Palestine)
QUESTION: 79

What is the mean density of material in oceanic crust?

Solution:

The mean density of material in the oceanic crust is 2.7 g/cm3 whereas continental crust made up of heavier rocks having a density of 3 g/cm3

QUESTION: 80

What is the accounting year of Reserve Bank of India (RBI)?

Solution:

QUESTION: 81

Which country is NOT a part of BBIN Motor Vehicle Agreement?

Solution:
  • BBIN (Bangladesh-Bhutan-India-Nepal) is a Motor Vehicle Agreement between the 4 SAARC countries.
  • BBIN countries will be benefited by mutual cross border movement of passenger and goods for the overall economic development of the region.
  • Indonesia is NOT a part of BBIN Motor Vehicle Agreement

About SAARC:
SAARC:
 South Asian Association for Regional Cooperation

Headquarter: Kathmandu
SAARC Member States: Maldives, Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, India, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.

QUESTION: 82

Under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) loans are categorised into Shishu, Kishor and Tarun categories. What is the limit of Shishu loan?

Solution:

QUESTION: 83

Consider the following pairs:

Q. Which of the above pair/s is/are correct?

Solution:

QUESTION: 84

Which Fundamental Right is NOT available to the foreigners?

Solution:

About Fundamental Rights (FR):

Fundamental Rights are included in Part III of the Constitution from Articles 12 to 35Constitution of USA was a source of inspiration for the framers of the Constitution of India. Part of Fundamental Rights of the Constitution is described as the Magna Carta of India.

QUESTION: 85

Who among the following was NOT member of JVP Committee constituted for reorganisation of states on linguistic basis?

Solution:
  • JVP Committee was constituted in December 1948 to examine the issue of reorganisation of states on a linguistic basis.
  • It consisted of Jawaharlal Nehru, Vallabh Bhai Patel and Pattabhi Sitaramayya and It was popularly known as JVP Committee.
  • Potti Sriramulu agitated for the creation of a new state for Telugu speaking people. Due to his efforts, the Government of India was forced to create the first linguistic state, known as Andhra state.
QUESTION: 86

Which Article of Indian constitution is related to All-India Services?

Solution:

Important Articles of the Constitution :

About All India Services:
There are 3 All-India services, namely the Indian Administrative Service (IAS), Indian Police Service (IPS) and Indian Forest Service (IFS). 

QUESTION: 87

Who was the Minister of Railways & Transport in the first cabinet of free India (1947)?

Solution:

About the First Cabinet of Free India (1947):

QUESTION: 88

Which of the following is NOT programming language?

Solution:

Python, SQL and Java are programming languages whereas Froyo is an Android mobile operating system.

QUESTION: 89

Which plant is affected by Black rust disease?

Solution:


Black rust is caused by the fungus Puccinia triticina. This rust disease occurs wherever wheat, barley and other cereal crops are grown.

QUESTION: 90

What is prefix used for 10-21 in SI system?

Solution:

Prefixes used in the SI System:

QUESTION: 91

In which year Indian satellite 'Aryabhata' was launched?

Solution:

List of Important Indian satellites:

QUESTION: 92

Which of the following is not a UNESCO world heritage site of Madhya Pradesh?

Solution:

Buddhist monuments of Sanchi – received UNESCO world heritage site status on UNESCO on January 24, 1989, Bhimbetka in 2003 and Khajuraho on 15 Oct 1982.

QUESTION: 93

How many states touches the boundary of Madhya Pradesh?

Solution:

Madhya Pradesh borders the states of Uttar Pradesh to the northeast, Chhattisgarh to the southeast, Maharashtra to the south, Gujarat to the west, and Rajasthan to the northwest.

Trick: To remember boundary states of Madhya Pradesh

U(Uttar Pradesh) R(Rajasthan) C(Chattisgarh) M(Maharashtra) of Gujrat(Gujarat

QUESTION: 94

Where is Sea of Marmara located?

Solution:

Sea of Marmara is found between European Turkey and Asian Turkey. This sea has Black sea on its eastern front and Aegean Sea on its Western side.

QUESTION: 95

The first Chairman of Disinvestment Commission was ________.

Solution:

Disinvestment Commission under the chairmanship of GV Ramakrishna was constituted by the government in order to make recommendations in context with the disinvestment. It was constituted in 1993.

QUESTION: 96

How much money (in crores) has been allocated for the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, according to the Interim Budget 2019?

Solution:
  • The Government has allocated Rs. 60000 crore for the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA).
  • Rs.19000 crore has been allocated for the Gram Sadak Yojana for construction of more rural roads.
  • Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana 2.5 crore rural households were electrified.
QUESTION: 97

In which state has the India's deepest shaft cave 'Krem Um Ladaw' been discovered in March 2019?

Solution:
  • India's deepest shaft cave Krem Um Ladaw has been discovered in Meghalaya's East Khasi Hills district.
  • The cave has a 105 m deep shaft entrance passage.
  • This comes a year after the world's longest sandstone cave Krem Puri was discovered in Meghalaya.
  • With all these discoveries, Meghalaya has become one of the top caving regions of the world.
QUESTION: 98

The official song for Special Olympics World Games Abu Dhabi 2019 is titled ________.

Solution:
  • The official song for Special Olympics World Games Abu Dhabi 2019 is titled Right Where I’m Supposed To Be.
  • It was revealed for the first time at the Opening Ceremony of the World Games.
  • Avril Lavigne's song ‘Fly’ was the official anthem for the 2015 World Games.
QUESTION: 99

Who has been appointed as the brand ambassador of redBus in April 2019?

Solution:
  • Bus ticketing platform redBus has appointed cricket icon MS Dhoni as its brand ambassador.
  • He will drive all major campaigns for the brand across media platforms and will soon appear in his first promotional concept for the brand.
  • The CEO of redBus is Prakash Sangam.
  • redBus commands a strong foothold in the Indian online bus ticketing segment.
QUESTION: 100

Given below are countries with their respective currencies. Find the pair that has INCORRECT matching.

Solution:

Related tests