Current Electricity MCQ Level - 1


10 Questions MCQ Test Basic Physics for IIT JAM | Current Electricity MCQ Level - 1


Description
This mock test of Current Electricity MCQ Level - 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Current Electricity MCQ Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Current Electricity MCQ Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Current Electricity MCQ Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Current Electricity MCQ Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The electric cell does 5 Joule of work in carrying 10 C of charge around a close electric circuit. The electromotive force of the cell is :

Solution:

We know, E = W/Q where W = 5 joule, Q = 10 C

The correct answer is: 0.5V

QUESTION: 2

An energy source will supply a constant current into the load if its internal resistance is

Solution:

In case of an ideal battery, the internal resistance is zero.
The correct answer is: zero

QUESTION: 3

When current is passed through a wire heat is produced due to

Solution:

The correct answer is: collision of conduction electron with atoms.

QUESTION: 4

If a good conductor is connected between a point of an electric circuit and the ground.

Solution:

The correct answers are: the potential of the point is the same as that of the earth., current flows through the conductor only if one more point of the same circuit with some resistance between the two is connected to the ground

QUESTION: 5

When a wire of uniform cross-section a, length l and resistance is bent into a complete circle, resistance between any two of diametrically opposite points will be :

Solution:

The two half of the circle behave like two resistance

Both resistance  R1  and  R2  are in parallel combination

The correct answer is: R/4

QUESTION: 6

A heater coil is cut into two equals parts and only one part is now used in the heater. The heat generated will now be :

Solution:

We know, the relation


When R  is halved, then

The correct answer is: doubled

QUESTION: 7

A steady current flows in a metallic conductor of non-uniform cross-section. The quantity/quantities constant along the length of the conductor is/are

Solution:

Drift speed  

Since A  is not constant therefore vd  is not constant.
The correct answer is: current only

QUESTION: 8

The electric resistance of a certain wire of iron is  R. If its length and radius are both doubled then

Solution:

The correct answer is: the resistance will be halved and the specific resistance will remain unchanged

QUESTION: 9

We are able to obtain fairly large current in a conductor because.

Solution:

The correct answer is: the number density of free electron is very high and this can compensate for the low values of the electron drift speed and the very small magnitude of the electron charge

QUESTION: 10

N  identical cells each of emf E  and internal resistance r, are joined in series to from a closed circuit. One cell A  is joined with reverse polarity. The potential difference across each cell except A  is

Solution:

After reversing the polarity of a cell A, the current through the circuit is

Voltage across each cell

Related tests