Electric Charge MCQ Level - 2


10 Questions MCQ Test Basic Physics for IIT JAM | Electric Charge MCQ Level - 2


Description
This mock test of Electric Charge MCQ Level - 2 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Electric Charge MCQ Level - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Electric Charge MCQ Level - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Electric Charge MCQ Level - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Electric Charge MCQ Level - 2 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Effective mass of an electron in an semiconductor

Solution:

The correct answer is: can never be negative

QUESTION: 2

Two identical, insulated sphere have different charges. Sphere 1 has –9.6 × 10–18 C. Sphere 2 has 60 excess electron. If the two sphere are brought into contact and then separated. What charge will each have?

Solution:
QUESTION: 3

A charge +q is placed (a, 0, 0) and another +q is placed (-a, 0, 0). A charge q is placed at the origin. If it is slightly displaced along y-axis. Then  

Solution:

The correct answer is: It will execute SHM

QUESTION: 4

Which of the following is a possible value of charge?

Solution:

The correct answer is: 12.8 × 10–19 C

QUESTION: 5

Which of the following statement concerning lightning is/are correct?
1. It is a result of charging
2. The charge at the bottom of the clouds and those induced on the top of the roofs of buildings form a very   strong electric field.
3. Lightning cause the thunder we hear

Solution:

 

QUESTION: 6

A negative charged rod is held near a conductor X that is earthed shown in the figure. Here X is

Solution:

The correct answer is: Positively charged and at earth potential

QUESTION: 7

Which of the following should not be done during lightning.
1. Stay in a building with a lightning conductor installed on the roof.
2. Stand near a window with a metal frame.
3. Crouch down in an open field.

Solution:

1 and 3 are the preventive measures to stay safe from lightning

QUESTION: 8

The diagram shows five charged metal spheres suspended by string. The charge of each sphere is +5C, –2C, +3C, –4C and +2C as shown. If the five spheres simultaneously contact together. Find the net charge on them.

Solution:

The correct answer is: +4C

QUESTION: 9

Two spheres P and Q are supported on two insulated stands and placed next to each other. Sphere P has a charge of +10 and sphere Q is neutral which of the following statement is correct?

Solution:

The correct answer is: After some time, Q is still neutral

QUESTION: 10

A charged of Q coulomb is placed on a solid piece of metal of irregular shape the charge will distribute itself.

Solution:

The correct answer is: Such that the potential energy of the system is minimised

Related tests