First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2)


10 Questions MCQ Test Basic Physics for IIT JAM | First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2)


Description
This mock test of First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2) for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2) exercise for a better result in the exam. You can find other First Law Of Thermodynamics MCQ Level – 1 (part - 2) extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If W is the work done by a system against its surrounding, what will –W stand for ?
Select one:

Solution:

If W is work done by the system then –W would be the work done on the system by its surroundings.
The correct answer is: Work done on the system by its surroundings

QUESTION: 2

Internal energy of a perfect gas depends on.
Select one:

Solution:

dU = nCvdT.
The correct answer is: temperature only

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

In a cyclic process.
Select one:

Solution:

Because the process is cyclic, there is no change in internal energy after each cycle. Therefore the net work done in each cycle equals the heat added to the system. 

Step 2 - Isochoric process: The work done is W2 = 0. Heat Q2 is removed from the system because the temperature decreases from T1 to T2.

QUESTION: 4

Which of the following is not a property of the system?
Select one:

Solution:

Heat is thermal energy transferred from a hotter body to a cooler body that arein contact. Hence, it is not a property of the system.
The correct answer is: Heat

QUESTION: 5

If a system A is in thermal equilibrium separately with B and C, then B and C are also in thermal equilibrium with each other. This is the statement for.
Select one:

Solution:

The above statement is nothing but zeroth law of thermodynamics.
The correct answer is: Zeroth law of thermodynamics

QUESTION: 6

The processes or systems that do not involve heat is called.
Select one:

Solution:

In adiabatic processes, dQ = 0 heat remains fixed in the process, hence adiabatic processes do not involve heat.
The correct answer is: Adiabatic processes

QUESTION: 7

Let ΔWi = amount of work done by the gas when compressed isothermally to volume V, ΔQ = amount of heat absorbed by the gas during the process, ΔWa = amount of work done by the gas when expanded adiabatically to volume V, ΔE = change in internal energy of the gas due to complete process. So ΔE is given by.
Select one:

Solution:

Solution= C

dU = dQ – dW

⇒ ΔU = ΔQ – ΔW

ΔW= ΔWi-ΔWa

ΔW, work done by gas when compressed isothermally is positive.

dU = dQ – (ΔdWi-ΔWa)

=ΔQ- ΔdWi-ΔWa

Hence the correct answer would be ΔQ- ΔWi-ΔWa

QUESTION: 8

First law of the thermodynamics is conservation of.
Select one:

Solution:

dθ = dU + dW
The correct answer is: energy

QUESTION: 9

The piston containing an ideal gas is originally is the state x (see figure). The gas is taken through a thermal cycle  as shown.

The work done by the gas is positive, if the direction of the thermal cycle is
Select one:

Solution:

Since work done = Area between p-V curve and volume axis

Hence, work in positive direction is clockwise
Wxy = Area xyBA
Wyx = Area yBAx
and 
The correct answer is: clockwise

QUESTION: 10

In the pV diagram below, which is the correct statement?

Select one:

Solution:

In a cyclic process as shown above, the area enclosed by the curve gives the work done by the system.
The correct answer is: The area abcda represents the work done by the system for the process