Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1


25 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 12 | Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1


Description
This mock test of Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Vector Algebra (CBSE Level) - 1 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Vector has

Solution:

A vector has both magnitude as well as direction.

QUESTION: 2

Correct form of distributive law is

Solution:

Distributive law is given by : 

QUESTION: 3

Magnitude of the vector 

Solution:

We have :

QUESTION: 4

Find the unit vector in the direction of vector  where P and Q are the points (1, 2, 3) and (4, 5, 6), respectively

Solution:



QUESTION: 5

If  is a non zero vector of magnitude ‘a’ and λ a non zero scalar, then λ is a unit vector if

Solution:

λ is a unit vector if and only if  is equal to 

QUESTION: 6

Find the values of x and y so that the vectors  are equal

Solution:

QUESTION: 7

If P1(x1, y1, z1) and P2(x2, y2, z2) are any two points, then the vector joining P1 and P2is the vector P1P2. Magnitude of the vector 

Solution:

If P1(x1, y1, z1) and P2(x2, y2, z2) are any two points, then the vector joining P1 and P2is the vector P1P2, then ;

QUESTION: 8

Find the scalar and vector components of the vector with initial point (2, 1) and terminal point (– 5, 7). 

Solution:

The scalar and vector components of the vector with initial point (2, 1) and terminal point (– 5, 7) is given by : (- 5 – 2) i.e. – 7 and (7 – 1) i.e. 6. Therefore, the scalar components are – 7 and 6 .,and vector components are 

QUESTION: 9

Find a vector in the direction of the vector  which has a magnitude of 8 units

Solution:





QUESTION: 10

Find , if   and  

Solution:


QUESTION: 11

Direction angles are angles

Solution:

α,β,γ are the angles which the position vector  makes with the positive x-axis ,y-axis and z-axis respectively are called direction angles.

QUESTION: 12

 are any three vectors then the correct expression for distributivity of scalar product over addition is

Solution:

 are any three vectors then the correct expression for distributivity of scalar product over addition is :

QUESTION: 13

Find the values of x and y so that the vectors 

Solution:

QUESTION: 14

Find the direction cosines of the vector 

Solution:



QUESTION: 15

Find a unit vector perpendicular to each of 

Solution:

It is given that: 








Therefore, the unit vector perpendicular to both the vectors and

QUESTION: 16

Direction cosines

Solution:

Cosines of the angles α,β,γ are called direction cosines.

QUESTION: 17

Magnitude of the vector 

Solution:

We have : 

QUESTION: 18

Find the sum of the vectors    and  

Solution:

We have: 

QUESTION: 19

Find the direction cosines of the vector joining the points A(1, 2, –3) and B(–1, –2, 1), directed from A to B.

Solution:









Therefore, the D.C.’s of vector AB are given by: 

QUESTION: 20

If a unit vector makes angles π/3 with   and an acute angle θ with  then find θ

Solution:





QUESTION: 21

If l, m and n are direction cosines of the position vector OP the coordinates of P are

Solution:

If l , m and n are the direction cosines of vector  then , the coordinates of point P are given by : lr ,mr and nr respectively.

QUESTION: 22

Unit vectors along the axes OX, OY and OZ are denoted by 

Solution:

represents the unit vectors along the co ordinate axis i.e. OX ,OY and OZ respectively.

QUESTION: 23

Write down a unit vector in XY-plane, making an angle of 30° with the positive direction of x-axis.

Solution:

QUESTION: 24

Find the angle between two vectors  with magnitudes and 2, respectively, having 

Solution:


QUESTION: 25

If a unit vector  makes angles and an acute angle θ with , then the components of  are

Solution:

Let  It is given that left| , then , 





Putting these values in (1) , we get : 



Similar Content

Related tests