Olympiad Test: Analogy And Classification - 1


20 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 5 | Olympiad Test: Analogy And Classification - 1


Description
Attempt Olympiad Test: Analogy And Classification - 1 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Anthropology is related to Man in the same way as Anthology is related to

Solution:

Anthropology deals with the study of man. Similarly, anthology deals with collection of poems.

QUESTION: 2

People is related to Chatter in the same way as Leaves is related to

Solution:

First is the noise produced by the second.

QUESTION: 3

Lion is related to Prowl in the same way as Bear is related to

Solution:

Second is the manner of walking of the first.

QUESTION: 4

Mirror is related to Reflection in the same way as Water is related to

Solution:

Light rays falling on a mirror undergo reflection and those falling on water undergo refraction.

QUESTION: 5

Firm is related to Flabby in the same way as Piquant is related to

Solution:

The words in each pair are antonyms of each other.

QUESTION: 6

Happiness is related to Sorrow in the same way as Comfort is related to

Solution:

The words in each pair are opposites of each other.

QUESTION: 7

Appreciation is related to Reward in the same way as Disgrace is related to

Solution:

Second brings the first.

QUESTION: 8

Naphthalene is related to Woollen in the same way as Antibiotics is related to

Solution:

First is used to protect the second from attack by germs and insects.

QUESTION: 9

Retirement is related to Service in the same way as Dismissal is related to

Solution:

First terminates the second.

QUESTION: 10

Drummer is related to Orchestra in the same way as Minister is related to

Solution:

First is a member of the second.

QUESTION: 11

Physiology is related to Biology in the same way as Metaphysics is related to

Solution:

Physiology is a branch of Biology. Similarly, Metaphysics is a branch of Philosophy.

QUESTION: 12

Highbrow is related to Cultivated in the same way as Suave is related to

Solution:

The words in each pair are synonyms.

QUESTION: 13

Affirm is related to Hint in the same way as Charge is related to

Solution:

Affirm is ‘to confirm a charge’ and Hint is ‘to point at something’. Similarly, charge means ‘to blame’ and ‘Insinuate’ means ‘to suggest indirectly’.

QUESTION: 14

Author is related to Book in the same way as Choreographer is related to

Solution:

First composes the second. 

QUESTION: 15

Thick is related to Thin in the same way as Idle is related to

Solution:

The words in each pair are antonyms of each other.

QUESTION: 16

Coherent is related to Consistent in the same way as Irate is related to

Solution:

The words in each pair are synonyms.

QUESTION: 17

Book is related to Magazine in the same way as Newspaper is related to

Solution:

Second contains smaller articles of the same nature as the first.

QUESTION: 18

Tungsten is related to Filament in the same way as Bronze is related to

Solution:

First is used to make the second.

QUESTION: 19

Claymore is related to Sword in the same way as Beretta is related to

Solution:

First is a type of second.

QUESTION: 20

Indolence is related to Work in the same way as Taciturn is related to

Solution:

The words in each pair are antonyms of each other.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code