Olympiad Test: Coding And Decoding - 1


20 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 5 | Olympiad Test: Coding And Decoding - 1


Description
Attempt Olympiad Test: Coding And Decoding - 1 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If GIVE is coded as 5137 and BAT is coded as 924. how is GATE written in that code?

Solution:

G is coded as 5, A - 2 , T - 4, E - 7. So GATE =5247

QUESTION: 2

If  LUTE is written as MUTE and FATE is written as GATE, how is BLUE be written in that code?

Solution:

The first letter of the word is moved one step forward to obtain the first letter of the code, while the other letters remain unaltered.

QUESTION: 3

If INSTITUTION is written as NOITUTITSNI, how is PERFECTION written in that code?

Solution:
QUESTION: 4

If GANTIC is written as GIGTANCI, how is MIRACLES written in that code?

Solution:
QUESTION: 5

If GOODNESS is written as HNPCODTR. How is GREATNESS written in that code?

Solution:
QUESTION: 6

If EXPLAINING is written as PXEALNIGNI, how is PRODUCED written in that code?

Solution:
QUESTION: 7

If MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY written in that code?

Solution:
QUESTION: 8

If FISH is written as EHRG, how is JUNGLE be written in that code?

Solution:

Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 9

If TWINKLE is written as SVHOJKD, how is FILTERS be written in that code?

Solution:

Each letter in the word, except the middle letter, is moved one step backward while the middle letter is moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 10

If ROAD is written as URDG, how is SWAN written in that code?

Solution:

Each letter in the word is moved three steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 11

If OPERATION is written as NODQBUJPO, how is INVISIBLE written in that code?

Solution:

Each of the first four letters in the word is moved one step backward, while each of the last five letters in moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 12

If FAVOUR is written as EBUPTS, how is DANGER written in that code?

Solution:

The first, third and fifth letters are moved one step backward, while the second, fourth and sixth letters are each moves one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 13

If SUMMER is coded as RUNNER, how is WINTER written in that code?

Solution:

The first letter of the word is moved one step backward, while the two middle letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 14

If PRODUCTIONS is written as QQPCVEUHPMT, how is ORIENTATION written in that code?

Solution:

The first, third, fifth, seventh, ninth and eleventh letters in the word are each moved one step forward: the second, fourth, eighth and tenth letters are each moved one step backward, while the sixth letter is moved two step forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 15

If MIND is KGLB and ARGUE is YPESC, how is DIAGRAM written in that code?

Solution:

Each letter in the word is moved two step backward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 16

If BASIC is written as DDULE, how is LEADER written in that code?

Solution:

The letters at the odd numbered positions in the word are each moved two steps forward while those at the even numbered positions are each moved three steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 17

If SIGHT is written as FVTUG, how is REVEAL written in that code?

Solution:

Each letter in the word is moved thirteen steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 18

If MIRACLE is coded as NKUEHRL, how is GAMBLE written in that code?

Solution:

The first, second, third, fourth, fifth, sixth and seventh letters in the word are moved one, two, three, four, five, six and seven steps forward respectively to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 19

If BELIEF is written as AFKKDI ,how is SELDOM written in that code?

Solution:

The first, third and fifth letters of the word are each moved one step backward; the second, fourth and sixth letters are moved one, two and three steps forward respectively to obtain the corresponding letters of the code.

QUESTION: 20

If MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY written in that code?

Solution:

Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code