Olympiad Test: Analogy - 2


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Analogy - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Analogy - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Analogy - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Analogy - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Analogy - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Analogy - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 24 : 60 :: 120 : ?

Solution:

As 24:60 = (2/5)
Similarly, (120/300) = (2/5)

QUESTION: 2

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 335 : 216 :: 987 : ?

Solution:

As 335 – 216 = 119
Similarly, 987 – X = 119
Therefore, X = 987 – 119 = 868

QUESTION: 3

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 8 : 24 :: ? : 32

Solution:

As, 24 → 2 x 4 = 8
Similarly, 32 → 3 x 2 = 6

QUESTION: 4

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 9 : 8 :: 16 : ?

Solution:

Here, 9 = (3)2
8 = (3 – 1)3
and 16 = (4)2
? = (4 - 1)3 = 27

QUESTION: 5

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. K/T : 11/20 :: J/R : ?

Solution:

In Eq. alphabets positions of K and T are 11 and 20 respectively.
Similarly positions of J and R are 10 and 18.

QUESTION: 6

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. AERIE : EAGLE

Solution:

An aerie is where an eagle lives; a house is where a person lives.

QUESTION: 7

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. PROFESSOR : ERUDITE

Solution:

Being erudite is a trait of a professor; being imaginative is a trait of an inventor.

QUESTION: 8

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. DELTOID : MUSCLE

Solution:

The deltoid is a muscle; the radius is a bone.

QUESTION: 9

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. JAUNDICE : LIVER

Solution:

Jaundice is an indication of a liver problem; rash is an indication of a skin problem.

QUESTION: 10

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. CONVICTION : INCARCERATION

Solution:

A conviction results in incarceration; a reduction results in diminution.

QUESTION: 11

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. DEPENDABLE : CAPRICIOUS

Solution:

Dependable and capricious are antonyms; capable and inept are antonyms.

QUESTION: 12

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. METAPHOR : SYMBOL

Solution:

A metaphor is a symbol; an analogy is a comparison.

QUESTION: 13

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. INTEREST : OBSESSION

Solution:

Obsession is a greater degree of interest; fantasy is a greater degree of dream.

QUESTION: 14

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. CONDUCTOR : ORCHESTRA

Solution:

A conductor leads an orchestra; a skipper leads a crew.

QUESTION: 15

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. FROND : PALM

Solution:

A palm (tree) has fronds; a porcupine has quills.

QUESTION: 16

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. SOUND : CACOPHONY

Solution:

A cacophony is an unpleasant sound; a stench is an unpleasant smell.

QUESTION: 17

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. UMBRAGE : OFFENSE

Solution:

Umbrage and offense are synonyms; elation and jubilance are synonyms.

QUESTION: 18

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. DIRGE : FUNERAL

Solution:

A dirge is a song used at a funeral; a jingle is a song used in commercial.

QUESTION: 19

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. PHOBIC : FEARFUL

Solution:

To be phobic is to be extremely fearful; to be asinine is to be extremely silly.

QUESTION: 20

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. FERAL : TAME

Solution:

Feral and tame are antonyms; ephemeral and immortal are antonyms.

Similar Content

Related tests