Olympiad Test: Analogy - 3


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Analogy - 3


Description
This mock test of Olympiad Test: Analogy - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Analogy - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Analogy - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Analogy - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Analogy - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Thermometer : Temperature

Solution:

As temperature is measured by a thermometer, in the same way heart rate is measured by cardiograph.

QUESTION: 2

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Border : Country

Solution:

First is the boundary of the second.

QUESTION: 3

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. River : Ocean

Solution:

As River joints to Ocean, similarly Lane joints to Road.

QUESTION: 4

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Arc : Circle

Solution:

As Arc is a part of Circle, similarly segment is a part of line.

QUESTION: 5

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Sound : Muffled

Solution:

Second is the process of gradual disappearance of the first.

QUESTION: 6

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Platform : Train

Solution:

First is the place where second stops.

QUESTION: 7

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Train : Track

Solution:

As Train is guided by the track, similarly Bullet is guided by the barrel.

QUESTION: 8

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Chalk : Blackboard

Solution:

As chalk is used to write on the blackboard, similarly ink is used to write on the paper.

QUESTION: 9

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Rectangle : Pentagon

Solution:

Second one had one more side than the first.

QUESTION: 10

Directions: Each of the following questions consists of two words that have a certain relationship with each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair which has the same relationship as the original pair of words.

Q. Cube : Cuboid

Solution:

Second is elongated form of the first.

QUESTION: 11

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Artist is to painting as senator is to

Solution:

An artist makes paintings; a senator makes laws. The answer is not choice (a) because an attorney does not make laws and a senator is not an attorney. Choice c is incorrect because a senator is not a politician. A constituent (choice d) is also incorrect because a senator serves his or her constituents.

QUESTION: 12

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Exercise is to gym as eating is to

Solution:

A gym is a place where people exercise. A restaurant is a place where people eat. Food (choice a) is not the answer because it is something people eat, not a place or location where they eat. The answer is not choice b or c because neither represents a place where people eat.

QUESTION: 13

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Candid is to indirect as honest is to

Solution:

Candid and indirect refer to opposite traits. Honest and untruthful refer to opposite traits. The answer is not choice (a) because frank means the same thing as candid. Wicked (choice b) is incorrect because even though it refers to a negative trait, it does not mean the opposite of honest. (Choice c) is incorrect because truthful and honest mean the same thing.

QUESTION: 14

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Guide is to direct as reduce is to

Solution:

Guide and direct are synonyms, and reduce and decrease are synonyms. The answer is not choice b or d because neither means the same as reduce. (Choice c) is incorrect because increase is the opposite of reduce.

QUESTION: 15

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Careful is to cautious as boastful is to

Solution:

Careful and cautious are synonyms (they mean the same thing). Boastful and arrogant are also synonyms. The answer is not (choice b) because humble means the opposite of boastful. The answer is not choice c or d because neither means the same as boastful.

QUESTION: 16

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Pen is to poet as needle is to

Solution:

A pen is a tool used by a poet. A needle is a tool used by a tailor. The answer is not choice a, b, or c because none is a person and therefore cannot complete the analogy.

QUESTION: 17

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Secretly is to openly as silently is to

Solution:

Secretly is the opposite of openly, and silently is the opposite of noisily. Choices a and b are clearly not the opposites of silently. (Choice d) means the same thing as silently.

QUESTION: 18

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Pride is to lion as shoal is to

Solution:

A group of lions is called a pride. A group of fish swim in a shoal. Teacher (choice a) and student (choice b) refer to another meaning of the word school. The answer is not (choice c) because self-respect has no obvious relationship to this particular meaning of school.

QUESTION: 19

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Yard is to inch as quart is to

Solution:

A yard is a larger measure than an inch (a yard contains 36 inches). A quart is a larger measure than an ounce (a quart contains 32 ounces). Gallon (choice a) is incorrect because it is larger than a quart. Choices c and d are incorrect because they are not units of measurement.

QUESTION: 20

Directions: In each of the following questions, the first two words have definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will show the same relationship with the third word as between the first two.

Q. Cup is to coffee as bowl is to

Solution:

Coffee goes into a cup and soup goes into a bowl. Choices a and c are incorrect because they are other utensils. The answer is not choice d because the word food is too general.

Similar Content

Related tests