Olympiad Test: Direction Sense Test


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Direction Sense Test


Description
This mock test of Olympiad Test: Direction Sense Test for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Direction Sense Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Direction Sense Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Direction Sense Test exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Direction Sense Test extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

One morning after sunrise, Mohan was standing facing a pole. The shadow of the pole fall exactly to his right. Which direction was he facing?

Solution:

Sun rises in the east in the morning. So, in morning, the shadow falls towards the west. Now, Mohan’s shadow falls to his right. So, he is standing, facing south. 

QUESTION: 2

If south – east is called east, north – west is called west, south – west is called south and so on what will north be called?

Solution:

In diagram (A) the directions are shown as they actually are. Diagram (B) is as per the given data. So, comparing the direction of north in (A) with that in (B), north will be called north west.

QUESTION: 3

A, B, C and D are playing a game of carom. A & C and B & D are partners. D is to the right of C, who is facing west, then in which direction B is facing?

Solution:

As per the given data, C faces north. A faces towards west. D is to the right of C. So, D is facing towards south. Thus, B who is the partner of D will face towards north. 

QUESTION: 4

Rajesh is 40m south – west of Rohit. Rakesh is 40m south-east of Rohit. Then Rakesh is in which direction of Rajesh?

Solution:

It is clear from the adjoining diagram that Rakesh lies to the east of Rajesh.
 

QUESTION: 5

Pravin wants to go to the college. He starts from his home which is in the east and comes to a crossing. The road to the left ends in a theatre, straight ahead in the hospital. In which direction is the college?

Solution:

Starting from his house in the East, Pravin moves west wards. Then, the theatre, which is the left, will be in the south. The hospital, which is straight ahead, will be to the west.
So, the college will be to the north.
 

QUESTION: 6

Naresh walks 30m towards south. Then turning to his right, he walks 30m then turning to his left, he walks 20m. Again he turns to his left and walked 30m. How far is he from his initial position?

Solution:

The movments of the Naresh are as shown in fig.

∴ Naresh’s distance from initial position A
= AE = (AB + BE) = (AB + CD) 
= (30 + 20) m
= 50m  

QUESTION: 7

Manoj walks 10m in front end 10m to the right then every time turning to his left. He walks 5m, 15m and 15m respectively. How far is he now from his starting point?

Solution:

The movements of Manoj are as shown in figure (O to P, P to Q, Q to R, R to S and S to T).

Since TS = OP + QR, so T lies with O.
∴ Required distance
OT = (RS – PQ)
= (15 – 10) m = 5 m

QUESTION: 8

Nilesh went 15 km to the west from my house then turned left and walked 20 km. Then turned east and walked 25 km and finally turning left covered 20 km. How far was he from his house?

Solution:

The movements of Nilesh are as shown in fig.

∴ Nilesh distance from his house at A.
AE = (BE – BA) 
= (CD – BA) 
= (25 – 15) m = 10 m   

QUESTION: 9

Geeta walks Northwards. After a while, she turns to her right and  a little further to her left. Finally after walking a distance of 0.5km, she turns to her left again. In which direction is she moving now?

Solution:

The movements of Geeta are as shown in figure. Clearly she is finally walking in the direction DE i.e, west.
 

QUESTION: 10

Kishan walked 40m towards East, took a right turn and walked 50m. then he took a left turn and walked 40m. in which direction is he now from the starting point?​

Solution:

The movements of Kishan are as shown in figure (A to B, B to C, C to D).

Clearly his final position is D which is to south-east of starting point A. 

QUESTION: 11

Mahesh goes 30m North then turns right and walks 40m then again turns right and walks 20m then again turns right and walks 40m. How many metres is he from his starting position.

Solution:

The movements of Mahesh are as shown in fig. (A to B, B to C, C to D, D to E).

∴ Mahesh distance from his original position A = AE = (AB – BE) 
= (AB – CD)
= (30 – 20)m = 10 m 

QUESTION: 12

A, B, C, D, E, F, G, H are sitting around a round table in the same order at equal distance for group discussion. Their positions are clockwise. If G sits in the north then what will be the position of D?

Solution:

Clearly, the seating arrangement is as shown in the adjoining figure.

So, D is at the south west position.  

QUESTION: 13

If P is to south of Q and R is to the east of Q. In which direction is P with respect to R?

Solution:

Clearly comparing the direction of P w.r.t.
R in second diagram with that in the first diagram, P will be south – west of R.
 

QUESTION: 14

Ramesh is performing yoga with his head down and legs up. His face is towards the west. In which direction will his left hand be?

Solution:

The posture of the Ramesh is as shown. Clearly, the left hand points towards north.

QUESTION: 15

A clock is so placed that at 12 noon its minute hand points towards north-east. In what direction does its hour hand point at 1.30 P.M.?

Solution:

Clearly, the positions of the minute and hour hands at 12 noon and 1.30 p.m. are as shown in the diagram. So, as shown, the hour hand A at 1.30 p.m. points towards the east.

QUESTION: 16

Rohan is facing North. He turns 135° in the anticlockwise direction and then 180° in the clockwise direction. Which direction is he facing now?

Solution:

Rohan initially faces in the direction OA. On moving 135° anti clockwise, he faces in the direction OB. On further moving 180° clockwise, he faces on the direction OC, which is south west, as shown in fig.
 

QUESTION: 17

Ritesh went to meet his cousin to another village situated 5 km away in north-east direction of Ritesh’s village. From there he came to meet his friend living in a village situated 4km in the south of his cousin’s village. How far away and in which direction is he now?

Solution:

Ritesh moves from his village at O to his uncle’s village at A and thereon to his father in law village at B.
Clearly, ∆OBA is right-angled at B.

So, OA2 = OB2 + AB2
⇒ OB2 = OA2 – AB2

Thus B is 3 km to the east of his initial position O. 

QUESTION: 18

Karim goes 30m North then turns right and walks 40m then again turns right and walks 20m, then again turns right and walks 40m. How far is he from his original position?

Solution:

The movements of Karim are as shown in fig. (A to B, B to C, C to D, D to E).

∴ Karim’s distance from his original position
A = AE = (AB – BE) 
= (AB – CD)
= (30 – 20) m = 10 m 

QUESTION: 19

Ankur walked 30m towards east, took a right turn and walked 40m. then took a left turn and walked 30m. In which direction is he now from the starting point?

Solution:

The movements of Ankur are as shown in fig. (P to Q, Q to R and R to S). Clearly, his final position is S which is to the south east of the starting point P.

QUESTION: 20

Rohit went 15km to the west from my house then turned left and walked 20km. he then turned east and walked 25km and finally turning left covered 20km. How far was he from his house?

Solution:

The movements of Rohit are as shown in fig.

∴ Rohit’s distance from his house at A
AE = (BE – BA) 
= (CD – BA) 
= (25 – 15) km = 10 km 

Related tests