Olympiad Test: Essential Element -1


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Essential Element -1


Description
This mock test of Olympiad Test: Essential Element -1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Essential Element -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Essential Element -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Essential Element -1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Essential Element -1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Knowledge

Solution:

Knowledge is gained through experience or study, so learning is the essential element. A school (choice a) is not necessary for learning or knowledge to take place, nor is a teacher or a textbook (choices b and c).

QUESTION: 2

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Culture

Solution:

A culture is the behaviour pattern of a particular population, so customs are the essential element. A culture may or may not be civil or educated (choices a and b). A culture may be an agricultural society (choice c), but this is not the essential element.

QUESTION: 3

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Antique

Solution:

An antique is something that belongs to, or was made in, an earlier period. It may or may not be a rarity (choice a), and it cannot be an artifact, an object produced or shaped by human craft (choice b). An antique is old but does not have to be prehistoric (choice d).

QUESTION: 4

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Dimension

Solution:

A dimension is a measure of spatial content. A compass (choice a) and ruler (choice b) may help determine the dimension, but other instruments may also be used, so these are not the essential element here. An inch (choice c) is only one way to determine a dimension.

QUESTION: 5

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Purchase

Solution:

A purchase is an acquisition of something. A purchase may be made by trade (choice a) or with money (choice b), so those are not essential elements. A bank (choice c) may or may not be involved in a purchase.

QUESTION: 6

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Infirmary

Solution:

An infirmary is a place that takes care of the infirm, sick, or injured. Without patients, there is no infirmary. Surgery (choice a) may not be required for patients. A disease (choice b) is not necessary because the infirmary may only see patients with injuries. A receptionist (choice d) would be helpful but not essential.

QUESTION: 7

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Sustenance

Solution:

Sustenance is something, especially food, that sustains life or health, so nourishment is the essential element. Water and grains (choices b and c) are components of nourishment, but other things can be taken in as well. A menu (choice d) may present a list of foods, but it is not essential to sustenance.

QUESTION: 8

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Provisions

Solution:

Provisions imply the general supplies needed, so choice b is the essential element. The other choices are by products, but they are not essential.

QUESTION: 9

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

School

Solution:

Without students, a school cannot exist; therefore, students are the essential part of schools. The other choices may be related, but they are not essential.

QUESTION: 10

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Language

Solution:

Words are a necessary part of language. Slang is not necessary to language (choice b). Not all languages are written (choice c).Words do not have to be spoken in order to be part of a language (choice a).

QUESTION: 11

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Book

Solution:

The necessary part of a book is its pages; there is no book without pages. Not all books are fiction (choice a), and not all books have pictures (choice c). Learning (choice d) may or may not take place with a book.

QUESTION: 12

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Desert

Solution:

A desert is an arid tract of land. Not all deserts are flat (choice d). Not all deserts have cacti or oases (choices a and c).

QUESTION: 13

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Lightning

Solution:

Lightning is produced from a discharge of electricity, so electricity is essential. Thunder and rain are not essential to the production of lightning (choices b and d). Brightness may be a by-product of lightning, but it is not essential (choice c).

QUESTION: 14

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Swimming

Solution:

Water is essential for swimming; without water, there is no swimming. The other choices are things that may or may not be present.

QUESTION: 15

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Shoe

Solution:

All shoes have a sole of some sort. Not all shoes are made of leather (choice b); nor do they all have laces (choice c).Walking (choice d) is not essential to a shoe.

QUESTION: 16

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Ovation

Solution:

An ovation is prolonged, enthusiastic applause, so applause is necessary to an ovation. An outburst (choice a) may take place during an ovation; “bravo” (choice b) may or may not be uttered; and an encore (choice d) would take place after an ovation. 

QUESTION: 17

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Bonus

Solution:

A bonus is something given or paid beyond what is usual or expected, so reward is the essential element. A bonus may not involve a raise in pay or cash (choices b and c), and it may be received from someone other than an employer (choice d).

QUESTION: 18

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Cage

Solution:

A cage is meant to keep something surrounded, so enclosure is the essential element. A prisoner (choice b) or an animal (choice c) are two things that may be kept in cages, among many other things. A zoo (choice d) is only one place that has cages. 

QUESTION: 19

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Wedding

Solution:

A wedding results in a marriage, so choice d is the essential element. Love (choice a) usually precedes a wedding, but it is not essential. A wedding may take place anywhere, so a church (choice b) is not required. A ring (choice c) is often used in a wedding, but it is not necessary. 

QUESTION: 20

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Faculty

Solution:

A faculty consists of a group of teachers and cannot exist without them. The faculty may work in buildings (choice a), but the buildings aren’t essential. They may use textbooks (choice b) and attend meetings (choice d), but these aren’t essential.