Olympiad Test: Essential Element -2


10 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Essential Element -2


Description
This mock test of Olympiad Test: Essential Element -2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Essential Element -2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Essential Element -2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Essential Element -2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Essential Element -2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Recipe

Solution:

A recipe is a list of directions to make something. Recipes may be used to prepare desserts (choice a), among other things. One does not need a cookbook (choice c) to have a recipe, and utensils (choice d) may or may not be used to make a recipe. 

QUESTION: 2

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Autograph

Solution:

Without a signature, there is no autograph. Athletes and actors (choices a and b) may sign autographs, but they are not essential. An autograph can be signed with something other than a pen (choice d). 

QUESTION: 3

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Champion

Solution:

Without a first-place win, there is no champion, so winning is essential. There may be champions in running, swimming, or speaking, but there are also champions in many other areas. 

QUESTION: 4

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Saddle

Solution:

A saddle is something one uses to sit on an animal, so it must have a seat (choice b). A saddle is often used on a horse (choice a), but it may be used on other animals. Stirrups (choice c) are often found on a saddle but can not be used. A horn (choice d) is found on Western saddles, but not on English saddles, so it is not the essential element here. 

QUESTION: 5

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Dome

Solution:

A dome is a large rounded roof or ceiling, so being rounded is essential to a dome. A geodesic dome (choice b) is only one type of dome. Some, but not all domes, have copper roofs (choice d). Domes are often found on government buildings (choice c), but domes exist at many other places. 

QUESTION: 6

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Glacier

Solution:

A glacier is a large mass of ice and cannot exist without it. A glacier can move down a mountain, but it can also move across a valley or a plain, which rules out choice a. Glaciers exist in all seasons, which rules out choice b. There are many glaciers in the world today, which rules out choice c. 

QUESTION: 7

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Directory

Solution:

A directory is a listing of names or things, so (choice b) is the essential element. A telephone (choice a) often has a directory associated with it, but it is not essential. A computer (choice c) uses a directory format to list files, but it is not required. Names (choice d) are often listed in a directory, but many other things are listed in directories, so this is not the essential element. 

QUESTION: 8

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Contract

Solution:

An agreement is necessary to have a contract. A contract may appear on a document (choice b), but it is not required. A contract may be oral as well as written, so choice c is not essential. A contract can be made without an attorney (choice d). 

QUESTION: 9

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Hurricane

Solution:

A hurricane cannot exist without wind. A beach is not essential to a hurricane (choice a). A hurricane is a type of cyclone, which rules out (choice b). Not all hurricanes cause damage (choice c). 

QUESTION: 10

Find the word that names a necessary part of the underlined word.

Town

Solution:

Residents must be present in order to have a town. A town may be too small to have skyscrapers (choice b). A town may or may not have parks (choice c) and libraries (choice d), so they are not the essential elements.