Olympiad Test: Pattern


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Pattern


Description
This mock test of Olympiad Test: Pattern for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Pattern (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Pattern quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Pattern exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Pattern extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig 1  (112 ÷ 14) × 2 = 16
From fig 2  (168 ÷ 24) × 2 = 14
From fig 3  (144 ÷ 16) × 2 = 9 × 2 = 18 

QUESTION: 2

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig 1  4 × 6 + 18 × 3 = 24 + 54 = 78
From fig 2  3 × 5 + 24 × 4 = 15 + 96 = 111
From fig 3  2 × 7 + 21 × 4 = 14 + 84 = 98 

QUESTION: 3

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I  1 + 2 = 3 → 32 = 9
From fig II  3 + 4 = 7 → 72 = 49
5 + 4 = 9 → 92 = 81
7 + 6 = 13 → 132 = 169

QUESTION: 4

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I    22 × 32 = 4 × 9 = 36
From fig II   42 × 52 = 16 × 25 = 400
From fig III  62 × 72 = 36 × 49 = 1764 

QUESTION: 5

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I   (14 + 24) – 2 = 38 – 2 = 36
From fig II  (23 + 35) – 3 = 58 – 3 = 55
From fig III (34 + 45) – 4 = 79 – 4 = 75 

QUESTION: 6

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I   5 × 2 + 1 × 3 = 10 + 3 = 13
From fig II  2 × 4 + 5 × 3 = 8 + 15 = 23
From fig III 3 × 4 + 5 × 7 = 12 + 35 = 47 

QUESTION: 7

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I   7 × 4 – 5 × 3 = 28 – 15 = 13
From fig II  9 × 6 – 7 × 3 = 54 – 21 = 33
From fig III 8 × 9 – 7 × 5 = 72 – 35 = 37 

QUESTION: 8

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I  1 + 7 + 3 + 2 = 13 →132 = 169
From fig II  1 + 5 + 2 + 7 = 15 → 152 = 225 
From fig III  2 + 7 + 3 + 9 = 21 → 212 = 441

QUESTION: 9

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

2 × 4 × 8 × 6 = 384
3 × 5 × 6 × 7 = 630
3 × 8 × 7 × 9 = 1512 

QUESTION: 10

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

QUESTION: 11

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

QUESTION: 12

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I   7 × 2 × 3 = 42
From fig II  8 × 3 × 2 = 48
From fig III 7 × 6 × 4 = 168

QUESTION: 13

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

From fig I 1 × 5 + 3 × 4 = 5 + 12 = 17
From fig II 1 × 7 + 4 × 6 = 7 + 24 = 31
From fig III 4 × 6 + 7 × 8 = 24 + 56 = 80 

QUESTION: 14

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

In the first row, (263 – 188) × 4 = 300
In the second row, missing number
= (915 – 893) × 4 = 22 × 4 = 88 

QUESTION: 15

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

In the first row, 16 × 14 – 14 = 210
In the second row, 14 × 12 – 12 = 156 
∴ missing number = 12 × 10 – 10 = 110 

QUESTION: 16

Study the pattern and find the missing number.

Solution:
QUESTION: 17

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

In the first row, 8 × 2 + 17 = 33
In the second row; 12 × 2 + 5 = 29 
∴ missing number = 10 × 2 + 13 = 33

QUESTION: 18

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

In the first row, 2 + 2 = 4 and 44 = 256
In the third row, 4 + 2 = 6 and 66 = 46656
In the second row, 3 + 2 = 5
So, missing number = 55 = 3125 

QUESTION: 19

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

In the first row, 11 × 2 + (6 ÷ 2) = 25
In the second row, 6 × 2 + (8 ÷ 2) = 16
∴ in the third row, missing number
= 5 × 2 + (12 ÷ 2) = 10 + 6 = 16

QUESTION: 20

Study the pattern and find the missing number.

Solution:

In the first row, (85 ÷ 5) + 3 = 20 
In the second row, (126 ÷ 6) + 3 = 24 
∴ In the third row, missing number
= (175 ÷ 7) + 3
= (25 + 3) = 28 

Related tests