Olympiad Test: Blood Relation Test -1


15 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Blood Relation Test -1


Description
This mock test of Olympiad Test: Blood Relation Test -1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Blood Relation Test -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Blood Relation Test -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Blood Relation Test -1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Blood Relation Test -1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pointing to a man on the stage, Ritu said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Ritu?

Solution:

Because, wife of husband - herself; Brother of daughter - son. So, the man is Ritu’s son.

QUESTION: 2

A party consists of grandmother, father, mother, four sons and their wives and one son and two daughters to each of the sons. How many females are there in all?

Solution:

Grandmother is one female, mother is another, wives of four sons are the four females and two daughters of all four sons are eight females.
So, in all there are 1 + 1 + 4 + 8 = 14 females.

QUESTION: 3

Lata and Mona are Ravi’s wives. Shalu is Mona’s Step-daughter. How is Lata related to Shalu?

Solution:

Shalu is Mona’s step-daughter, which means Shalu is the daughter of the other wife of Ravi.
So, Shalu is the daughter of Leena or Leena is the mother of Shalu.

QUESTION: 4

Deepak has a brother Amit. Deepak is the son of Chaya. Binod is Chaya’s father. In terms of relationship, what is Amit of Binod?

Solution:

Amit is the brother of Deepak and Deepak is the son of Chaya. So, Amit is the son of Chaya. Now, Binod is the father of Chaya.
So, Amit is the grandson of Binod.

QUESTION: 5

Disha’s mother is the only daughter of Mona’s father. How is Mona’s husband related to Disha?

Solution:

Clearly, the only daughter of Mona’s father is Mona herself. So, Disha’s mother is Mona. Thus, Mona’s husband is the father of Disha.

QUESTION: 6

If
(a) M is brother of N
(b) B is brother of N
(c) M is brother of D
​then which of the following statements is definitely true?

Solution:

M is the brother of N and B is the brother of N. So, M is the brother of B.

QUESTION: 7

Daya is brother of Raj. Rita is sister of Amit. Raj is son of Rita. How is Daya related to Rita?

Solution:

Daya is the son of Raj, who is the son of Rita. Thus, Daya is the son of Rita.

QUESTION: 8

A is B’s sister. C is B’s mother. D is C’s father. E is D’s mother. Then, how is A related to D?

Solution:

A is the sister of B and B is the daughter of C.
So, A is the daughter of C. Also, D is the father of C. So, A is the granddaughter of D.

QUESTION: 9

Given that:
(1) A is brother of B
(2) C is father of A
(3) D is brother of E
(4) E is daughter of B
The uncle of D is

Solution:

Clearly, D is the brother of E and E is the daughter of B. So, D is the son of B. Also, A is the brother of B. So, A is the uncle of D.

QUESTION: 10

Pointing to Lalit in the photograph, Rajan said, “His mother has only one grandchild whose mother is my sister.”How is Rajan related to Lalit?

Solution:

QUESTION: 11

Deepak said to Nitin, “The boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?

Solution:

QUESTION: 12

B is the brother of A, S is the sister of B, E is the brother of D, D is the daughter of A, and F is the father of S. Then, the uncle of E is:

Solution:


E and D are children of A, and B is the brother of A. So, B is the Uncle of E.

QUESTION: 13

Introducing a boy, a girl said, “He is the only son of my mother’s mother”. How is the girl related to that boy?

Solution:

QUESTION: 14

If Y says that his mother is the only daughter of X’s mother, How is X’ related to Y?

Solution:

Assume Y’s mother be S, and X’s mother be T, As S is the only daughter of T so, X is the son of T. The family tree can be drawn as follows.

So, X is maternal uncle of Y.

QUESTION: 15

Pointing to Sagar in a photograph, Manjula said, “His brother’s father is the only son of my grandfather. “How is Manjula related to Sagar?

Solution:

Only son of Manjula’s grandfather - Manjula’s father and Sagar’s brother’s father - Sagar’s father.
So, Manjula is Sagar’s sister.

Similar Content

Related tests