Olympiad Test: Dice


15 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Dice


Description
This mock test of Olympiad Test: Dice for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Dice (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Dice quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Dice exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Dice extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The positions of a cube are shown below, Which letter will be on the face opposite to face with ‘A’?

 

Solution:

The letters of the adjacent faces to the face with letter A are B, F, C and E. Hence D is the letter of the face opposite to the face with letter (A).

QUESTION: 2

Two positions of a dice are shown below. When 3 points are at the bottom, how many points will be at the top?

Solution:

According to the rule (2), when 3 points are at the bottom then 4 points will be at the top.

QUESTION: 3

Observe the dots on the dice (one to six dots) in the following figures. How many dots are contained on the face opposite to the face containing four dots?

Solution:

Here one of the two common faces (5) is in the same position, then according to the rule (2), the remaining face with the 4 dots will be opposite to face with dots 2.

QUESTION: 4

How many points will be on the face opposite to the face which contains 3 points?

Solution:

The adjacent faces to the face which 3 points have 2, 1, 4 and 6 points. Hence on the face which is opposite to the face which contains 3 points, there will be 5 points.

QUESTION: 5

When the digit 5 is on the bottom, which number will be on its upper surface?

Solution:

According to the rule (3), common faces with number 2 are in same positions. Hence when the digit 5 is on the bottom, 1 will on the upper surface.

QUESTION: 6

From the four positions of a dice given below, find the colour which is opposite to yellow?

Solution:

The colours adjacent to yellow are orange, blue, red and rose. Hence violet will be opposite to yellow.

QUESTION: 7

Two positions of a cubical block are shown. When 5 is at the top, which number will be at bottom?

Solution:

In these 2 positions one common face with number 3 is in the same position. Hence according to rule (3), 1 is opposite to 6 and 4 is opposite to 2. Therefore 5 is opposite to 3.

QUESTION: 8

Here 4 positions of a cube are shown. Which sign will be opposite to ‘+’?

Solution:

From position I and III common face with % is in the same position. Hence according to rule (3) opposite is x.

QUESTION: 9

Two positions of a dice are shown below. How many points will be on the top when 2 points are at the bottom?

Solution:

In these 2 positions of a dice, one common face having points 3 is in the same position. Hence, according to rule (3), there will be 4 points on the required face.

QUESTION: 10

Here two positions of a dice are shown. If there are two dots in the bottom, then how many dots will be on the top?

Solution:

Here the common faces with 4 dots are in the same positions.
Hence 2 will be opposite to 5.

QUESTION: 11

Two positions of a cube with its numbered surfaces are shown below. When the surface 4 touches the bottom, which surface will be on the top?

Solution:

In these 2 positions one common face with number 1 is in the same position. Hence according to the rule number (3), 2 is opposite 6 and 3 is opposite to 5. Therefore opposite to 4 is 1.

QUESTION: 12

Two positions of a dice are shown below. When number ‘1’ is on the top. What number will be at the bottom?

Solution:

According to the rule (2) when ‘one’ is at the top, then 5 will be at the bottom.

QUESTION: 13

Which number is on the face opposite to 6?

Solution:

As the numbers 2, 3, 4 and 5 are adjacent to 6. Hence the number on the face opposite to 6 is 1.

QUESTION: 14

Six dice with upper faces erased are shown as:

The sum of the numbers of dots on the opposite face is 7.

Q. ​If even numbered dice have even number of dots on their top faces, then what would be the total number of dots on the top faces of their dice?

Solution:

Even numbered dice are: (II), (IV) and (VI)
No. of dots on the top face of (II) dice = 6 No. of dots on the top face of (IV) dice = 6 and No. of dots on the top face of (VI) dice = 6 Therefore required total = 6 + 6 + 6 = 18

QUESTION: 15

How many points will be on the face opposite to the face which contains 2 points?

Solution:

In first two positions of dice one common face containing 5 is same. Therefore according to Rule no. (3) the face opposite to the face which contains 2 point will contain 6 points.
A cube has six different symbols drawn over its six faces. The symbols are dot, circle, triangle, square, cross and arrow. Three different positions of the cube are shown in figures X, Y, and Z.

Similar Content

Related tests