High Order Thinking Skills -1 - Class 7 MCQ

# High Order Thinking Skills -1 - Class 7 MCQ

Test Description

## 20 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 - High Order Thinking Skills -1

High Order Thinking Skills -1 for Class 7 2024 is part of Mathematics Olympiad Class 7 preparation. The High Order Thinking Skills -1 questions and answers have been prepared according to the Class 7 exam syllabus.The High Order Thinking Skills -1 MCQs are made for Class 7 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for High Order Thinking Skills -1 below.
Solutions of High Order Thinking Skills -1 questions in English are available as part of our Mathematics Olympiad Class 7 for Class 7 & High Order Thinking Skills -1 solutions in Hindi for Mathematics Olympiad Class 7 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Attempt High Order Thinking Skills -1 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 7 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics Olympiad Class 7 for Class 7 Exam | Download free PDF with solutions
High Order Thinking Skills -1 - Question 1

### What is the smallest number which when divided by 16, 36 & 80 leaves a remainder 7 in each case?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 1

LCM of 16, 36, 80 = 720 Required smallest number = 720 + 7 = 727

High Order Thinking Skills -1 - Question 2

### Which of the following cannot be the sides of any triangle?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 2

2 + 12 < 15,
So, 2, 12, 15 cannot be sides of a triangle.

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
High Order Thinking Skills -1 - Question 3

### If Raju runs a distance of 7 km 800m in going round a rectangular stadium ground three times then what is the length of the ground if its width is 330m?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 3

Distance = 7 km 800 m = 7800 m Perimeter × 3 = 7800

2 (x + 330) = 2600
⇒ x + 330 = 1300
⇒ x = 1300 – 330 = 970m

High Order Thinking Skills -1 - Question 4

What is the number of square tiles of size 15cm required for covering the floor of a room having dimension 9m × 6m?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 4

Length of rectangular floor of room= 9m

∴Area of rectangular floor = length* breadth

=   9*6

= 54 m²

Side of Square tile= 15cm

Now we need to convert Side of Square tile in meters (since unit of all quantity has to be same for ease of calculation)= 15/100=0.15m

Area of square tile = side²

= 0.15²

=0.0225 m²

Now number of tiles required to cover the floor =(area of floor of room)/(area of 1 tile)

= (54)/(0.0225)

=2400 tiles

High Order Thinking Skills -1 - Question 5

If Rs. 7140 is divided among A, B, C in the ratio 2 : 3 : 5. What is the share of B?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 5

2x + 3x + 5x = 7140
⇒ 10x = 7140

∵ Share of B = 714 × 3 = 2142

High Order Thinking Skills -1 - Question 6

A wire of length 172cm is bent in the form of a rectangle such that its length is 7cm more than its breadth. What is its breadth?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 6

Let the breadth be b cm
Length = (b + 7) cm
Perimeter = 2 (l + b)
= 2 (b + 7 + b) = 2 (2b + 7)
⇒ 2 (2b + 7) = 172
⇒ 2b + 7 = 86

High Order Thinking Skills -1 - Question 7

The sum of three consecutive even numbers be 222. Which of them is largest even number?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 7

Let three consecutive even numbers be x, x + 2, x + 4.
∴ x + x + 2 + x + 4 = 222
⇒ 3x + 6 = 222
⇒ 3x = 222 – 6
⇒ 3x = 216

Largest even number = x + 4
= 72 + 4 = 76

High Order Thinking Skills -1 - Question 8

26 men can dig a hole in 12 days. How many men can dig a hole in 4 days?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 8

∵ In 12 days a hole can be dig by 26 men
∴ In 1 day a hole can be dig by 26 × 12
∴ In 4 days a hole can be dig by =
= 78 men

High Order Thinking Skills -1 - Question 9

In covering 121km a car consumes 11 litre of petrol. How many kilometers will it go in 15 litre of petrol?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 9

∵ In 11 litres a car covers 121 km.
∵ In 1 litre a car covers 121/11 = 11 km.
∴ In 15 litres a car covers 11 × 15 = 165 km.

High Order Thinking Skills -1 - Question 10

The cost of 5 bars of a soap is Rs. 92.50. What is the cost of three dozen bars of soap?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 10

∴ The cost of 5 bars of soap = Rs. 92.50
∴ The cost of 1 bar of soap =
∴ The cost of 36 bars of soap =

= 666

High Order Thinking Skills -1 - Question 11

The sides of a triangle are in the ratio 1 : 3 : 5 and its perimeter is 90cm. What is the length of smallest side?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 11

x + 3x + 5x = 90

∴ Length of smallest side = x = 10cm

High Order Thinking Skills -1 - Question 12

In a fort 550 men had provisions for 56 days. How many days will it last for 700 men?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 12

∵ 550 men had provision for 56 days.
∴ 1 man had provision for 56 × 550
∴ 700 men had provision for
= 44 days

High Order Thinking Skills -1 - Question 13

The cost of fencing a square field at Rs. 125 per metre is Rs. 16000. What is the area of that field?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 13

Perimeter of square =

Area = (32)2 = 1024 m2

High Order Thinking Skills -1 - Question 14

The distance between Raman’s house and his office is 18km. He covers 8km 65m by scooter, 4km 325m by bus and rest on feet. How much distance does he covers by walking?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 14

Distance covered by walking  18km – [8 km 65 m + 4 km 325 m] 18km – 12km 390m = 5km 610m

High Order Thinking Skills -1 - Question 15

What is simplified value of​

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 15

[14 – {12 – {9 – (7 – 6 −2 )}]
= [14 – {12 – {9 – (7 – 4)}]
= [14 – {12 – {9 – 3}]
= [14 – {12 – 6}]
= 14 – 6 = 8

High Order Thinking Skills -1 - Question 16

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 16

High Order Thinking Skills -1 - Question 17

An electronic device makes a beep after every 12 minutes. Another device makes a beep after every 18 minutes. They beeped together at 6 a.m. At what time they next beep together?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 17

LCM of 12 and 18 = 36 minutes. 6 a.m. & 36 minutes = 6 : 36 A.M.

High Order Thinking Skills -1 - Question 18

What is the least number which is divisible by 3, 7, 9, 12, 15 & 18 ?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 18

∴ 3 × 3 × 4 × 7 × 5
= 420 × 3 = 1260
LCM of 3, 7, 9, 12, 15, 18 = 1260

High Order Thinking Skills -1 - Question 19

The area of a rectangular carpet is 120m2 and its perimeter is 46m. What is the length of the diagonal?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 19

2 (l + b) = 46 ⇒l + b = 23 ……..(1)
lb = 120

From (1) & (2) 2l = 30 ⇒l = 15
b = 8
∴ Length of diagonal

High Order Thinking Skills -1 - Question 20

How many envelops can be made out of a sheet of paper 95 cm by 72 cm. If each envelops requires a paper of size 19 cm to 18 cm?

Detailed Solution for High Order Thinking Skills -1 - Question 20

Number of envelops =

24 videos|57 docs|103 tests
Information about High Order Thinking Skills -1 Page
In this test you can find the Exam questions for High Order Thinking Skills -1 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for High Order Thinking Skills -1, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice