Olympiad Test: Alphabetical Series - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Alphabetical Series - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Alphabetical Series - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Alphabetical Series - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Alphabetical Series - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Alphabetical Series - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Alphabetical Series - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
_ op _ mo _ n _ _ pnmop _.

Solution:

The series is mopn/mopn/mopn/mopn. Thus, the pattern ‘mopn’ is repeated.

QUESTION: 2

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
_bcc _ ac _ aabb _ ab _ cc

Solution:

The series is bbccaa/ccaabb/aabbcc. Thus, the letter pairs move in a cyclic order.

QUESTION: 3

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
m _ nm _ n _ an _ a _ ma _

Solution:

The series is man/man/man/man/man. Thus, the pattern ‘man’ is repeated. 

QUESTION: 4

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
ab __ d __ aaba __ na _ badna _ b

Solution:

The series is abadna/abadna/abadna/ab. Thus, the pattern ‘abadna’ is repeated.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
bca _ b _ aabc __ a __ caa

Solution:

The series is bcaa/bcaa/bcaa/bcaa. Thus, the pattern ‘bcaa’ is repeated.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
ab _ _ baa _ _ ab _

Solution:

The series is aba/aba/aba/aba. Thus, the pattern ‘aba’ is repeated.

QUESTION: 7

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
_ bc _ ca _ aba _ c _ ca

Solution:

The series is abc/bca/cab/abc/bca, Thus, the letters change places in a cyclic order.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
ba _ cb _ b _ bab _

Solution:

The series is babc/babc/babc. Thus, the pattern ‘babc’ is repeated.

QUESTION: 9

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
c _ bba _ cab _ ac _ ab _ ac

Solution:

The series is cabbac/cabbac/cabbac. Thus, the pattern ‘cabbac’ is repeated.

QUESTION: 10

Direction: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
_ aa _ ba _ bb _ ab _ aab

Solution:

The series is baab/baab/baab/baab. Thus, the pattern ‘baab’ is repeated.

Related tests