Olympiad Test: Alphabetical Series - 2


15 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Alphabetical Series - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Alphabetical Series - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Alphabetical Series - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Alphabetical Series - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Alphabetical Series - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Alphabetical Series - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
QAR, RAS, SAT, TAU, _____

Solution:

In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order beginning with R.

QUESTION: 2

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
DEF, DEF2, DE2F2, _____, D2E2F3

Solution:

In this series, the letters remain the same: DEF.
The subscript numbers follow this series: 111, 112, 122, 222, 223, 233, 333, ...

QUESTION: 3

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
P5QR, P4QS, P3QT, _____, P1QV

Solution:

The first two letters, PQ, are static. The third letter is in alphabetical order, beginning with R. The number series is in descending order beginning with 5.

QUESTION: 4

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
FAG, GAF, HAI, IAH, ____

Solution:

The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

Solution:

The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

Solution:

The second and fourth letters in the series, L and A, are static. The first and third 

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
ejo tyd ins xch ?

Solution:

There is a gap of four letters between the first and second, the second and third letters of each term, and also between the last letter of a term and the first letter of the next term.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
JAK, KBL, LCM, MDN, _____

Solution:

This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as the first letter in each subsequent three-letter segment.

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
BCB, DED, FGF, HIH, ___

Solution:

This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
A, B, N, C, D, O, E, F, P, ?, ?, ?

Solution:

The given series may be divided into 2 groups : I. A, B, C, D, E, F, ?, ? and II. N, O, P, ?
Clearly, the given series consists of two terms of I followed by one term of II.
The missing terms in I are G and H while the missing term in II is Q.

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
A, B, B, D, C, F, D; H, E, ?, ?

Solution:

The given sequence is a combination of two series: I. 1st, 3rd, 5th, 7th, 9th, 11th terms i.e. A, B, C, D, E, ? II. 2nd, 4th, 6th, 8th, 10th terms i.e. B, D, F, H, ?
Clearly, I consist of consecutive letters while II consists of alternate letters. So, the missing letter in I is F, while that in II is J. So, the missing terms i.e. 10th and 11th terms are J and F respectively.

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX

Solution:

The number of letters in the terms of the given series increases by one at each step.
The first letter of each term is two steps ahead of the last letter of the preceding term.
However, each term consists of consecutive letters in order.

QUESTION: 13

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
Y, B, T, G, O, ?

Solution:

The given sequence is a combination of two series: I. Y,T, O and II. B, G, ?
I consists of 2nd, 7th and 12th letters from the end of the English alphabet while II consists of 2nd, 7th and 12th letters from the beginning of the English alphabet.
So, the missing letter in II is the 12th letter from the beginning of the English alphabet, which is L.

QUESTION: 14

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
b e d f ? h j ? l

Solution:

The series may be divided into groups as shown:
b e d / f ? h / j ? l
Clearly in the first group, the second and third letters are respectively three and two steps ahead of the first letter. A similar pattern would follow in the second and third groups.

QUESTION: 15

Direction: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
ZA5, Y4B, XC6, W3D, _____

Solution:

There are three series to look for here. The first letters are alphabetical in reverse: Z, Y, X, W, V. The second letters are in alphabetical order beginning with A. The number series is as follows: -1, + 2, -3, + 4......
i.e. 5 – 1 = 4
4 + 2 = 6
6 – 3 = 3
3 + 4 = 7

Related tests