Olympiad Test: Blood Relation Test - 2


20 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Blood Relation Test - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Blood Relation Test - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Blood Relation Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Blood Relation Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Blood Relation Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Blood Relation Test - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Deepak said to Nitin, “The boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?

Solution:

QUESTION: 2

B is the brother of A, S is the sister of B, E is the brother of D, D is the daughter of A, and F is the father of S. Then, the uncle of E is:

Solution:


E and D are children of A, and B is the brother of A. So, B is the Uncle of E.

QUESTION: 3

Introducing a boy, a girl said, “He is the only son of my mother’s mother”. How is the girl related to that boy?

Solution:

QUESTION: 4

If Y says that his mother is the only daughter of X’s mother, How is X’ related to Y?

Solution:

Assume Y’s mother be S, and X’s mother be T, As S is the only daughter of T so, X is the son of T. The family tree can be drawn as follows.

So, X is maternal uncle of Y.

QUESTION: 5

Pointing to Sagar in a photograph, Manjula said, “His brother’s father is the only son of my grandfather. “How is Manjula related to Sagar?

Solution:

Only son of Manjula’s grandfather - Manjula’s father and Sagar’s brother’s father - Sagar’s father. So, Manjula is Sagar’s sister.

QUESTION: 6

Sia introduced Raghav as the son of the only daughter of the father of her uncle. How is Raghav related to Sia?

Solution:

Only daughter of uncle’s father - uncle’s sister. But it is not clear that uncle’s sister is Sia’s mother.

Hence, the answer is (d) cannot be determined.

QUESTION: 7

Anirban said, “The girl is the wife of the grandson of my mother” .Who is Anirban to the girl?

Solution:

The girl is the wife of grandson of Amit’s mother i.e., the girl is the wife of son of Amit. Hence, Amit is the father-in-law of the girl.

QUESTION: 8

Introducing a woman, Nisha said, ‘She is the daughter-in-law of the grandmother of my father’s only son.” How is the woman related to Nisha?

Solution:

My father’s only son – My brother; grandmother of my brother – My grandmother; Daughter – in – law of my grandmother – My mother. So the lady is girl’s mother.

QUESTION: 9

If A is the mother of D, B is not the son of C, C is the father of D, D is the sister of B, then how is A related to B ?

Solution:

B is not the son of C, which means B is the daughter of C. Hence A is the mother of B since D and B are sisters only.

QUESTION: 10

Showing the lady in the park, Adarsh said, “She is the daughter of my grand-father’s only son.” How is Adarsh related to that lady?

Solution:

My (Adarsh) grandfather only son’s – Adarsh’s father. Hence Adarsh is the brother of that lady.

QUESTION: 11

Pointing to a girl Sandeep said, “She is the daughter of the only sister of my father.” How is Sandeep related to the girl?

Solution:

The girl is the daughter of the sister of Sandeep’s father. Hence, the girl is the cousin; or Sandeep is the cousin of the girl.

QUESTION: 12

Pointing to a boy in the photograph Reena said, “He is the only son of the only child of my grandfather.” How Reena is related to that boy?

Solution:

The boy in the photograph is the son of the only child of Reena’s grandfather i.e. the boy is the son of Reena’s father. Hence Reena is the sister of that boy.

QUESTION: 13

A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?​

Solution:

C and Q are sisters and A is the son of C. Hence, C is the mother of A; or Z is the mother Q.
Hence, Z is the maternal grandmother of A. P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A.

QUESTION: 14

If P + Q means P is the brother of Q; P × Q means P is the wife of Q, and P % Q means P is the daughter of Q, then which of the following means D is the uncle of A?

Solution:

None of these can be the correct option.

QUESTION: 15

P is the mother of K; K is the sister of D; D is the father of J. How is P related to J?

Solution:

P is the mother of K K is the sister of D D is the father of J.
Therefore, J is the nephew or niece of K and P is the grandmother of J.

QUESTION: 16

Sanjay introduces Ravi as the son of the only brother of his father’s wife. How is Ravi related to Sanjay?

Solution:

Only brother of his father’s wife - Sanjay’s maternal uncle and Ravi is the son of Sanjay’s maternal uncle. Hence Ravi is the cousin of Sanjay.

QUESTION: 17

Praveen said to Nilesh, “That boy playing with the football is the younger of the brothers of the daughter of my father’s wife”. How is the boy playing football related to Praveen?

Solution:

Brothers of the daughter of my (Praveen) father’s wife” - Praveen’s Brother and sister.
Hence the boy playing the football is the younger brother of Praveen.

QUESTION: 18

Raj told Anil, “Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother”. Who did Raj defeat?

Solution:

Daughter of grandmother - Aunt; Aunt’s only brother -- Father.

QUESTION: 19

Ankit is the son of Zubin. Manju is the daughter of Anil. Sheela is the mother of Manju. Mohan is the brother of Manju. How is Mohan related to Sheela?

Solution:

Mohan is the brother of Manju and Sheela is the mother of Manju. Hence Mohan is the son of Sheela.

QUESTION: 20

Prakash is the son of Pramod. Neha is the daughter of Abhishek. Ruchi is the mother of Neha. Awadhesh is the brother of Neha. How is Awadhesh related to Ruchi?

Solution:

Awadesh is brother of Neha and Neha is daughter of Ruchi. Hence Awadesh is the son of Ruchi.

Similar Content

Related tests