Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2


10 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Linear Equations In One Variable - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The sum of two consecutive even number is 98. What is the smaller number?

Solution:

 Let the two consecutive even number be x and x + 2.
∴ x + x +2 = 98
⇒ 2x + 2 = 98
⇒ 2x = 98 –2
⇒ 2x = 96

QUESTION: 2

On adding nine to the twice of a whole number gives 61. What is  of that whole number?

Solution:

Let the whole number be x.
∴ 2x + 9 = 61
⇒ 2x = 61–9
⇒ 2x = 52

QUESTION: 3

After 12 years Manish will be three times as old as he was 4 years ago. What is his present age?

Solution:

Let the present age be x years.
∴ 4 years ago, his age = (x – 4) years.
After 12 years, his age = (x + 12) years.
Hence, x  + 12 = 3(x – 4)
⇒ x + 12 = 3x –12

QUESTION: 4

Niraj is 19 years younger than his cousin after 5 years their age will be in the ratio 2:3. What is the present age of Niraj?

Solution:

Let the present age of Niraj be x years.
His cousin’s age = x + 19
After 5 years,

⇒ 3x – 2x = 48 –15
⇒ x = 33

QUESTION: 5

What is the value of p in the given equation 8(2p – 5) – 6(3p – 7) = 1?

Solution:

Given 8(2p – 5) – 6(3p – 7) = 1
⇒ 16p – 40 – 18p + 42 = 1
⇒ –2p + 2 = 1
⇒ –2p = 1– 2
⇒ –2p = –1
⇒ p = 1/2

QUESTION: 6

What is the value of y in the given equation 0.6 y  + 0.8 = 0.56y + 2.32?

Solution:

Given equation is 
⇒ 0.6 y  + 0.8 = 0.56 y + 2.32 
⇒ 0.6 y –  0.56 y = 2.32 – 0.8
⇒ 0.04 y = 1.52

QUESTION: 7

Two complementary angles are differ by 14°. What is the measure of larger angle?

Solution:

Let one angle be x. 
∴ Other angle = x + 7
Now x  + x + 14 = 90°
⇒ 2x = 90 – 14
⇒ 2x = 76

QUESTION: 8

The sum of three consecutive odd numbers is 147. What is the smallest odd number?

Solution:

Let the odd numbers are x, x + 2, x + 4.
∴ x + x + 2 + x  + 4 = 147
⇒ 3x + 6 = 147
⇒ 3x = 147 – 6
⇒  3x = 141

Hence, the numbers are 47, 49, 51
∴ Smallest number = 47.

QUESTION: 9

In an isosceles triangle, the vertex angle is thrice of its base angle. What is the measure of vertex angle?

Solution:

Let the base angle be x
Vertex angle = 3x.
∴ x + x + 3x = 180°
⇒ 5x = 180°

Vertex angle = 3×36° = 108°

QUESTION: 10

A number is 2/5 times of another number. If their sum is 140, find the larger number.

Solution: