Olympiad Test: Number Ranking Test - 2


20 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Number Ranking Test - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Number Ranking Test - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Number Ranking Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Number Ranking Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Number Ranking Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Number Ranking Test - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Study the following five numbers and answer the questions given below:
617, 325, 639, 841, 592 
Q. What will be the middle digit of 2nd lowest number after the position of only the first and second digits within each number are interchanged?

Solution:

167, 235, 369, 481, 952
2nd lowest number = 235
Middle digit = 3

QUESTION: 2

Direction: Study the following five numbers and answer the questions given below:
617, 325, 639, 841, 592 
Q. What will be the first digit of the second number from top when they are arranged in descending order after reversing the position of digits within each number?

Solution:

936, 716, 523, 295, 148 Second number from top = 716. 

QUESTION: 3

What will be the difference between the sum of odd digits and the sum of even digits in the number 98675321?

Solution:

Sum of odd digits = 9 + 7 + 5 + 3 + 1 = 25
Sum of even digits = 8 + 6 + 2 = 16
Difference = 25 – 16 = 9

QUESTION: 4

A number is greater than 5 but less than 8. Also it is greater than 6 but less than 10. What is that number?

Solution:

Let the number be x.
5 < x < 8
6 < x < 10
From these two; x = 7

QUESTION: 5

Find the difference of largest number and smallest number formed by the digit 2, 3, 7, 9.

Solution:

Largest number = 9732
Smallest number = 2379
Difference = 9732 – 2379 = 7353 

QUESTION: 6

Direction: Answer the questions based on the set of numbers given below.
687, 469, 158, 273, 894 
Q. Which of the following will be last digit of the highest number after the position of the digits in each number is reversed?

Solution:

687, 469, 158, 273, 894
After reversing,
786, 964 , 851, 372, 498
Highest number = 964
Last digit = 4

QUESTION: 7

Direction: Answer the questions based on the set of numbers given below.
​687, 469, 158, 273, 894 
Q. Which of the following is the first digit of the highest number when first and third digits in the given numbers are interchanged?

Solution:

786, 96 4 , 851, 372, 498. 
Highest number = 964.
First digit = 9. 

QUESTION: 8

Direction: Answer the questions based on the set of numbers given below.
​687, 469, 158, 273, 894 
Q. What will be the difference between the first digit of the highest number as well as of the lowest number after the position of the first two digit in each number are reversed?

Solution:

867, 649, 518, 723, 984 
First digit of 984 = 9
First digit of 518 = 5
Difference = 9 – 5 = 4 

QUESTION: 9

Direction: Answer the questions based on the set of numbers given below.
​687, 469, 158, 273, 894 
Q. Which of the following is the last digit of the second highest number after the position of the digits in each number is reversed?

Solution:

964, 851, 786, 498, 372
Second highest number = 851

QUESTION: 10

Direction: Answer the questions based on the set of numbers given below.
​687, 469, 158, 273, 894 
Q. Which of the following is the second digit of the third number from the top when they are arranged in descending order, after the first digit in each number is changed to its next higher digit?

Solution:

867, 649, 518, 723, 984. 
The number in descending order 984, 867, 723, 649, 518 
3rd number from top = 723

QUESTION: 11

A class of students stand in a single line.Mukesh’s position is 26th from both the ends. How many students are there in the class?

Solution:

Number of students = 25 + 1 + 25 = 51

QUESTION: 12

Sunil ranks 24th in a class of 67students. What is his rank from the last?

Solution:

67 – 24 = 43 
So, Sunil’s rank is 44th from the last.

QUESTION: 13

Rohan is 12 ranks ahead of Ranjan in a class of 57. If Ranjan’s rank is 23 from the last, what is Rohan’s rank from the start?

Solution:

Ranjan’s rank is 23rd from the last and Rohan is 12 ranks ahead of Ranjan.
No. of students ahead of Rohan
= 57 – (23 + 12) 
= 57 – 35 = 22 

QUESTION: 14

Jatin is 17th from the right end in a row of 60 students. What is his position from left end?

Solution:

Number of students towards the left of Jatin
= 60 – 17 = 43. 
Jatin’s position from left = 43 + 1 = 44th 

QUESTION: 15

How many numbers from 21 to 100 are there which are exactly divisible by 7 but not by 3?

Solution:

The numbers from 21 to 100 which are exactly divisible by 7 but not by 3 are 28, 35, 49, 56, 70, 77, 91, 98.

QUESTION: 16

How many numbers from 11 to 100 are there which are exactly divisible by 8 but not by 6?

Solution:

16, 32, 40, 56, 64, 80, 88, 96 
No. of numbers which are divisible by 8 but not by 6 between 11 to 100 = 8 

QUESTION: 17

How many combination of two digit numbers having 6 can be made from the following numbers?
​5, 9, 6, 7, 1, 8 

Solution:

The two – digit numbers having 6 are 16, 61, 56, 65, 66, 76, 67, 86, 68, 96, 69.

QUESTION: 18

If the numbers from 11 to 100 which are exactly divisible by 6 are arranged in ascending order minimum number being on the top which would come at the ninth place from the top?

Solution:

Numbers from 11 to 100, which are divisible by 6 are 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96.

QUESTION: 19

Sukesh and Rajesh are ranked 6th and 13th respectively from the top in a class of 71 students. What will be their respective position from the bottom in the class?

Solution:

Number of students behind Sukesh
= 71 – 6 = 65 
Sukesh is 66th from bottom. 
∴ Number of students behind Rajesh
= 71 – 13 
= 58
Rajesh is 59th from bottom.

QUESTION: 20

Sujata is 8 ranks ahead of Sunita who ranks 23rd in a class of 50 students. What is Sujata’s rank from the last?

Solution:

Sunita ranks 23rd and Sujata is 8 ranks ahead of Sunita.
So, Sujata ranks = 23 – 8 = 15th 
∴ Number of students behind Sujata in rank
= 50 – 15 = 35 
Sujata rank’s from last = 36th.   

Similar Content

Related tests