Olympiad Test: Number Series - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Number Series - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Number Series - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Number Series - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Number Series - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Number Series - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Number Series - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
1000, 200, 40, __

Solution:

This is a simple division series. Each number is divided by 5.

QUESTION: 2

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
5.2, 4.8, 4.4, 4, __ 

Solution:

In this simple subtraction series, each number decreases by 0.4.

QUESTION: 3

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
2, 6, 18, 54, __ 

Solution:

This is a simple multiplication series. Each number is 3 times more than the previous number.

QUESTION: 4

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
80, 10, 70, 15, 60, __ 

Solution:

This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
8, 43, 11, 41, __, 39, 17

Solution:

This is a simple alternating addition and subtraction series. The first series begins with 8 and adds 3; the second begins with 43 and subtracts 2.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91

Solution:

In this series, 5 is added to the previous number; the number 70 is inserted as every third number.

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
V, VIII, XI, XIV, __, XX, 

Solution:

This is a simple addition series; each number is 3 more than the previous number.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
U32, V29, __, X23, Y20 

Solution:

In this series, the letters progress by 1; the numbers decrease by 3.

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
0.15, 0.3, ____, 1.2, 2.4 

Solution:

This is a simple multiplication series. Each number is 2 times greater than the previous number.

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
XXIV, XX, __, XII, VIII

Solution:

This is a simple subtraction series; each number is 4 less than the previous number.

Similar Content

Related tests