Olympiad Test: Odd One Out - 3


20 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Odd One Out - 3


Description
This mock test of Olympiad Test: Odd One Out - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Odd One Out - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Odd One Out - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Odd One Out - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Odd One Out - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, first and fourth letters are consecutive, while second and third letters are in reverse alphabetical order.

QUESTION: 2

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, first and second lettersare moved two steps backward to obtain third and fourth letters respectively.

QUESTION: 3

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the second, third and fourth letters are respectively two, one and two steps ahead of the first, second and third letters respectively.

QUESTION: 4

Choose the odd one out.

Solution:

This is the only group containing two vowels.

QUESTION: 5

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the first, second and third letters are respectively moved one, two and three steps forward to give the second, third and fourth letters respectively.

QUESTION: 6

Choose the odd one out.

Solution:

All other groups contain E, A and R.

QUESTION: 7

Choose the odd one out.

Solution:

Each other group contains 4 consecutive letters.

QUESTION: 8

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, there is a gap of three letters between every two consecutive letters.

QUESTION: 9

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the first and second letters occupy the same positions from the beginning and end of the alphabet, and so do the third and fourth letters.

QUESTION: 10

Choose the odd one out.

Solution:

Each of the other groups contains one small letter.

QUESTION: 11

Choose the odd one out.

Solution:

All other groups consist of alternate letters, though not in order.

QUESTION: 12

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, each letter moves 3 steps forward to obtain the next letter.

QUESTION: 13

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the number of letters skipped between adjacent letters is uniform.

QUESTION: 14

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the letters are alternate and the middle two are small letters.

QUESTION: 15

Choose the odd one out.

Solution:

There is no repetition of any letter in any other group.

QUESTION: 16

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, a vowel is followed by a consonant repeated twice.

QUESTION: 17

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the first letter occupies the same position from A onward as the second letter occupies from Z backward e.g. D is the fourth letter from the beginning and W is the fourth letter from the end of the alphabet.

QUESTION: 18

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the first and second letters occupy the same position (from the beginning and the end respectively. The second letter is moved one step backward to obtain the third letter.

QUESTION: 19

Choose the odd one out.

Solution:
QUESTION: 20

Choose the odd one out.

Solution: