Olympiad Test: Pattern - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Pattern - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Pattern - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Pattern - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Pattern - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Pattern - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Pattern - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

7 ×  5 + 6 = 41
8 × 7 + 5 = 61
6 × 7 + 9 = 51

QUESTION: 2

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

7 × 4 + 3 × 5 = 28 + 15 = 43 
6 × 2 + 6 × 4 = 12 + 24 = 36 
9 × 3 + 5 × 7 = 27 + 35 = 62

QUESTION: 3

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

84 ÷ 7 + 42 ÷ 2 = 12 + 21 = 33
117 ÷ 13 + 96 ÷ 16 = 9 + 6 = 15
153 ÷ 17 + 63 ÷ 3 = 9 + 21 = 30 

QUESTION: 4

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

12 × 8 – 7 × 5 = 96 – 35 = 61
9 × 6 – 5 × 3 = 54 – 15 = 39
17 × 6 – 8 × 7 = 102 – 56 = 46

QUESTION: 5

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

3 × 7 + 6 × 9 = 21 + 54 = 75
8 × 3 + 11 × 5 = 24 + 55 = 79 
9 × 4 + 8 × 7 = 36 + 56 = 92

QUESTION: 6

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

(46 + 18) ÷ 8 = 64 ÷ 8 = 8
(62 + 34) ÷ 8 = 96 ÷ 8 = 12 
(57 + 15) ÷ 8 = 72 ÷ 8 = 9

QUESTION: 7

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

(13 – 5)2 + (7 – 3)2 = 64 + 16 = 80
(23 – 17)2 + (8 – 1)2 = 36 + 49 = 85
(25 – 12)2 + (5 – 2)2 = 169 + 9 = 178

QUESTION: 8

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

(31 + 17) – (17 + 8) = 48 – 25 = 23
(47 + 35) – (24 + 7) = 82 – 31 = 51
(67 + 12) – (19 + 8) = 79 – 27 = 52 

QUESTION: 9

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

√16 + √144 + √81+ √49 = 4 + 12 + 9 + 7 
= 32
√36 + √121 + √9+ √25  = 6 + 11 + 3 + 5 
= 25
√81 + √441 + √4+ √121 = 9 + 21 + 2 + 11 
= 43 

QUESTION: 10

Direction: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

(√81 + √169 ) − ( √49+ √16 )
= (9 + 13) – (7 + 4) = 11
(√144 + √324 ) − ( √196 + √9 )
= (12 + 18) – (14 + 3) = 13
(√36 + √441) − ( √25+ √81)
= (6 + 21) – (5 + 9) = 13

Related tests