Olympiad Test: Percentage - 2 - Class 7 MCQ

# Olympiad Test: Percentage - 2 - Class 7 MCQ

Test Description

## 20 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 - Olympiad Test: Percentage - 2

Olympiad Test: Percentage - 2 for Class 7 2024 is part of Mathematics Olympiad Class 7 preparation. The Olympiad Test: Percentage - 2 questions and answers have been prepared according to the Class 7 exam syllabus.The Olympiad Test: Percentage - 2 MCQs are made for Class 7 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Olympiad Test: Percentage - 2 below.
Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 1

### Goods were bought for Rs 600 and sold the same for Rs 688.50 at a credit of 9 months and thus gaining 2%. The rate of interest per annum is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 1

S.P. = 102% of Rs 600 = Rs 612
Now, P.W. = Rs 612 and sum = Rs 688.50
∴ T.D. = Rs (688.50 – 612) = Rs 76.50
Thus, S.I. on Rs 612 for 9 months is Rs 76.50
∴ Rate = [(100 × 76.50)/ (612 × 3/4)] %

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 2

### The true discount on a bill due 9 months hence at 16% per annum is Rs 189. The amount of the bill is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 2

Let P.W. be Rs x.
Then, S.I. on Rs x at 16% for 9 months = Rs 189
∴  x × 16 × 9/12×1/100
= 189 or x = 1575
∴ P.W. = Rs 1575
∴ Sum due
= P.W. + T.D. = Rs (1575 + 189)
= Rs 1764

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 3

### A man buys a watch for Rs 1950 in cash and sells it for Rs 2200 at a credit of 1 year. If the rate of interest is 10% per annum, the man:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 3

S.P. = P.W. of Rs 2200 due 1 year hence
= Rs [(2200 × 100)/ 100 + (10 × 1)]
= Rs 2000
∴ Gain = Rs (2000 – 1950) = Rs 50

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 4

The true discount on Rs 1760 due after a certain time at 12% per annum is Rs 160. The time after which it is due is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 4

P.W. = Rs (1760 – 160) = Rs 1600
∴ S.I. on Rs 1600 at 12% is Rs 160
∴ Time = (100 × 160)/ (1600 × 12) = 5/6
years = (5/6 × 12 months) = 10 months

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 5

The present worth of Rs 2310 due 2.5 years hence, the rate of interest being 15% per annum, is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 5

P.W. = Rs [(100 × 2310)/ (100 + 15 × 5/12)
= Rs 1680

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 6

Rs 20 is the true discount on Rs 260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 6

S.I. on Rs (260 – 20) for a given time = Rs 20
S.I. on Rs 240 for half the time = Rs 10.
T.D. on Rs 250 = Rs 10.
∴ T.D. on Rs 260 = Rs [(10/250) × 260]
= Rs 10.40

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 7

The interest on Rs 750 for 2 years is the same as the true discount on Rs 960 due 2 years hence. If the rate of interest is the same in both cases, it is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 7

S.I. on Rs 750 = T.D. on Rs 960.
This means P.W. of Rs 960 due 2 years
hence is Rs 750.
∴ T.D. = Rs (960 – 750) = Rs 210.
Thus, S.I. on Rs 750 for 2 years is Rs 210.
∴ Rate = [(100 × 210)/ (750 × 2)] %
= 14%

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 8

The simple interest and the true discount on a certain sum for a given time and at a given rate are Rs 85 and Rs 80 respectively. The sum is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 8

Sum = (S.I. × T.D.)/ (S.I.) – (T.D.)
= 85 × 80/ (85 – 80) = Rs 1360

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 9

The present worth of Rs 1404 due in two equal half-yearly instalments at 8% per annum simple interest is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 9

Required sum = P.W. of Rs 702 due 6 months + P.W. of Rs 702 due 1 year hence
= [(100 × 702)/(100 + 8 × 1/2)
+ (100 × 702)/(100 + 8 × 1)]
= Rs (675 + 650) = Rs 1325

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 10

If the true discount on a sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs 168, the sum due is:

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 10

P.W. = (100 × T.D.)/ R × T
= (100 × 168)/14 × 2 = 600
∴ Sum = (P.W. + T.D.) = Rs (600 + 168)
= Rs 768

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 11

The population of a town has increased from 60,000 to 65,000. Find the increase percent.

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 11

Increase in population = 65,000 – 60,000
= 5,000
Percentage Increase
= (5,000/60,000) × 100%
= (25/3) % =

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 12

Ram’s salary is increased from Rs 630 to Rs 700. Find the increase percent.

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 12

Increase in salary = Rs 700 – Rs 630 = Rs 70
Percent Increase = (70/630) × 100%

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 13

In an election of two candidates, the candidate who gets 41% is rejected by a majority of 2412 votes. Find the total number of votes polled.

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 13

(59% – 41%) = 18% ≡ 2412
∴ 100% ≡ (2412/18) × 100 = 13400

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 14

A man loses 12.5% of his money and after spending 70% of the remainder he left with Rs 210. How much did he have at first?

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 14

His Initial money =

= Rs 800

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 15

3.5% of income is taken as tax and 12.5% of the remaining is saved. This leaves Rs 4,053 to spend. What is the income?

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 15

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 16

If 2 litres of water is evaporated on boiling from 8 litres of sugar solution containing 5% sugar, find the percentage of sugar in the remaining solution.

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 16

Sugar in the original solution
= 5% of 8 litres = 0.4 litres
After evaporation of 2 litres of water, the quantity of remaining solution
= 8 – 2 = 6 litres
∴ Required percentage of sugar

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 17

Due to fall in manpower, the production in a factory decreases by 25%. By what percent should be working hour be increased to restore the original production?

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 17

Required percentage increase in working hours
= [25/(100 – 25)] × 100 = 100/3

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 18

12% of a certain sum of money is Rs 43.5 Find the sum.

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 18

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 19

Two numbers are respectively 20% and 50% more than the third. What percent is the first of the second?

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 19

Required value

Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 20

Two numbers are respectively 20% and 25% of a third number. What percent is the first of the second?

Detailed Solution for Olympiad Test: Percentage - 2 - Question 20

Required value

24 videos|57 docs|103 tests