Olympiad Test: Direct And Inverse Variations-1


10 Questions MCQ Test Mathematical Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Direct And Inverse Variations-1


Description
Attempt Olympiad Test: Direct And Inverse Variations-1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematical Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A train is running at 36 km/hour. If it crosses a pole in 25 seconds, then what is its length?

Solution:


∴ Length of train = 10 × 25 = 250 m. 

QUESTION: 2

A garrison of 1500 men had provision for 38 days. However a reinforcement of 400 men arrived. For how many days will the provision last?

Solution:

If x is required no. of days then

QUESTION: 3

Manish can pack 260 bundles in 5 days. How many bundles can be pack in 7 days?

Solution:

If x is bundles can be pack in 7 days then

QUESTION: 4

A worker is paid ₹ 280 for 8 days work. If the total income of the month is ₹ 945. For how many days does he work?

Solution:

Let x be required no. of days then

QUESTION: 5

A bus is travelling at an average speed of 56 km/hour. How much distance it will travel in 15 minutes?

Solution:

If x is required distance then

QUESTION: 6

In 15 days, the earth picks up 1.2 × 108 kg of dust from the atmosphere. In how many days will it pick up 4.8 × 108 kg of dust?

Solution:

If x is required no. of days then

QUESTION: 7

If L and M vary inversely. When L is 10, M is 6. Which of the following is not a possible pair of corresponding values of L and M?

Solution:

Given

QUESTION: 8

If 28 persons can do a piece of work in 65 days. How many persons will do it in 35 days?

Solution:

If x is required persons then

QUESTION: 9

A 270 m long train is running at 81 km/hr. How much time will it take to cross a 225 m long platform?

Solution:

Here Speed of train = 81 km/hour

QUESTION: 10

By working 8 hours a day Ankur can copy a book in 18 days. How many hours a day should he work so as to finish the work in 12 days?

Solution:

If x is required time then

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code