Olympiad Test: Odd One Out - 2


20 Questions MCQ Test Mathematical Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Odd One Out - 2


Description
Attempt Olympiad Test: Odd One Out - 2 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematical Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Choose the odd one from the given group.

Solution:

All other are names of statues.

QUESTION: 2

Direction: Choose the odd one from the given group.

Solution:

All others are synonyms.

QUESTION: 3

Direction: Choose the odd one from the given group.

Solution:

All others are temporary parking of different types of vehicles.

QUESTION: 4

Direction: Choose the odd one from the given group.

Solution:

All others are states, but Kohima is capital of Nagaland.

QUESTION: 5

Direction: Choose the odd one from the given group.

Solution:

All other are young ones of animals.

QUESTION: 6

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

All other numbers are perfect square.

QUESTION: 7

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

All other numbers are perfect cube of a number.

QUESTION: 8

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

The sum of first three digits is same as unit’s digit in each number.

QUESTION: 9

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

The sum of all digits in any number is an odd number.

QUESTION: 10

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

Sum of all digits is 28.

QUESTION: 11

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

The sum of first and last digit is same as sum of the second and third digit.

QUESTION: 12

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

In all three numbers, the last digit is twice the first digit.

QUESTION: 13

Direction: Choose the odd numeral group

Solution:

In all three numbers, the sum of first and second digit is  same as sum of third and fourth digit.

QUESTION: 14

Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

In all three except (d), second number is obtained by arranging the digits in decreasing order.

QUESTION: 15

Direction: Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

In all three pairs, sum of digits of both the numbers is equal.

QUESTION: 16

Direction: Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

In all three pairs, the given numbers are squares and cubes of same number.

QUESTION: 17

Direction: Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

(a)  45 × 3 + 5 = 140
55 × 3 + 5 = 170
45 × 3 + 5 = 110
But 75 × 3 + 5 = 225 + 5
= 230
≠ 239

QUESTION: 18

Direction: Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

First number is 7 times the second number.

QUESTION: 19

Direction: Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

In all three, the middle number is difference between squares of the outside numbers.

QUESTION: 20

Direction: Choose the odd numeral pair/group.

Solution:

In all three, the middle number is twice the product of numbers.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code