Olympiad Test: Direction Sensation - 1


10 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Direction Sensation - 1


Description
Attempt Olympiad Test: Direction Sensation - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study Science Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Nitesh faces towards North. Turning to his right he walks 20 meters. He then turns to his left and walks 20 meters, then he moves 30m to his right then turns to his right again and walks 45 meters. At last he turns to his right and moves 35 meters. In which direction is he now from the starting position?

Solution:

Starting position of Nitesh is A and his final position is F which is in the South-East direction from starting point.

QUESTION: 2

Ranjan is looking for Ratan. He went 20 m in the east before turning to his right. He went 20m before turning to his right again to look Ratan at Mohan’s position 30m from this point. Ratan was not there. From that poin the went 100m to his north before meeting Ratan. How did Ranjan meet Ratan from the starting point?

Solution:


In the above Fig. A is Ranjan’s position and E is Ratan’s position. The required distance = AE

QUESTION: 3

Dinesh walks 10m in front and 10m to the right then turning to his left three times he walks 5m, 15m, 15 m respectively. How faris he from his starting position?

Solution:


Dinesh starts from A his final position is at F.
AF = DE – GD = 15 – 10 = 5 m

QUESTION: 4

Pritam walks 15m towards south then turning to his right he walks 30m then turning to his left he walks 20m. Again he turns to his left and walks 30m. How far is he from his starting position?

Solution:

Pritam’s starting point is at A.

Final position is E.
AE = AB + BE
= AB + CD
= 15 + 20
= 35 m

QUESTION: 5

Ankit is facing East. He turns 100° in the clockwise direction and then 145° in the anticlockwise direction. In which direction is he facing now?

Solution:

Ankit’s final position is OC, which is in North-East.

QUESTION: 6

Nishi walked 20m towards North, took a left turn and walked 10m. She again took a left turn and walked 20m. How far and in which direction is she from starting point?

Solution:


Starting point = A
End point = D
D is 10 m and in west direction from A.

QUESTION: 7

Milan walks 10m towards North. From there he walks 6m towards south. Then he walks 3m East. How far and in which direction is he with reference to the starting point?

Solution:

Starting point = A
End point = D

Required distance

AD is North-east of starting point.

QUESTION: 8

Nitu leave from her house, she first walks 20m in North-west direction and then 20 m in South west direction. Next she walks 20 m in south east direction. At last she turns towards her house. In which direction is she moving?

Solution:

Starting point = A,
Ending point = D

DA is the final position that is North-east.

QUESTION: 9

Arman is facing South. Arman turns right and walk 20m. Then he turns right again and walk 10m. Then he tums left and walk 10m and then turning right walk 20m. Then he turn right again and walk some distance greater than 30m. In which direction is he from the initial point?

Solution:

Starting point = A, Ending point = F

The point F is in the North-east direction.

QUESTION: 10

Mohit walked 30 m towards East, took a right turn and walked 50m then he took a left turnand walked 30m. In which direction is he now from initial point?

Solution:

Starting point = A

Ending point = D
D is in the South-east direction.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code