Legal Current Affairs Test - 1


10 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Legal Current Affairs Test - 1


Description
Attempt Legal Current Affairs Test - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Current Affairs & General Knowledge for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

CJI is appointed under which article of the Indian Constitution?

Solution:

The Chief Justice of India and the Judges of the Supreme Court are appointed by the President under clause (2) of Article 124 of the Constitution.
Hence, option B is correct.

QUESTION: 2

What is the length of the term of CJI?

Solution:

There is no fixed tenure of Chief Justice of India unlike President and Prime Minister who has fixed 5 year of tenure. He works till 65 years of age irrelevant of fact that from which date he entered into his office.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 3

What is the maximum cap [1] of reservation kept by the Supreme Court?

Solution:

The Supreme Court of India ruled in 1992 that reservations could not exceed 50 percent, anything above which it judged would violate equal access as guaranteed by the Constitution. It thus put a cap on reservations.
Hence, option D is correct.

QUESTION: 4

Who is currently the vice-president of India?

Solution:

M Venkaiah Naidu takes oath as 13th Vice-President of India. Presiding over as Rajya Sabha Chairman on the day he took oath as the Vice President of India.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 5

Who is the present governor of Andhra Pradesh?

Solution:

Biswabhusan Harichandan is an Indian politician serving as the 23rd and current Governor of Andhra Pradesh.
Hence, option D is correct.

QUESTION: 6

Who is the current CM of Maharashtra?

Solution:

Incumbent - Uddhav Thackeray.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 7

Who is the father of computer in India?

Solution:

Vijay Pandurang Bhatkar, 70, has been appointed as the new Vice-Chancellor of Nalanda University, Rajgir, in Bihar. He is a technocrat who is popularly known as the father of the Indian Supercomputer.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 8

Who is the present governor of Maharashtra?

Solution:

Bhagat Singh Koshyari is a member of the Bharatiya Janata Party from Uttarakhand serving as the Governor of Maharashtra. An RSS veteran, Koshyari served as National Vice President of BJP and party's 1st State president for Uttarakhand.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 9

When did internet arrive in India?

Solution:

Internet services were launched in India on 15th August, 1995 by Videsh Sanchar Nigam Limited. In November, 1998, the Government opened up the sector for providing Internet services by private operators.
Hence, option B is correct.

QUESTION: 10

Who is the current Minister of State (Independent Charge) for Labour and Employment in India?

Solution:

Honourable Minister Shri Santosh Kumar Gangwar taking charge as the Minister of State (Independent Charge) for Labour and Employment, in New Delhi on May 31, 2019.
Hence, option B is correct.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code