Test: Biology - 3


20 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Biology - 3


Description
This mock test of Test: Biology - 3 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Biology - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biology - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Biology - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biology - 3 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In coriander, the useful parts are -

Solution:

Coriander (Coriandrum sativum), also known as cilantro, Chinese parsley or dhania, is an annual herb in the family Apiaceae. All parts of the plant are edible, but the fresh leaves and the dried seeds are the parts most traditionally used in cooking. The fresh leaves are an ingredient in many South Asian foods (such as chutneys and salads), in Chinese dishes, in Mexican cooking, particularly in salsa and guacamole and as a garnish, and in salads in Russia and other CIS countries. Chopped coriander leaves are a garnish on Indian dishes such as dal. The dry fruits are known as coriander or coriandi seeds.

QUESTION: 2

Which plant is called 'Herbal Indian Doctor'?  

Solution:

The Indian gooseberry, or aamla from Sanskrit amalika, is a deciduous tree of the family Phyllanthaceae. It is known for its edible fruit of the same name. Although these fruits are reputed to contain high amounts of ascorbic acid (vitamin C), 445 mg/1-00g, the specific contents are disputed, and the overall antioxidant strength of amla may derive instead from its high density of ellagitannins such as emblicanin A (37%), emblicanin B (33%), punigluconin (12%) and pedunculagin (14%). 

QUESTION: 3

Which one of the following is a modified stem?

Solution:

Some plant species have modified stems that are especially suited to a particular habitat and environment.

QUESTION: 4

Which one of the following is not a function of the liver?

Solution:

Liver is the body's largest internal organ. It has many functions in the body like it helps in protein synthesis and blood clotting, manufacturing triglycerides and cholesterol, glycogen synthesis, and bile production.

QUESTION: 5

If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will

Solution:

An obese person has a greatly increased number of blood vessels because of the amount of adipose tissue that must be serviced. As a result, the total length of his or her vascular tree is greatly increased and this person tends to have a higher blood pressure because of the greater resistance to blood flow. Resistance is inversely proportional to the fourth power of the radius of the blood vessel. In other words, the smaller the diameter of the vessel, the greater the resistance it offers to blood flow.

QUESTION: 6

Bee Keeping is known as -

Solution:

Beekeeping (or apiculture, from Latin apis, bee) is the maintenance of honey bee colonies, commonly in hives, by humans. A beekeeper (or apiarist) keeps bees in order to collect honey and other products of the hive (including beeswax, propolis, pollen, and royal jelly), to pollinate crops, or to produce bees for sale to other beekeepers. A location where bees are kept is called an apiary or "bee yard". 

QUESTION: 7

In the human body, Cowper's glands form a part of which one of the following system?

Solution:

Pelvic inflammatory disease can involve an infection of any of the female reproductive organs, including the uterus and ovaries.

QUESTION: 8

Name the tiny pores present on the surface of leaves in plants.

Solution:

Stomata are tiny openings or pores in plant tissue that allow for gas exchange. Stomata are typically found in plant leaves but can also be found in some stems.

QUESTION: 9

What is the full form of DNA?

Solution:

DNA stands for Deoxyribo nucleic acid. It is a nucleic acid that carries the genetic instructions used in the growth development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

QUESTION: 10

Which of the following is not an antibiotics?

Solution:

Aspirin is used to reduce fever and relieve mild to moderate pain from conditions such as muscle aches, toothaches, common cold, and headaches. It may also be used to reduce pain and swelling in conditions such as arthritis.

QUESTION: 11

Scientific study of birds is known as -

Solution:

Ornithology is a branch of zoology that concerns the study of birds. The science of ornithology has a long history and studies on birds have helped develop several key concepts in evolution, behaviour and ecology such as the definition of species, the process of speciation, instinct, learning, ecological niches, guilds, island biogeography, phylogeography and conservation.

QUESTION: 12

Which one of the following is a nonpoisonous snake‘? :

Solution:

Pythonidae, commonly known simply as pythons, from the Greek word python, is a family of nonvenomous snakes found in Africa, Asia and Australia. Among its members are some of the largest snakes in the world. Pythons are found in sub-Saharan Africa, Nepal, India, Burma, southern China, Southeast Asia and from the Philippines southeast through Indonesia to New Guinea and Australia.

QUESTION: 13

The involvement of which one of the following is essential in the control of blood sugar?

Solution:

Diabetes. Damage to insulinproducing cells in your pancreas from chronic pancreatitis can lead to diabetes, a disease that affects the way your body uses blood sugar.

QUESTION: 14

Which drug is used as an Anti-Diabetic drug?

Solution:

Metformin is an oral diabetes medicine that helps control blood sugar levels. It is used to improve blood sugar control in people with type 2 diabetes. 

QUESTION: 15

During dehydration what is the substance that is usually lost by the body? 

Solution:

Sodium chloride, also known as salt, common salt, table salt or halite, is an ionic compound with the formula NaC1, representing equal proportions of sodium and chloride. It is used as a carrier for other ingredients, dehydrating agent, enzyme inhibitor and tenderizer. 

QUESTION: 16

Which of the following diseases affects women easily than that of men?  

Solution:

For women, heart disease symptoms may be subtle - but when a heart attack strikes, women are more likely to die than men. Women are also at twice the risk of death following open heart surgery, compared to men.
Researchers say when men have heart disease it affects the larger blood vessels, but in women, the small blood vessels become diseased.

QUESTION: 17

Pituitary gland is located in —

Solution:

In vertebrate anatomy the pituitary gland is an endocrine gland about the size of a pea and weighing 0.5 grams (0.018 oz) in humans. It is a protrusion off the bottom of the hypothalamus at the base of the brain, and rests in a small, bony cavity covered by a Dural fold. The pituitary gland secretes nine hormones that regulate homeostasis.

QUESTION: 18

Where is the Botanical Survey of India headquartered?  

Solution:

The Botanical Survey of India (BSI) is the apex research organization under the Ministry of Environment and Forests, Govt. of India for carrying out taxonomic and floristic studies on wild plant resources of the country. It was established on 13th February, 1890 with the basic objective to explore the plant resources of the country and to identify the plants species with economic virtues. The Botanical Survey of India has the nine regional circles situated at different regions of the country.

QUESTION: 19

Who amongst the following was awarded Nobel Prize for path breaking contributions to develop treatment agaThst Parkinson's disease?​

Solution:

In the 1950s, Arvid Carlsson demonstrated that dopamine was a neurotransmitter in the brain and not just a precursor fornorepinephrine, as had been previously believed. He developed a method for measuring the amount of dopamine in brain tissues and found that dopamine levels in the basal ganglia, a brain area important for movement, were particularly high. He then showed that giving animals the drug reserpine caused a decrease in dopamine levels and a loss of movement control. 

QUESTION: 20

What is the chromosome number in a human ovum?

Solution:

Chromosomes are long Stringy aggregates of genes that carry heredity information. They are composed of DNA and proteins and are located within the nucleus of our cells. Chromosomes determine everything from hair color and eye color to sex. Whether you are a male or female depends on the presence or absence of certain chromosomes. Human cells contain 23 pairs of chromosomes for a total of 46. There are 22 pairs of autosomes and one pair of sex chromosomes.  

Similar Content

Related tests