Test: Five Year Plans


10 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Five Year Plans


Description
Attempt Test: Five Year Plans | 10 questions in 10 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Current Affairs & General Knowledge for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Who gives the final approval to the five-year plans of India?

Solution:

National Development Council (NDC) was the final authority that used to give final approval to the five years plans. The decades-old Five-Year Plans have been replaced by three-year action plan, which will be part of a seven-year strategy paper and a 15-year vision document.

QUESTION: 2

When was the first five-year plan of India started?

Solution:

The duration of the first five-year plan was from 1951 to 1956. This plan was successful and achieved growth rate of 3.6% which was more than its target.

QUESTION: 3

The very first five-year plan of India was based on the model of:

Solution:

The first five year plan was based on the Harrod-Domar model which is bsed on the steady state gorwth rate.

QUESTION: 4

What as the prime target of the first five-year plan of India?

Solution:

The main focus of the first five-year plan was the agricultural development of the country. Agriculture is still the backbone of the Indian economy in terms of employment generation.

QUESTION: 5

Which programme given the slogan of Garibi Hatao?

Solution:

Indira Gandhi’s political opponents campaigned on the slogan “Indira Hatao,“ (Remove Indira). But Indira Gandhi tweaked it and renamed as “Garibi Hatao,“ (Remove Poverty).

Indira Gandhi ji used the slogan of 'Garibi Hatao Desh Bachavo (meaning ’Abolish Poverty rescue the country’) in 1971 election. The duration of the fourth Five Year Plan was from 1969 to 1974. So the correct answer would be fourth Five Year Plan.

QUESTION: 6

In which five-year plan India opted for a mixed economy?

Solution:

A mixed economy means the co-existence of the government and the Private sector in an economy.

QUESTION: 7

When was the plan holiday declared?

Solution:

The main reason behind the plan holiday was the Indo-Pakistan war & failure of the third plan. The duration of this plan was from 1966 to 1969. The duration of the third five-year plan was from 1961 to 1966.

QUESTION: 8

Jawahar Rojgar Yojna was launched in:

Solution:

Jawahar Rozgar Yojna was launched on April 1, 1989. It was launched in the Seventh Five Year Plan.

QUESTION: 9

Three annual plan were launched between:

Solution:

The duration of the plan holiday was from 1966 to 1969. During this plan, annual plans were made.

QUESTION: 10

National Development Council is consists of:

Solution:

National Development Council (NDC) is composed of the members mentioned below:

(i) Prime Minister of India (Chairman of NDC)

(ii) Chief Ministers of all states

(iii) Administrators of all Union Territories

(iv) All cabinet ministers

(v) Members of the Planning Commission

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code