Test: Indian Geography - 1


20 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Indian Geography - 1


Description
This mock test of Test: Indian Geography - 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Indian Geography - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Geography - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Indian Geography - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Geography - 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which place is called as "Silicon Valley" of India?  

Solution:

The Silicon Valley of India is a nickname of Bangalore. The name signifies Bangalore's status as a hub for information technology (IT) companies in India and is a comparative reference to the original Silicon Valley, based around Santa Clara Valley, California, USA.

QUESTION: 2

Where is the Forest Research Institute of India located?  

Solution:

The Forest Research Institute (FRI) is located at Dehradun in Uttarakhand. Founded as the Imperial Forest Research Institute in 1906, it is one of the oldest institutions of its kind. It is an institute of the Indian Council of Forestry Research and Education and is a premier institution in the field of forestry research in India.

QUESTION: 3

The percentage of India's forested land out of total land is –

Solution:

According to the India State of Forest Report (ISFR) 2015, the total forest cover as percentage of geographical area is 21.34 percent. Total tree cover as percentage of geographical area is 2.82 per cent. The total forest and tree cover is 79.42 million hectares, which is 24.16 percent of the total geographical area.

QUESTION: 4

Green Revolution in India has so far been most successful in case of–

Solution:

The novel technological development of the Green Revolution was the production of novel wheat cultivars. Agronomists bred cultivars of maize, wheat, and rice that are generally referred to as HYVs or "high-yielding varieties". In Indian context, wheat benefitted the most in such states as Punjab, Haryana and Uttar Pradesh. There are also claims that the Green Revolution has decreased food security for a large number of people. One claim involves the shift of subsistence-oriented cropland to cropland oriented towards production of grain for export or animal feed. For example, the Green Revolution replaced much of the land used for pulses that fed Indian peasants for wheat, which did not make up a large portion of the peasant diet.

QUESTION: 5

The largest irrigated area in India is occupied by –

Solution:

The total area under irrigated rice is about 22.00 million hectares, which accounts about 49.5 per cent of the total area under rice crop in the country. Rice is grown under irrigated conditions in the states of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Jammu & Kashmir, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Sikkim, Karnataka, Himachal Pradesh and Gujarat. In these states, rice is grown under irrigated conditions more than 5090%. 

QUESTION: 6

India is the largest producer of –

Solution:

India produces approximate 90 % of the world's mica. It is an indispensable component of the electrical industry. India accounts for 60 % of mica embarking in international trade.

QUESTION: 7

Sardar Sarovar dam is being built on the river –

Solution:

The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada River near Navagam, Gujarat, India. It is the largest dam and part of the Narmada Valley Project, a large hydraulic engineering project involving the construction of a series of large irrigation and hydro-electric multi-purpose dams on the Narmada River. The project took form in 1979 as part of a development scheme to increase irrigation and produce hydroelectricity. It is the 30th largest dams planned on river Narmada. Sardar Sarovar Dam (SSD) is the largest structure to be built.

QUESTION: 8

In which part of India, canal irrigation system is the most common?  

Solution:

Canal is the second largest source of irrigation providing water to 29.24 percent of the net area under irrigation. The country has one of the world's largest canal systems stretching over more than one lalch kilometres. Canal irrigation is widely practiced in the SutlejGanga plain. Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Bihar and Rajasthan have a number of such canals. In the Peninsular region canals are mostly found in the lower valleys and deltas of large rivers.

QUESTION: 9

Hirakud Dam has been constructed across the river –

Solution:

Hirakud Dam is built across the Mahanadi River, about 15 km from Sambalpur in the state of Orissa in India. Built in 1957, the dam is one of the world's longest earthen dam.

QUESTION: 10

The originating point of river godavri is –

Solution:

The Godavari is a river in the south-central India. It originates in the Western Ghats Trimbakeshwar, in the Nasik Subdivision of the western state of Maharashtra and flows through the modern state of Andhra Pradesh before reaching the Bay of Bengal.

QUESTION: 11

Sivasamudra is an island formed by the river –

Solution:

Shivanasamudra is a small town in the Mandya District of the state of Karnataka, India. It is situated on the banks of the river Kaveri, which forms here the boundary to the Chamarajanagar District, and is the location of one of the first Hydro-electric Power stations in Asia, which was set up in the year 1902.

QUESTION: 12

Nasik is situated on the bank of the river –

Solution:

Nasik, also known as the Wine Capital of India, or as India's Napa Valley, is located in Maharashtra in the Western Ghats, on the western edge of the Deccan peninsula on the banks of the Godavari.

QUESTION: 13

Which of the following states in known as the traditional region for Tank Irrigation?  

Solution:

The Trans-Himalayan Rivers originate beyond the Great Himalayas. These are the Indus. the Sutlej and the Brahmaputra rivers. The Trans Himalayan Indus River rises near the Mansarovar Lake on the Tibetan plateau. It enters the Himalayas in southeastern Ladakh near its confluence with the River Gurtang at an elevation of 4,200 m.

QUESTION: 14

Which state of India has made rain water harvesting compulsory for all houses?  

Solution:

Rainwater harvesting has been made compulsory for every building in Tamil Nadu to avoid ground water depletion. Since its implementation, Chennai saw a 50 percent rise in water level in five years and the water quality significantly improved. Rainwater harvesting is the accumulation and deposition of rainwater for reuse on-site, rather than allowing it to run off.

QUESTION: 15

In India, maximum area under jute is found in –

Solution:

West Bengal occupies foremost place both in respect of area (73.5%) and production (82.26%) of jute in the country. Here the crop is grown through- out the state except the hilly region of the north and the plateau area of the west.

QUESTION: 16

'Yellow Revolution' is associated with the production of –

Solution:

Yellow Revolution pertains to oilseeds. The growth, development and adoption of new varieties of oilseeds and complementary technologies nearly doubled oil-seeds production from 12.6 mt in 1987-88 to 24.4 mt in 1996-97, catalyzed by the Technology Mission on Oilseeds, brought about the Yellow Revolution. The oilseeds production scenario in India has witnessed a dramatic turn

QUESTION: 17

Which one of the following is used in large quantities in Cement Industry?

Solution:

Limestone, as used by the minerals industry, is any rock composed mostly of calcium carbonate (CaCO3). Limestone is used to produce Portland cement, as aggregate in concrete and asphalt, and in an enormous array of other products, making it a truly versatile commodity. Portland cement is essential to the building industry.

QUESTION: 18

The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of –​

Solution:

Bhilai Steel Plant, located in Bhilai, Chhattisgarh, is India's first and main producer of steel rails, as well as a major producer of wide steel plates and a variety of saleable steel products. This steel plant was set up with the help of the Russia (USSR) in 1955.

QUESTION: 19

The monazite sands on the Kerala coasts, used for generating nuclear energy contain –

Solution:

Monazite sands contain uranium.

QUESTION: 20

Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West?  

Solution:

Nepal Himalayas has the maximum stretch from east to west. Along the north of Nepal runs the Great Himalayan Range, the highest mountain range in the Himalayan system. This range has an average altitude of about 4,570 m (about 15,000 ft) and remains perpetually snow-covered. On this range rise some of the loftiest mountain peaks in the world — Mount Everest, Kanchenj unga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu, and Annapurna.

Similar Content

Related tests