Test: Indian Geography - 2


20 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Indian Geography - 2


Description
This mock test of Test: Indian Geography - 2 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Indian Geography - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Geography - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Indian Geography - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Geography - 2 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The standard time of a country differs from the GMT in multiples of—

Solution:

Zero (0) degree Longitude is the mean longitude and the time adjusted according to this longitudinal time. The earth rotates from West to East. So every 15 o we go easy wards, local time is advanced by 1 hour. If we go west wards, local time is retarded by 1 hour.

QUESTION: 2

Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of –

Solution:

Majuli is a large river island in the Brahmaputra river, in Assam. It is the largest river island in the world. The island is formed by the Brahmaputra River in the south and the Kherkutia Xuti, an anabranch of the Brahmaputra, joined by the Subansiri River in the north. Majuli island is accessible by ferries from the City of Jorhat. The island is about 200 kilometres east from the state's largest city — Guwahati. The island was formed due to course changes by the river Brahmaputra and its tributaries, mainly the Lohit. Majuli is also the abode of the Assamese neo-Vaishnavite culture. 

QUESTION: 3

The Thar Express goes to –

Solution:

Thar Express is an international train that con-nects Karachi, Pakistan to Bhagat Ki Kothi, India. Six kilometres apart, Munabao and Khokhrapar are the two last railway stations of the India-Pakistan border. Jamrao, Mirpur Khas, Shadi Pali, Saeendad. Barmer, Pithoro, Dhoro Naro, and Chhore are some of the stations. Bhagat in Kothi is a train station 5km from Jodhpur Railway Station.

QUESTION: 4

Who prepares the topographical maps of India?  

Solution:

For most part of India, topographic maps are available which are prepared by the Survey of India. To identify a map of a particular area, a map numbering system has been adopted by Survey of India.

QUESTION: 5

The mountains which are not a part of the Himalayan chain:  

Solution:

The Aravalli Range, literally meaning 'line of peaks', is a range of mountains in western India and eastern Pakistan running approximately 800 km from north-west to southwest across Indian states of Rajasthan, Haryana, and Gujarat and Pakistani provinces of Punjab and Sindh. It is one of the world's oldest Mountain ranges. It dates back to pre-Indian sub-continental collision with the mainland Eurasian Plate.

QUESTION: 6

Niyamgiri hill is located in Kalahandi district?

Solution:

The Niyamgiri is a hill range situated in the districts of Kalahandi and Rayagada in Odisha. These hills are home to Dongria Kondh indigenous people. In recent times these hills are in media discussions due to the conflict of inhabitant tribals and Bauxite Mining Project by Vedanta Aluminium Company.

QUESTION: 7

The mountain range which divides the North and the South India is–

Solution:

The Vindhya Range is considered as the traditional boundary between North India and South India. It is a complex, discontinuous chain of mountain ridges, hill ranges, and plateau escarpments in west-central India. It runs north of and roughly parallel to the Narmada River in Madhya Pradesh and extends up to Gujarat in the west, and Uttar Pradesh and Bihar in the east.

QUESTION: 8

Mount Abu is a hill station located in ______ ranges.  

Solution:

Mount Abu is a popular hill station in the Aravalli Range in Sirohi district of Rajasthan near the border with Gujarat. The mountain forms a distinct rocky plateau. The highest peak on the mountain is Guru Shikhar at 1,722 m above sea level. It is referred to as 'an oasis in the desert' as its heights are home to rivers, lakes, waterfalls and evergreen forests.

QUESTION: 9

India is the largest producer and exporter of –

Solution:

India is not only the largest producer but also the largest exporter of mica in the world. Andhra Pradesh is the largest producer of mica (Geography of India by Majid Hussain). It is the second largest producer and exporter of tea after China in the world.

QUESTION: 10

Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?  

Solution:

Indian Thermal Power Plants are one of the highest consumers of water as compared to their global counterparts. On an average, for every 1000 Kwh power, Indian TPPs consume as much as 80 cubic meters of water. It consumes 87.87% of industrial water use in India.

QUESTION: 11

Which national highway connects Delhi and Kolkata via Mathura and Varanasi?  

Solution:

National Highway 2, commonly referred as Delhi-Kolkata Road, is a busy Indian National Highway that runs through the states of Delhi, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, and West Bengal. It constitutes a major portion of the historical Grand Trunk Road along with NH 91 and NH 1 in India.  

QUESTION: 12

Which National Highway is called Shershah Suri Marg?  

Solution:

National Highway 1 or NH1 is a National Highway in Northern India that links the national capital New Delhi to the town of Attari in Punjab near the India-Pakistan border. This was a part of Grand Trunk Road of Sher Shah Suri that ran from Lahore to Bengal, built on earlier roads that existed from time immemorial.

QUESTION: 13

Which of the following states does not border on Myanmar?  

Solution:

Meghalaya is bounded on the north by Assam and by Bangladesh on the south.

QUESTION: 14

Which of the following states has international borders with three countries?  

Solution:

Sikkim is a landlocked Indian state located in the Himalayan Mountains. The state borders Nepal to the west, China's Tibet Autonomous Region to the north and east, and Bhutan to the southeast. The Indian state of West Bengal lies to the south.

QUESTION: 15

Which State of India has the largest area?  

Solution:

Rajasthan is the largest state of the Republic of India by area. It covers 10.4 % of India. Next to follow in terms of area are: Madhya Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh 

QUESTION: 16

In the history of Indian population, which duration period is referred to as 'A great leap forward'?  

Solution:

The year 1921 marked the start of consistent population growth as revealed by the census. It was preceded by a decadal decline in growth rate during 1911-1921 which saw a net decrease of 0.3 per cent for the century as a whole. The year 1921 turned out to be demographic divide as in the post-1921 period; the population began to show signs of steady increase.

QUESTION: 17

According to 2011 Census, the State having maximum population is–

Solution:

With total population of 19,98,12,341, Uttar Pradesh is the most heavily populated state of India as per the 2011 Census. It constitutes 16.51% of India's population. Maharashtra and Bihar come next with respective contributions of 9.28% and 8.60% to the national population.

QUESTION: 18

As per Census of India, an Urban area with a population from 50,000 to 99,999 is named as –

Solution:

The Census of India groups all towns and urban agglomerations into the following six classes according to population size:  
Class I: population of 100,000 and above
Class II: population of 50,000 to 99,999
Class III: population of 20,000 to 49,999
Class IV: population of 10,000 to 19,999
Class V: population of 5,000 to 9,999
Class VI: population less than 5,000

QUESTION: 19

Who was the creator of the famous Rock Garden of Chandigarh?  

Solution:

The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden that was created by Nek Chand, a government official who started it secretly in his spare time in 1957. It is also known as Nek Chard's Rock Garden. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste items.

QUESTION: 20

The atomic power station in Rajasthan is situated at :  

Solution:

The Rajasthan Atomic Power Station (RAPS) is located at Rawatbhata in Chittorgarh district of the state. Commissioned on 16 December 1973, it is operated by the Nuclear Power Corporation of India. Currently, RAPS has six Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) units operating with a total installed capacity of 1,180MW.

Similar Content

Related tests