Test - Physics - 2


20 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test - Physics - 2


Description
Attempt Test - Physics - 2 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Current Affairs & General Knowledge for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In the absence of ozone layer, Which rays will enter into atmosphere?  

Solution:

The ozone layer is a layer in Earth's atmosphere containing relatively high concentrations of ozone (O3). The ozone layer absorbs 97-99% of the Sun's medium-frequency ultraviolet light (from about 200 nm to 315 nm wavelength), which potentially damages exposed life forms on Earth.

QUESTION: 2

Light year is the unit of -

Solution:

A light-year is a unit of distance. It is the distance that light can travel in one year. Light moves at a velocity of about 300,000 kilometers (km) each second. So in one year, it can travel about 10 trillion km. 

QUESTION: 3

An object at rest will remain at rest and an object in motion will remain in motion until and unless it is acted upon by an external force. This is Newton's –​

Solution:

Newton's first law of motion -sometimes referred to as the law of inertia-states that every object will remain at rest or in uniform  motion in a straight line unless compelled to change its state by the action of an external force. This is normally taken as the definition of inertia.

QUESTION: 4

Cathode rays when obstructed by metal cause emission of -

Solution:
QUESTION: 5

Sensation of sound persists in our brain for about -

Solution:

The sensation of hearing of any sound persists in our brain for 0.1s.This is called the persistence of hearing.

QUESTION: 6

Tape recorder should not be kept near one of the following things –

Solution:

The cassette tape contains a magnetic strip wound around two spools. Tiny magnetic particles are randomly scattered throughout the tape. A tape recorder should not be kept near a magnet as the latter can cause the magnetic material to be pushed and pulled out of place. Rearranging the magnetic particles erases the sound. 

QUESTION: 7

Which physical quantity is measured in ‘siemens’?

Solution:

The Siemens is the unit of electric conductance, electric susceptance and electric admittance in the International System of Units (SI).

QUESTION: 8

The surface tension of water on adding detergent to it –

Solution:

In the solid and liquid phase, water molecules are bonded to each other by virtue of an interaction between hydrogen atoms on one molecule and the oxygen atom of another — the process is referred to as "hydrogen bonding." The result is a kind of "skin" on liquid water's surface.

QUESTION: 9

In a refrigerator, the cooling system should always be –

Solution:

The compressor is the motor (or engine) of the cooling system. It is normally at the bottom of the refrigerator in the back. The compressor runs whenever the refrigerator thermostat calls for cooling.

QUESTION: 10

Which of the following is optical illusion?  

Solution:

A mirage is a naturally occurring optical illusion or phenomenon in which light rays are bent due to refraction in layers of air of varying density. The image usually is upside down, enhancing the illusion that the sky image seen in the distance is really a water or oil puddle acting as a mirror.

QUESTION: 11

The base of an electric iron is brightly polished mainly -

Solution:

Polished surfaces are poor radiators of heat. So loss of heat on that account is reduced and the electric iron remains hotter than otherwise.

QUESTION: 12

If the length of a simple pendulum is halved then its period of oscillation is -

Solution:
QUESTION: 13

Lux is the SI unit of -

Solution:

The SI unit of intensity of illumination (illuminance) is the lux. An illuminance of 1.0 lux is produced by 1.0 lumen of light shining on an area of 1.0 m2.

QUESTION: 14

Eclipses occur due to which optical phenomena?  

Solution:

An eclipse is an astronomical event that occurs when an astronomical object is temporarily obscured, either by passing into the shadow of another body or by having another body pass between it and the viewer. Rectilinear propagation is a wave property which states that waves propagate (move or spread out) in straight lines. 

QUESTION: 15

Pure water is bad conductor of electricity because it is –

Solution:

Pure water is a covalent compound. It exists as simple discrete molecules and have a simple molecular structure. Hence, it does not exist as ions. Therefore, pure water cannot conduct electricity due to the absence of mobile ions and electrons. One instance that water can conduct electricity is when there are dissolved substance in it. Only then will water dissociate into hydrogen ions and hydroxide ions. The presence of mobile ions enables it to conduct electricity.

QUESTION: 16

Pycnometer is an instrument used to measure the –

Solution:

A gas pycnometer is a laboratory device used for measuring the density — or more accurately the volume — of solids, be they regularly shaped, porous or non-porous, monolithic, powdered, granular or in some way comminuted, employing some method of has displacement and the volume-pressure relationship known as Boyle's Law. 

QUESTION: 17

Lamberts law is related to –

Solution:

Lambert's Law says that the intensity of emitted light from a surface is directly proportional to the cosine of the angle between the line of view and the normal to the surface. A Lambertian surface is a surface that follows this rule exactly. In practice, most surfaces are not perfectly Lambertian. A surface which obeys Lambert's law is said to be Lambertian, and exhibits Lambertian reflectance. Such a surface has the same radiance when viewed from any angle.

QUESTION: 18

Rain drops acquire spherical shape due to -

Solution:

The Surface tension pulls the surface of the drop equally at all points thus produces the spherical shape having the minimum surface area.

QUESTION: 19

The angular velocity depends upon the rate of change of the _______.  

Solution:

The angular velocity is defined as the rate of change of angular displacement and is a vector quantity which specifies the angular speed of an object and the axis about which the object is rotating.

QUESTION: 20

Coolis tube is used to produce –

Solution:

X-rays are part of the electromagnetic spectrum, an ionizing radiation with wavelengths shorter than ultraviolet light. X-ray tubes evolved from experimental Crookes tubes with which X-rays were first discovered in the late 19th century, and the availability of this controllable source of X-rays created the field of radiography, the imaging of opaque objects with penetrating radiation.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code