Test: Maximum Power Transfer


10 Questions MCQ Test Networking Theory | Test: Maximum Power Transfer


Description
This mock test of Test: Maximum Power Transfer for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Maximum Power Transfer (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Maximum Power Transfer quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Maximum Power Transfer exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Maximum Power Transfer extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The maximum power drawn from source depends on__________

Solution:

The maximum power transferred is equal to:
I2RL, when load resistance is variable.
Es2/4RL, when load impedance is variable.
In both the cases, the maximum power depends on the load resistance.

QUESTION: 2

 The maximum power is delivered to a circuit when source resistance is __________ load resistance.

Solution:

The circuit can draw maximum power only when source resistance is equal to the load resistance.

QUESTION: 3

 If source impedance is a complex number Z, then load impedance is equal to _________

Solution:

When Source impedance is equal to Z, its load impedance is the complex conjugate of Z which is Z’. Only under this condition maximum power can be drawn from the circuit.

QUESTION: 4

If ZL=Zs’, then RL=?

Solution:

Rs is the real part of the complex number ZL. Hence when we find the complex conjugate the real part remains the same whereas the complex part acquires a negative sign.

QUESTION: 5

 

Calculate the value of RL across A and B.

Solution:

 On shorting the voltage sources:
RL=3||2+4||5.

QUESTION: 6

Calculate Vba.​

Solution:

The two nodal equations are:
(VA-10)/3+VA/2=0
(VB-20)/4+VB/3=0
On solving the two equations, we get VA=4V, VB=8.571V.
Vba=VA-VB= 4.57V.

QUESTION: 7

Calculate the maximum power transferred.

Solution:

The maximum power transferred= Eth2/4RL.
From the previous solutions, we have Eth=4.57V and RL=2.91ohm.
Substituting the given values in the formula, we get Pmax= 1.79W.

QUESTION: 8

Does maximum power transfer imply maximum efficiency?

Solution:

Maximum power transfer does not imply maximum efficiency. If the load resistance is smaller than source resistance, power dissipated at the load is reduced while most of the power is dissipated at the source then the efficiency becomes lower.

QUESTION: 9

 Under the condition of maximum power efficiency is?

Solution:

Efficiency=output/input*100.
Under maximum power conditions:
Output=I2RL; Input=2*I2RL.
Thus efficiency=50%.

QUESTION: 10

Name some devices where maximum power has to be transferred to the load rather than maximum efficiency.

Solution:

 Maximum power transfer to the load is preferred over maximum efficiency in both amplifiers and communication circuits since in both these cases the output voltage is more than the input.

Related tests