Test: Networks Theorem Part - 2


10 Questions MCQ Test Networking Theory | Test: Networks Theorem Part - 2


Description
This mock test of Test: Networks Theorem Part - 2 for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Networks Theorem Part - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Networks Theorem Part - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Networks Theorem Part - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Networks Theorem Part - 2 extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

i1 = ?

Solution:

If we solve this circuit direct, we have to deal with three variable. But by simple manipulation variable can be reduced to one. By changing the LHS and RHS in Thevenin equivalent

QUESTION: 2

A circuit is given in fig. P.1.4.12–13. Find the Thevenin equivalent as given in question..

Q. As viewed from terminal x and x' is

Solution:

We Thevenized the left side of xx' and source transformed right side of yy'

QUESTION: 3

A circuit is given in fig. P.1.4.12–13. Find the Thevenin equivalent as given in question..

As viewed from terminal y and y' is

Solution:

Thevenin equivalent seen from terminal yy' is

QUESTION: 4

A practical DC current source provide 20 kW to a 50 Ω load and 20 kW to a 200 Ω load. The maximum power, that can drawn from it, is

Solution:


QUESTION: 5

In the circuit of fig. P.1.4.15–16 when R = 0 Ω , the current iR equals 10 A.

Q. The value of R, for which it absorbs maximum power, is

Solution:

Thevenized the circuit across R, RTH = 2 Ω

QUESTION: 6

In the circuit of fig. P.1.4.15–16 when R = 0 Ω , the current iR equals 10 A.

Q. The maximum power will be 

Solution:


QUESTION: 7

If vs1 = 6 V and vs 2 = -6 V then the value of vα is

Solution:

Since both source have opposite polarity, hence short circuit the all straight-through connection as shown in fig. S.1.4.33

QUESTION: 8

A network N feeds a resistance R as shown in fig.P1.4.34. Let the power consumed by R be P.If an identical network is added as shown in figure, the power consumed by R will be​

Solution:

Let Thevenin equivalent of both network

QUESTION: 9

A certain network consists of a large number of ideal linear resistors, one of which is R and two constant ideal source. The power consumed by R is P1 when only the first source is active, and P2 when only the second source is active. If both sources are active simultaneously, then the power consumed by R is

Solution:


using superposition 

QUESTION: 10

A battery has a short-circuit current of 30 A and an open circuit voltage of 24 V. If the battery is connected to an electric bulb of resistance 2 Ω, the power dissipated by the bulb is

Solution:

 0.8
146.93

Related tests